Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη

Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη

0

Προσφορά εργασίας υπάρχει αλλά οι άνεργοι προτιμούν τα επιδόματα –  Παράπονα εργοδοτών


Τι συμβαίνει με τα προγράμματα ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) –  Κύμα οικονομικών μεταναστών από Ξάνθη – 30% η ανεργία  – Προβλήματα υποστελέχωσης στην Επιθεώρηση εργασίας


Με μια σειρά στρεβλώσεων απεικονίζεται η αγορά εργασίας στο νομό μας, στρεβλώσεις που έχουν διαπιστωθεί τόσο από το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης όσο και από την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, γνωστή ως ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ). Παράλληλα αντιμέτωποι μ’ αυτή την στρεβλή κατάσταση που αποτυπώνεται ως δυσκολία εξεύρεσης εργατικού δυναμικού είναι πολλές μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις στο νομό μας, οι οποίες και αποδεικνύονται πυλώνες της βιομηχανικής παραγωγής και της τοπικής οικονομίας ιδιαίτερα μετά την βίαιη αποβιομηχάνιση που υπέστη την δεκαετία του 2000 με το κλείσιμο των συνεταιριστικών.


«Προτιμούν να παίρνουν επιδόματα και να μην δουλεύουν. Έχει αλλάξει η νοοτροπία στους νέους εργαζόμενους. Δεν θέλουν να ζοριστούν. Αντιδρούν και προτιμούν να τα βολεύουν με τα επιδόματα…»
Α. Σισαμπέρης
Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ξάνθης

Οι εργοδότες παραπονιούνται ότι δεν βρίσκουν εργαζόμενους

Αφορμή για το ρεπορτάζ μας δόθηκε από εργοδότες που μας μετέφεραν την αγωνία τους, επειδή δεν μπορούν να ωφεληθούν από προγράμματα ανέργων που προκηρύσσει ο  ΟΑΕΔ – ΔΥΠΑ. Όπως μας ανέφεραν, ο ΟΑΕΔ βγάζει νέα προγράμματα για ανέργους για να δουλέψουν σε επιχειρήσεις τους, όμως δεν υπάρχει συμμετοχή των ανέργων σ’ αυτά με αποτέλεσμα να μένουν οι επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό. Μεγάλη έλλειψη προσωπικού διαπιστώνεται και στην εστίαση όπως μας είχε αναφέρει η πρόεδρος τη ΟΕΒΕ Ξάνθης Μαίρη Τσιακίρογλου αλλά αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ειδικά το καλοκαίρι υπάρχει μεγάλο κύμα μετακίνησης προς τα νησιά για εξεύρεση εργασίας στον τουριστικό κλάδο.

Τι συμβαίνει με τα προγράμματα ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ)

Όπως μας αναφέρουν από την ΔΥΠΑ Ξάνθης, προγράμματα για απασχόληση ανέργων ανακοινώνονται συνεχώς. Δεν αληθεύει ότι όλοι οι άνεργοι  δεν θέλουν να εργαστούν αλλά ότι κάποιοι απ’ αυτούς δεν πληρούν τα κριτήρια που θέτει το πρόγραμμα και δεν μπορούν να υπαχθούν. Υπάρχουν όμως και κάποιοι άλλοι που όντως δεν επιθυμούν γιατί αρκούνται στο επίδομα ανεργίας που τους καταβάλλεται για ένα χρόνο από την απώλεια της θέσης εργασίας.  Ωστόσο όπως είναι γνωστό έχει ψηφιστεί νέος νόμος ο 2943/2022, που θέτει κυρώσεις στους ανέργους που δεν είναι συνεπείς και αν για τρίτη φορά δεν αποδεχθούν την προτεινομένη εργασία τότε αποκλείονται και δεν μπορούν να ανανεώσουν την κάρτα ανεργίας τους.

Κύμα οικονομικών μεταναστών από Ξάνθη – 30% η ανεργία

Στην εργασιακή εικόνα του νομού μας αλλά και στις παραδοξότητες που διαπιστώνονται στην αγορά εργασίας, αναφέρεται και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης Αθανάσιος Σισαμπέρης. Ειδικότερα ο κ. Σισαμπέρης κάνει λόγο για μεταναστευτικό κύμα που πλήττει το νομό μας: «Το 60% του εργατικού δυναμικού από την ορεινή ζώνη του νομού μας βρίσκεται 5 – 6 μήνες τον χρόνο για δουλειά στο εξωτερικό. Δουλεύουν οικοδομή ή και στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. Υπολογίζουμε ότι είναι πάνω από 20.000 άτομα που βιοπορίζονται μ’ αυτό τον τρόπο. Η ανεργία ανέρχεται σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στο 30%».

Προσφορά εργασίας υπάρχει αλλά οι άνεργοι προτιμούν τα επιδόματα

Όπως όμως σημειώνει ο κ. Σισαμπέρης η μετανάστευση δεν περιορίζεται μόνο στην ορεινή ζώνη αλλά και στα χωριά του κάμπου και όχι μόνο στους μουσουλμάνους αλλά και στους χριστιανούς. Επίσης αυτό που αποτελεί παραδοξότητα είναι το γεγονός ότι: «Υπάρχουν δύο μεγάλες εταιρείες στο νομό μας που προσφέρουν δουλειά,  δίνουν υψηλούς μισθούς και όμως δυσκολεύονται να βρουν εργάτες. Δεν ξέρουμε τι συμβαίνει. Κάποιοι άνεργοι προτιμούν να παίρνουν επιδόματα και να μην δουλεύουν. Έχει αλλάξει η νοοτροπία στους νέους εργαζόμενους. Δεν θέλουν να ζοριστούν.  Αντιδρούν και προτιμούν να τα βολεύουν με τα επιδόματα…»

Προβλήματα υποστελέχωσης στην Επιθεώρηση εργασίας

Σ’ ότι αφορά την εργασιακή εικόνα του νομού μας ο κ. Σισαμπέρης επισημαίνει ότι είναι ευτύχημα που υπάρχουν 2 – 3 μεγάλες εταιρείες που προσφέρουν εργασία και με τις επενδύσεις που κάνουν κινούν την τοπική οικονομία. Τόνισε επίσης ότι υπάρχει υποστελέχωση στην επιθεώρηση εργασίας και αυτό δημιουργεί προβλήματα όπως και ότι υπάρχει ένας τεχνικός επιθεωρητής στην Δράμα που εξυπηρετεί και την Ξάνθη.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έσβησε πλήρως η φωτιά στο περιαστικό δάσος

Παραμένει η Πυροσβεστική Υπηρεσία για την αποφυγή τυχόν αναζωπυρώσεων, μαζί με εθελοντικές…