Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επενδύσεις Sunlight Group: Στην παραγωγή πρωτότυπης μπαταρίας 2ης ζωής

Sunlight Group: Στην παραγωγή πρωτότυπης μπαταρίας 2ης ζωής

0

Στο ερευνητικό ευρωπαϊκό συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα Battery2Life συμμετέχει η εταιρεία


Στην εκκίνηση ενός ακόμη πρωτοποριακού project βρίσκεται η Sunlight Group στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας. Η εταιρεία μέλος του Olympia Group στοχεύει στην παραγωγή πρωτότυπης μπαταρίας δεύτερης ζωής, δηλαδή στη συλλογή από πελάτες της Sunlight μπαταριών που φτάνουν στο τέλος της πρώτης ζωής τους, την αποσυναρμολόγηση τους και των σχεδιασμό και κατασκευή νέου συστήματος αποθήκευσης ενέργειας.

Η Sunlight Group για το σκοπό αυτό συμμετέχει στο Battery2Life. Πρόκειται για ένα ερευνητικό ευρωπαϊκό συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα το οποίο εστιάζει στην επαναχρησιμοποίηση μπαταριών οι οποίες βρίσκονται στο τέλος της πρώτης ζωής τους, προέρχονται από την βιομηχανική αυτοκίνηση και θα χρησιμοποιηθούν σε εφαρμογές αποθήκευσης ενέργειας (Stationary Energy Storage Systems). Το έργο συντονίζει ο Δρ. Άγγελος Αμδίτης, Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ), με την ερευνητική ομάδα I-SENSE Group.

Η επανάσταση στα EV

Τα ηλεκτρικά οχήματα (EV) έχουν φέρει επανάσταση στην βιώσιμη αυτοκίνηση και ο αριθμός τους, σε παγκόσμιο επίπεδο πωλήσεων, αυξάνεται συνεχώς.

Ανάλογα αυξάνεται και ο αριθμός των μπαταριών, οι οποίες όταν φτάσουν, πλέον, στο τέλος της ωφέλιμης ζωής τους θα πρέπει να αποσυρθούν/ανακυκλωθούν. Συνήθως, οι μπαταρίες αυτές διατηρούν ακόμα το 70-80% της ονομαστικής τους χωρητικότητας, το οποίο πρακτικά δεν μπορεί να εξυπηρετήσει επαρκώς τις ανάγκες μετακίνησης ενός ηλεκτρικού οχήματος, ωστόσο θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν σε εναλλακτικές εφαρμογές, όπως για παράδειγμα στην αποθήκευση ενέργειας, προσφέροντας, έτσι, μία «δεύτερη ζωή».

Η ζήτηση για μπαταρίες δεύτερης ζωής τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά.

Σύμφωνα με στοιχεία του Global Sustainable Electricity Partnership έως το 2030 η ισχύς των διαθέσιμων μπαταριών για εφαρμογές μπαταριών δεύτερης ζωής θα ανέλθει στις 136 GWh (Γιγαβατώρες) ετησίως. Η ετήσια αύξηση για τα Plug – in Hybrid EV εκτιμάται σε 61,3% και για τα Battery EV σε 75,7%.

To Battery2Life

Στο ερευνητικό έργο στο οποίο συμμετέχει η Sunlight Group θα επιδειχθούν δύο πιλοτικές εφαρμογές που αντιπροσωπεύουν δύο υποσχόμενα και βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα για την δευτερεύουσα χρήση των μπαταριών των ηλεκτρικών οχημάτων:

-Αποθήκευση σε οικιακό περιβάλλον για την προώθηση της έννοιας του παραγωγού/καταναλωτή (prosumer) και

-Αποθήκευση σε επίπεδο δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας (grid-scale storage) για την προώθηση της πράσινης ενεργειακής μετάβασης. Τα ευρήματα των πιλοτικών επιδείξεων θα αξιοποιηθούν για την αποτίμηση των οικονομικών και περιβαλλοντικών ωφελειών καθώς και για την προετοιμασία συστάσεων για τις τεχνικές επιτροπές τυποποίησης.

 

Οι εταίροι του προγράμματος και ο ρόλος της Sunlight Group

Στην κοινοπραξία του έργου συμμετέχουν τρείς ελληνικοί οργανισμοί.

Είναι η ερευνητική ομάδα I-SENSE Group του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) και η Sunlight Group (SLG) – που θα κληθούν να αναπτύξουν και να επιδείξουν ένα σύστημα αποθήκευσης με μπαταρίες δεύτερης ζωής για παροχή επικουρικών υπηρεσιών στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Η ερευνητική ομάδα I-SENSE Group εκτός από τον συντονισμό του έργου, είναι υπεύθυνη για την περιγραφή των προδιαγραφών των πιλοτικών επιδείξεων αλλά και την επικοινωνία και διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου.

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) είναι υπεύθυνή για την επίδειξη του δεύτερου πιλότου του προγράμματος Battery2Life.

Συγκεκριμένα, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στην Κάντζα (Innovation Hub) Σύστημα Διαχείρισης Μπαταριών που έχει αναπτυχθεί, θα συνδεθεί με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να πραγματοποιείται αποθήκευση ενέργειας εντός του δικτύου και να είναι εφικτή η αποδέσμευσή της, ανάλογα με το αν υπάρχει αυξημένη ή μειωμένη ζήτηση. Η πιλοτική αυτή επίδειξη έχει ως στόχο να αναδείξει την πράσινη μετάβαση στον τομέα της ενέργειας, ενώ τα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή της προτεινόμενης τεχνολογίας θα χρησιμοποιηθούν περαιτέρω για την τεχνικό-οικονομική ανάλυση αλλά και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Η Sunlight Group (SLG), είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό, παραγωγή και τεστ του 2ου πρωτοτύπου συστήματος ESS. Το πρωτότυπο αυτό, θα βασίζεται σε παλιά traction modules LFP πρισματικών στοιχείων που βρίσκονται στο πεδίο και πλησιάζουν το τέλος της ζωής τους. Το πρωτότυπο θα περιλαμβάνει ανασχεδίαση ηλεκτρικών και μηχανολογικών υποσυστημάτων για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία του. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν αναλυτικές προσομοιώσεις των στοιχείων LFP με σκοπό την ακριβέστερη απεικόνιση της κατάστασης της μπαταρίας. Οι προσομοιώσεις αυτές έχουν σκοπό την αύξηση της απόδοσης και της ασφάλειας του τελικού πρωτοτύπου.

Η Sunlight Group σε άλλα ερευνητικά έργα

Η Sunlight συμμετέχει σε ένα σημαντικό αριθμό ερευνητικών έργων που συμβάλουν στην προώθηση της βιωσιμότητας και την επίτευξη κυκλικής οικονομίας στον τομέα των μπαταριών LFP όπως τα ReLife, ReLi-ion, CRUSADE. Στο έργο IPCEI Batteries καλύπτεται η αλυσίδα αξίας κατασκευής και σχεδιασμού των μπαταριών και των στοιχείων ιόντων λιθίου.

Συμμετέχει επίσης σε έργα που στοχεύουν στη προηγμένη διαχείριση και βελτίωση της απόδοσης των μπαταριών, όπως τα IPCEI Microelectronics and Communication Technologies και το NEXTBAT ενώ το BATTwin στοχεύει στην βελτίωση της παραγωγής των στοιχείων ιόντων λιθίου.

 

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επενδύσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”: Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξή του

Τα ψιλά γράμματα που πρέπει να προσέξετε O χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής …