Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ξέσπασε με αφορμή τη χθεσινή συζήτηση
Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ξέσπασε με αφορμή τη χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το πόρισμα για το δυστύχημα στα Τέμπη.
Στην μη τήρηση του Γενικού Κανονισμού Ασφαλείας στάθηκε ο εισηγητής της πλειοψηφίας Λάζαρος Τσαβδαρίδης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί του πορίσματος της εξεταστικής Επιτροπής για το δυστύχημα των Τεμπών. «Εάν είχε τηρηθεί απαρέγκλιτα, από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ο Γενικός Κανονισμός Κυκλοφορίας, το δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί», υπογράμμισε και προσέθεσε ότι δεν είναι λογικό όπου δεν λειτουργούν αυτοματοποιημένα συστήματα η λειτουργία των τρένων να θεωρείται επισφαλής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η πολιτική ευθύνη αναλήφθηκε από τον πρώην Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, ο οποίος παραιτήθηκε μετά το δυστύχημα. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι κανένα πόρισμα και καμία τιμωρία δεν αρκεί να σβήσει τον πόνο των συγγενών, ότι στέκεται ενώπιον τους με ταπείνωση, και ότι σέβεται τον αγώνα τους για δικαιοσύνη.
Από την πλευρά του ο εισηγητής της μειοψηφίας Βασίλης Κόκκαλης έκανε λόγο για «εξεταστική – παρωδία» και χαρακτήρισε το πόρισμα «προσβλητικό και ντροπιαστικό», καθώς μιλά για «αποκλειστική ευθύνη σταθμάρχη και μηχανοδηγών». Κατά τον ίδιο η απουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από την σημερινή συνεδρίαση αποτελεί ομολογία ενοχής ενώ επέμεινε στην ανάγκη σύστασης προανακριτικής Επιτροπής.
«Πρέπει η ΝΔ να δεχθεί την άρση ασυλίας του Κ. Καραμανλή, όπως δέχεται και ο προκάτοχός του, ο κ. Σπίρτζης. Λέτε ότι έχετε εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη, παρότι δεν μπορεί να κάνει κατηγορητήριο σε υπουργό, λόγω του σχετικού νόμου περί ευθύνης υπουργών», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη είπε ότι πρόκειται για «κυνική επίδειξη περιφρόνησης στους νεκρούς των Τεμπών η απουσία του πρωθυπουργού από τη συζήτηση για το Πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής». «Η οργανωμένη συγκάλυψη της μεγαλύτερης σιδηροδρομικής τραγωδίας στη χώρα μας έχει ονοματεπώνυμο. Αποτελεί συνειδητή πολιτική απόφαση και στάθμιση του Πρωθυπουργού που επιλέγει να προστατέψει τους Υπουργούς του. Επιλέγει για μια ακόμη φορά να επιτεθεί στο κράτους δικαίου οδηγώντας σε παράλυση τη λειτουργία των θεσμών και αποστερώντας την Ελληνική κοινωνία από το τελευταίο ίχνος εμπιστοσύνης και ελπίδας για την απόδοση δικαιοσύνης», προσέθεσε χαρακτηριστικά.
Σύγκρουση για αναφορά του Μαρινάκη
Παράλληλα, την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, αναφορικά με τα Τέμπη.
«Είναι άλλο πράγμα να σταθείς δίπλα στους συγγενείς των θυμάτων και να βοηθήσεις να αποδοθεί δικαιοσύνη και είναι άλλο πράγμα να είσαι παντού δίπλα τους σαν βδέλλα και να προσπαθείς να αποκομίσεις μικροπολιτικά οφέλη. Είναι αξιοθρήνητος όποιος πολιτικός προσπαθεί να αποκομίσει οφέλη από μια τέτοια υπόθεση», δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης στον ΑΝΤ1.
«Να τον ενημερώσουμε πως το μόνο “αίμα” που κύλησε από αυτήν την ανείπωτη τραγωδία προκλήθηκε από την αμέλεια του υπουργού της κυβέρνησης του,- τον οποίο και προστατεύει – πνίγοντας στο πένθος τις οικογένειες των θυμάτων. Πολιτικός καιροσκόπος δεν είναι αυτός που παλεύει για να βρουν δικαιοσύνη οι πολίτες που έχουν βάναυσα πληγωθεί από το κράτος του κ. Μητσοτάκη και που δεν μπορούν να βρουν δικαίωση μέσα στη χώρα τους όπου ισχύουν όλων των τύπων οι ασυλίες», ήταν η οργισμένη αντίδραση της Κουμουνδούρου.