Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

0

Φωνή βοώντος Ι
Η υπόθεση δεν είναι νέα και η πρόταση έχει το παρελθόν της.
Η εφημερίδα είχε προτείνει στον δήμο Ξάνθης, σεβόμενη τον Παραδοσιακό Οικισμό, να αναλάβει με τους αρχιτέκτονές του, την καταγραφή των Παραδοσιακών κτηρίων.
Έτσι, θα είχαν καταγραφεί τα ετοιμόρροπα, εγκαταλελειμμένα διατηρητέα κτήρια. Αυτό πέρα από τη γνώση πόσα και πού ήταν αυτά τα κτήρια, θ’ αποτελούσαν το υλικό για να αιτηθεί χρηματοδότηση για τη συντήρηση και διάσωσή τους.
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη τοποθέτηση από την πλευρά του δήμου, σημειώνοντας ότι ο δήμος έχει συνέχεια κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάει κανείς.
Η πρόταση έμεινε στα αζήτητα για μια υπόθεση σημαντική διότι αναφερόμαστε για τον μοναδικό εν Ελλάδι ολόκληρο Παραδοσιακό Οικισμό, σημείο αναφοράς για την επισκεψιμότητα της Ξάνθης.
Γ.Δ.


Φωνή βοώντος ΙΙ
Όποιος ασχολείται με τα διατηρητέα κτήρια γνωρίζει ότι το άρθρο 24 του Συντάγματος προβλέπει ότι τα μνημεία, οι παραδοσιακές περιοχές και τα παραδοσιακά στοιχεία προστατεύονται από το κράτος, και ότι  ο νόμος θα ορίσει τόσο τα περιοριστικά μέτρα της ιδιοκτησίας όσο και τον τρόπο και το είδος της αποζημίωσης των ιδιοκτητών τους.
Επίσης γνωρίζει ότι το άρθρο 28 του ίδιου Συντάγματος ορίζει ότι το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συμβάσεις αποτελούν μέρος του ελληνικού δικαίου.
Ότι με τον νόμο 2039/1992 επικυρώθηκε ομόφωνα η «Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία της Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς», γνωστή ως «Σύμβαση της Γρανάδας», με την οποία προβλέπεται η υποχρέωση των συμβαλλόμενων κρατών-μελών τόσο για διάθεση πιστώσεων για τον σκοπό αυτό όσο και για παροχή ευνοϊκών φορολογικών μέτρων για την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Γ.Δ.


Φωνή βοώντος ΙΙΙ
Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας που ζούμε των λόγων κι όχι των έργων συνέβη και κάτι άλλο. Ετοιμάστηκε Προεδρικό Διάταγμα με τον τίτλο «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Όπως υποψιαστήκατε αυτό το Προεδρικό Διάταγμα δεν εκδόθηκε ποτέ. Έτσι, ενώ προβλέπονταν επιχορηγήσεις, οικονομικών και φορολογικών κινήτρων υπέρ των ιδιοκτητών, όλα έμειναν στα χαρτιά.
Ότι όμως το Προεδρικό αυτό διάταγμα δεν εκδόθηκε μέχρι σήμερα με πασίδηλα καταστροφικά αποτελέσματα για τα 20.000 περίπου κτήρια που χαρακτηρίστηκαν ως διατηρητέα και οι κρατικές υπηρεσίες επέβαλαν τεράστιους περιορισμούς και υποχρεώσεις στους ιδιοκτήτες τους, αδιαφορώντας πλήρως για την οικονομική δυνατότητά τους να αναλάβουν το υψηλότερο κόστος συντήρησης και αποκατάστασής τους.
Ότι γι’ αυτό και περισσότερα από τα κηρυγμένα ως διατηρητέα ακίνητα, της χώρας εγκαταλείφθηκαν στη μοίρα τους να καταρρεύσουν, φορτώνοντας μια κρατική υποχρέωση στους ώμους των άτυχων ιδιοκτητών τους, που αδυνατούν να τα συντηρήσουν και έχουν περιέλθει σε πραγματική απόγνωση!
Γ.Δ.


Φωνή βοώντος ΙV
Για μας όμως εδώ στην Ξάνθη, το θέμα έχει την ειδική του βαρύτητα αλλά και ιδιαιτερότητα. Κι αυτό, διότι εμείς έχουμε μια περιοχή, την Παλιά Πόλη, που είναι χαρακτηρισμένη ως Παραδοσιακός Οικισμός.
Αυτή λοιπόν η περιοχή, συνολικά, είναι το σημαντικότερο σημείο αναφοράς για την επίσκεψη του εγχώριου αλλά και ξένου επισκέπτη. Αυτήν έρχεται αρχικά να δει, να επισκεφθεί και μετά όλα τ’ άλλα.
Ως εκ τούτου, αυτήν την περιοχή, οφείλουμε να προστατέψουμε, φροντίσουμε, συντηρήσουμε, αναδείξουμε με σεβασμό σαν Πολιτιστική Κληρονομιά που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας.
Από αυτές τις αρχές εμπνεόμενη η εφημερίδα μας πρότεινε πριν χρόνια και προτείνει και τώρα στη νέα δημοτική αρχή, να καταγράψει, ταυτοποιήσει και φροντίσει τη διάσωση αυτής της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, μοναδικής στη χώρα μας.
Με την ευκαιρία συστήνουμε ως βοηθό στην προσπάθεια αυτή την έκδοση του Λευκώματος από τον δήμο με τον τίτλο «Ιστορία και καταγραφή των Νεοκλασικών κτηρίων του Παραδοσιακού Οικισμού».
Γ.Δ.


Συνεχίζουν τον …χαβά της κατάληψης οι φοιτητές της Ξάνθης!
Το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ψηφίστηκε αλλά οι φοιτητές της Πολυτεχνικής του ΔΠΘ συνεχίζουν απτόητοι την κατάληψή τους! (Τι στο καλό ας περάσουν κι οι Αποκριές και βλέπουμε…). Το πανεπιστήμιο είναι κλειστό και οι υπάλληλοι στο αραλίκι…Δεν φταίνε άλλωστε …ότι πουν οι φοιτητές! Και να σκεφτεί κανείς ότι στο νομοσχέδιο αυτό ψηφίστηκε και η αναβάθμιση του ΔΠΘ που γίνεται πια το τρίτο πανεπιστήμιο στην χώρα με νέα τμήματα σε Καβάλα και Δράμα! Ούτε όμως αυτό πτοεί τους φοιτητές που προφανώς βρίσκουν ή ανασύρουν αιτήματα για σίτιση ή για στέγαση…πάντα υπάρχουν ζητήματα! Και οι πρυτανικές αρχές τι κάνουν; Τίποτε! Ότι πουν οι φοιτητές…Αυτοί διοικούν εντέλει όπως φαίνεται!
Σε ποια άλλη χώρα συμβαίνουν αυτά; Σε ποια άλλη χώρα είναι κλειστό σχεδόν δύο μήνες το πανεπιστήμιο και κανένας δεν νοιάζεται;
Μ.Ξ.


«Δώστε λύσεις άμεσα»
Αυτό ζήτησε ρητά και κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τους υπουργούς του.
Μάλιστα οι τρεις παραπάνω λέξεις λέχτηκαν υπό τύπου εντολής κατά τη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου όπου υπήρξε αυστηρή προτροπή για άμεση παρέμβαση σε προβλήματα και κρίσεις που ανακύπτουν από την ατζέντα της καθημερινότητας.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε γρήγορα αντανακλαστικά διότι η επικοινωνία είναι χρήσιμη μεν, λύση  όμως δεν είναι.
Έτσι, παρά τις όποιες κυβερνητικές παρεμβάσεις το μέτωπο της ακρίβειας δεν παρουσιάζει αισθητή βελτίωση και οι πολίτες δεν αντιλαμβάνονται μείωση τιμών. Άρα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν κι άλλα «όπλα» προς την πηγή της διαμόρφωσης των τιμών.
Γ.Δ.


Εγγενής αδυναμία
Πέρα όμως των καλών προθέσεων του πρωθυπουργού και των υπουργών, υφυπουργών και λοιπών αξιωματούχων να προχωρήσουν και να λύνονται άμεσα τα θέματα, υπάρχει μια ελληνική πραγματικότητα.
Την γνωρίζουν όλοι, αλλά ελάχιστα φροντίζουν να μειωθεί, δεν μιλάμε να εξαφανιστεί. Ο λόγος για τους απαραίτητους ελέγχους.
Πρόκειται για εγγενή αδυναμία της κρατικής διοίκησης. Ψηφίζεται ένας νόμος για Χ θέμα. Στην αρχή και έλεγχοι γίνονται και διάθεση έχουν οι ελεγκτές, όλα ωραία, όλα καλά. Σε διάστημα 2-3 μηνών, οι έλεγχοι μειώνονται, στο χρόνο επάνω κανείς έλεγχος δεν γίνεται. Το θέμα πάει, ξεχνιέται και τα σαΐνια ξεκινούν το πάρτυ και το γλέντι.
Συμπέρασμα; Καλοί οι νόμοι μεν, αλλά οι έλεγχοι αποτελούν είδος εν ανεπαρκεία.
Γ.Δ.


Το καρναβάλι μας περνάει κρίση
Είμαστε στην τελική ευθεία για το καρναβάλι και τα μηνύματα δεν είναι διόλου καλά. Μάλιστα αυτό το νόημα είχε και η έκτακτη σύσκεψη του δημάρχου με τους συλλόγους. Το «Ε» αφουγκράστηκε και κατέγραψε από πολύ νωρίς αυτή την μεταστροφή του κλίματος στο καρναβάλι που ξεκίνησε από εμάς τους ίδιους. Το είπε και ο δήμαρχος στην σύσκεψη ότι οι Ξανθιώτες έπαψαν να αγαπούν το καρναβάλι. Αντί όμως να μεμψιμοιρούμε πιο επωφελές είναι να σκεφτούμε και να αποφασίσουμε αν θέλουμε να τον κρατήσουμε ζωντανό αυτό τον θεσμό και τι πρέπει να κάνουμε. Να κρατήσουμε κάποια δομικά στοιχεία και να ανακαλύψουμε και να το εμπλουτίσουμε με κάποια άλλα χαρακτηριστικά που θα το ξαναζωντανέψουν. Το καρναβάλι μας περνάει κρίση. Tα επόμενα χρόνια ο ανταγωνισμός θα είναι μεγαλύτερος άρα πρέπει να το αλλάξουμε!
Μ.Ξ.


Διόρθωση
Οφειλόμενη διόρθωση στο σχετικό ρεπορτάζ για τα εγκαίνια του δικηγορικού γραφείου του νέου δικηγόρου της πόλης μας Στέργιου Γ.Κέλλη.
Κατ’ αρχάς ο Στ.Κέλλης δεν είναι νυμφευμένος και η εγκυμονούσα κυρία που αναφέρθηκε είναι πρώτη ξαδέλφη του.
Αποκατάσταση της πραγματικότητας και ευχές από τη στήλη στον νεαρό Στέργιο στην επαγγελματική του ζωή.
Γ.Δ.


Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε
Έναν μήνα τώρα και κανείς από τους τρεις βουλευτές του νομού δεν ενδιαφέρθηκε ν’ ασχοληθεί μ’ ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα για το νομό.
Πρόκειται για το θέμα που έθιξε η στήλη ως προς το ερώτημα προς το υπουργείο Οικονομικών για το ποια έργα του νομού μας έχουν περιληφθεί για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σχολιάσαμε λοιπόν και ζητήσαμε ένας τουλάχιστον βουλευτής να φιλοτιμηθεί και ενδιαφερθεί να ενημερώσει τους Ξανθιώτες για ένα σημαντικό θέμα.
Σημειώνουμε πως το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα είναι για αρκετό καιρό στη διάθεση της κυβέρνησης για χρηματοδοτήσεις.
Το ότι η Ξάνθη αδιαφορεί, το ίδιο και οι κοινοβουλευτικοί της εκπρόσωποι, είναι η απάντηση γιατί ο νομός μας είναι από τους φτωχότερους της χώρας.
-Τελικά, όλα είναι θέμα ανθρώπων…
Υ.Γ. Το θέμα που αδιαφορούν οι βουλευτές ν’ ασχοληθούν, θα προσπαθήσουμε να βρούμε την απάντηση μέσω άλλης οδού, αφού οι Τσιλιγγίρης Σπύρος, Μπαράν Μπουρχάν και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ δεν θέλουν ν’ ασχοληθούν.
Πιθανότατα έχουν άλλα σοβαρότερα θέματα.
Γ.Δ.


«Μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης»
Το άκουσα αποχωρώντας από την εκδήλωση το Σάββατο βράδυ για την μουσική παράδοση των Πομάκων από τους περισσότερους.
Αυτό ήταν το πρώτο θετικό. Το δεύτερο ήταν το πλήθος. Είχα αρκετό καιρό να δω τόσο κόσμο σε Πολιτιστική εκδήλωση τέτοιας μορφής. Η αίθουσα γεμάτη, όρθιοι, αξιοποίηση όλου του χώρου, πάνω από εκατόν πενήντα άτομα.  Που πήγαν συνειδητά ν’ ακούσουν, να μάθουν, να δουν και γιατί όχι, να ενημερωθούν για τους ανθρώπους που ζουν δίπλα τους, που συνομιλούν μαζί τους, που συναλλάσσονται, που κάνουν παρέα.
Ήταν λοιπόν μια εκδήλωση γνωριμίας για τη μουσική, τα τραγούδια, τη γλώσσα των Πομάκων.
Ήταν πράγματι μια γνήσια, αληθινή, πραγματική εκδήλωση Πολιτισμού. Γι’ αυτό και τα συγχαρητήρια προς όλους τους συντελεστές.
Γ.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025

Σωστό μέτρο Θα έχετε πληροφορηθεί ότι με επείγον έγγραφο της προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωά…