Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Πολλά «αγκάθια» για την υλοποίηση του δρόμου στην «θηλιά»

Πολλά «αγκάθια» για την υλοποίηση του δρόμου στην «θηλιά»

0

Ποια είναι τα νέα δεδομένα – Το Δασαρχείο δηλώνει αναρμόδιο για το έργο και ρίχνει το μπαλάκι σε Περιφέρεια και Δήμους Μύκης και Ξάνθης


Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Μεταφορών, Ιρφάν Χατζηγκενέ: «Θα επιδιώξω να γίνει ασφαλτόστρωση. Στόχος μας να υλοποιηθεί μέσα στην 5ετία»


Με…αγκάθια είναι στρωμένος ο δρόμος υλοποίησης του τεχνικού έργου στην περιοχή της «θηλιάς». Μια αλληλουχία γεγονότων και αλλαγών σε συνδυασμό με μια γενικότερη απροθυμία των δημόσιων υπηρεσιών να υλοποιήσουν το έργο, δημιουργεί νέα δεδομένα που ακυρώνουν στην πράξη το ίδιο το έργο. Να σημειώσουμε ότι το χρονοδιάγραμμα δημοπράτησης λήγει τον Μάιο του 2024 και ενώ υπάρχει χρηματοδότηση από την περιφέρεια ακόμη δεν έχει βρεθεί ο φορέας που θα το υλοποιήσει.

Ποια είναι τα νέα δεδομένα

Τα νέα δεδομένα προκύπτουν κυρίως από το γεγονός ότι το Δασαρχείο Ξάνθης, που ήταν ο φορέας υλοποίησης του έργου, υπάγεται πλέον στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και όχι στην Αποκεντρωμένη. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΥΠΕΝ. Όπως μας αναφέρει ο Δασάρχης Ξάνθης Παναγιώτης Μουχταρίδης: « Ενώ έχει εκδοθεί τροποποίηση της πράξης από την Περιφέρεια στις 4/10/2023 δεν έχει εκδοθεί ακόμη η συλλογική απόφαση για την μεταφορά του έργου στο ΥΠΕΝ». Επιπρόσθετα, κώλυμα όμως αποτελεί το γεγονός ότι τα ΚΑΕΚ του δρόμου έχουν εγγραφεί στην ιδιοκτησία των Δήμων Μύκης και Ξάνθης και όχι στο Δασαρχείο Ξάνθης: «Το έργο δεν μπορεί να γίνει από το Δασαρχείο γιατί τα ΚΑΕΚ του δρόμου στο Κτηματολόγιο έχουν εγγραφεί στην ιδιοκτησία των Δήμων Μύκης και Ξάνθης. Εμείς έχουμε καταθέσει ενστάσεις και είναι στη διαδικασία της εξέτασης. Το χρονοδιάγραμμα της δημοπράτησης του έργου λήγει τον Μάιο. Και να μην υπήρχαν αυτά τα κωλύματα δεν θα προλαβαίναμε να το δημοπρατήσουμε», σημειώνει ο κ. Μουχταρίδης.

Το Δασαρχείο δηλώνει αναρμόδιο για το έργο και ρίχνει το μπαλάκι σε Περιφέρεια και Δήμους

Ως εκ τούτου, το Δασαρχείο δηλώνει αναρμόδιος φορέας υλοποίησης του έργου και κατά συνέπεια τίθεται το ερώτημα ποιος φορέας μπορεί να το υλοποιήσει. Η απάντηση που δίνει ο κ. Μουχταρίδης είναι: «οι Δήμοι ή η Περιφέρεια». Για άλλη μια φορά το Δασαρχείο πετά το…μπαλάκι στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπως και παλαιότερα μόνο που τώρα έχει πιο ισχυρά επιχειρήματα, και όχι όπως το παρελθόν. Για το ιστορικό της υπόθεσης να σημειώσουμε ότι το Δασαρχείο εξ’ αρχής είχε μια παρελκυστική στάση για το έργο προβάλλοντας συνεχώς εμπόδια. Έτσι ενώ είχε προκηρυχθεί διαγωνισμός, ακυρώθηκε το 2019 προκειμένου να τροποποιηθεί η αρχική μελέτη που περιλάμβανε ασφαλτόστρωση. Η τροποποίηση έγινε και έλαβε έγκριση τέλος του 2021. Στην συνέχεια νέο εμπόδιο τεχνικής (ή τεχνητής) φύσης προβάλλεται από το Δασαρχείο Ξάνθης, που ήταν ο φορέας υλοποίησης του έργου με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διακήρυξη ηλεκτρονικού διαγωνισμού για το έργο. Αυτό ήταν θέμα χρήματων και ειδικότερα ότι χρειαζόταν άλλα 50.000 ευρώ. Η Περιφέρεια πρόσθεσε και τα 50.000 ευρώ που υπολείπονταν αλλά το έργο δεν προκηρύχθηκε. Το έργο που έχει χρηματοδότηση 500.000 ευρώ από την Περιφέρεια περιλαμβάνει χαλικόστρωση και όχι ασφαλτόστρωση. Ήταν άλλωστε και το σημείο σύγκρουσης με περιβαλλοντικές οργανώσεις που είχαν αντιδράσει πραγματοποιώντας και κινητοποιήσεις. Όπως γίνεται σαφές ούτως εχόντων των πραγμάτων η Περιφέρεια μόνο μπορεί να εκτελέσει το έργο με μια προγραμματική με το Δασαρχείο, όμως θα έπρεπε να τρέχει ήδη ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός καθώς τον Μάιο του 2024 θα πρέπει να έχει συμβασιοποιηθεί και μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται κάποια κίνηση.

 Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Μεταφορών, Ιρφάν Χατζηγκενέ: «Θα επιδιώξω να γίνει ασφαλτόστρωση»

Κληθείς να καταθέσει την άποψή του ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Μεταφορών Ιρφάν Χατζηγκενέ, τόνισε πως ήταν και παραμένει στόχος του ιδίου και της Περιφερειακής Αρχής η υλοποίηση του έργου και πως ως περιφερειακός σύμβουλος έχει φέρει το θέμα πολλές φορές στο περιφερειακό συμβούλιο. Μάλιστα ο κ. Χατζηγκενέ μετά λόγου γνώσεως τάσσεται υπέρ της ασφαλτόστρωσης, όπως ήταν δηλαδή η αρχική μελέτη, και όχι της χαλικόστρωσης: «Στόχος μου ήταν και παραμένει να γίνει το έργο. Προσωπικά θα επιδιώξω να γίνει ασφαλτόστρωση. Επιβάλλεται να γίνει ασφαλτόστρωση για να εξυπηρετεί τους κατοίκους του Κενταύρου αλλά κι όσους έχουν εξοχικές κατοικίες ή δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή. Δέσμευση μου είναι να υλοποιηθεί το έργο μέσα στην 5ετία από την Περιφέρεια σε συνεργασία με το Δασαρχείο. Το περιμένουν χρόνια οι κάτοικοι».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…