Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Κ. Μητσοτάκης: Το ΔΠΘ μεταξύ των κορυφαίων Πανεπιστημίων της χώρας

Κ. Μητσοτάκης: Το ΔΠΘ μεταξύ των κορυφαίων Πανεπιστημίων της χώρας

0

Ιστορική στιγμή για το Πανεπιστήμιο της Θράκης που αναδεικνύεται σε Μητροπολιτικό


Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ), από την ίδρυσή του στην περιοχή μας, έπαιξε και συνεχίζει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Ρόλο κατά γενική ομολογία πνευματικό, πολιτιστικό και οικονομικό.

Μάλιστα, στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης, κατά γενική παραδοχή, η παρέμβασή του υπήρξε καταλυτική.

Το κορυφαίο λοιπόν πνευματικό αυτό Ίδρυμα, συνεχίζει, πενήντα χρόνια τώρα, να προσφέρει στη Θράκη. Όμως, ήρθε η στιγμή να προχωρήσει στην χωρική επέκτασή του στην Ανατολική Μακεδονία κυρίως και το Διδυμότειχο.

Έτσι, όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός, λαμβάνει τη θέση που του αξίζει μεταξύ των κορυφαίων της χώρας.

Με αφορμή λοιπόν την αναβάθμιση του ΔΠΘ, παραθέτουμε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για το σημαντικό για την περιοχή μας θέμα.

«Εμβληματική» χαρακτήρισε την απόφαση να επεκταθεί χωρικά σε ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το Νομοσχέδιο που ανοίγει το δρόμο στην ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα περιλαμβάνει διατάξεις για τη στήριξη του δημόσιου Πανεπιστημίου.

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης αναδεικνύεται σε Μητροπολιτικό, είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Ολομέλειας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το ακριτικό ίδρυμα κατ’ αυτό τον τρόπο «παίρνει τη θέση που αξίζει και λόγω της γεωστρατηγικής του σημασίας μεταξύ των κορυφαίων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της χώρας».

Για τη στήριξη του ΔΠΘ μίλησε, νωρίτερα, ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος παρατήρησε πως ο πρύτανης του Δημοκριτείου εξηγεί ότι πρόκειται για ιστορική στιγμή για το ίδρυμα, καθώς υιοθετούνται οι προτάσεις που έγιναν και εγκρίθηκαν από την Ανώτατη Αρχή. Αναφορικά με το Διεθνές Πανεπιστήμιο, που επίσης επηρεάζεται από τις αλλαγές, αφού χάνει τις έδρες του σε Καβάλα, Δράμα και το παράρτημα Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου, ο υπουργός υποστήριξε ότι σκοπός της ηγεσίας του Υπουργείου είναι να στηριχθεί με τον κατάλληλο τρόπο το Διεθνές Πανεπιστήμιο, σε συνεννόηση με τις πρυτανικές του Αρχές. Ευρύτερα μιλώντας για το νομοσχέδιο, ο Κυριάκος Πιερρακάκης επεσήμανε πως οι διατάξεις του νομοσχεδίου έχουν προκύψει στη συντριπτική τους πλειοψηφία μετά από εκτενή συζήτηση με τη Σύνοδο των Πρυτάνεων και «το πνεύμα είναι το άνοιγμα και η διεθνοποίηση των πανεπιστημίων».

 

Οι αλλαγές στο ΔΠΘ

Νέα Τμήματα σε Διδυμότειχο και Κομοτηνή: Ψυχολογία στο Διδυμότειχο: Εισαγωγή πρώτων φοιτητών το 2024. Εργοθεραπεία στην Κομοτηνή (στη Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού): Εισαγωγή των πρώτων φοιτητών το 2025. Ένταξη του τμήματος Νοσηλευτικής (από το Διεθνές Πανεπιστήμιο) με παράλληλη μεταφορά του στην Αλεξανδρούπολη ώστε να λειτουργεί με την Ιατρική Σχολή του ΔΠΘ: Η μεταφορά θα γίνει το 2025.

Χωρική επέκταση σε 3 πόλεις: Ίδρυση Σχολής Θετικών Επιστημών: Τμήμα Φυσικής, Τμήμα Χημείας, Τμήμα Πληροφορικής, με έδρα την Καβάλα. Ίδρυση Σχολής Διοικητικής Επιστήμης και Λογιστικής: Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας, με έδρα την Καβάλα. Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας & Οινολογίας, με έδρα την Δράμα και μετονομασία του σε Τμήμα Αμπελουργίας & Οινολογίας. Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, με έδρα την Δράμα και μετονομασία του σε Τμήμα Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Ανθεκτικότητας. Το ΔΠΘ αποκτά επίσης έδρα στο Διδυμότειχο με τη λειτουργία Τμήματος Ψυχολογίας.

Αναδιάρθρωση στην Κομοτηνή: Αναδιάρθρωση της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών. Το ΔΠΘ προχωρά στην αναδιάρθρωση της Σχολής που λειτουργεί στην Κομοτηνή ως εξής: Ιστορίας & Εθνολογίας, Ελληνικής Φιλολογίας, Γλώσσας, Φιλολογίας & Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών. Συγχώνευση των τριών λειτουργούντων Τμημάτων σε ένα Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών. Η Σχολή μετονομάζεται σε Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών (μονοτμηματική). Έναρξη λειτουργίας και εισαγωγή των πρώτων φοιτητών τον Σεπτέμβριο του 2025. Τα λειτουργούντα Τμήματα παύουν να παίρνουν φοιτητές το 2025. (Θυμίζουμε ότι προηγήθηκαν έντονες αντιδράσεις από το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας κατά της συγχώνευσης με τα άλλα δύο Τμήματα, που δεν εισακούστηκαν από το Υπουργείο Παιδείας). Ίδρυση νέου Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών στη νέα μονοτμηματική σχολή που αναλύθηκε παραπάνω στην Κομοτηνή: Ίδρυση νέου ΠΠΣ Ψηφιακές Εφαρμογές στις Τέχνες & τον Πολιτισμό (Digital Applications in Arts and Culture or Digital Humanities). Έναρξη λειτουργίας το 2025.

Ο ανταγωνισμός από τα μη κρατικά

Γενικότερα μιλώντας για τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως «είναι απαραίτητα εργαλεία προκειμένου τα πανεπιστήμιά μας να υλοποιήσουν το σχεδιασμό τους», ώστε με βάση τις συνθήκες της εποχής, να αποκτήσουν ακόμη περισσότερη αυτονομία και να συνδέονται πιο αποτελεσματικά με την αγορά εργασίας, να αναπτύξουν περισσότερο την έρευνα και τόνισε ότι αυτές είναι αλλαγές που δρομολογούνται και έχουν την αποδοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας. «Οι εποχές που κάποιοι έκαναν καριέρα φωνάζοντας “έξω οι εταιρείες από τα Πανεπιστήμια” έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί’. Τα πανεπιστήμια είναι εδώ για να παρέχουν εξειδικευμένη γνώση και να συνδέουν αυτή τη γνώση με την αγορά εργασίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πάντως, πλέον το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, έχοντας ενισχυθεί, καλείται να αντέξει στον ανταγωνισμό που αναμένεται να προκύψει από τη λειτουργία μη κρατικών Πανεπιστημίων. «Καμπάνες» κινδύνου για την ίδια την επιβίωση και την υπόσταση του ΔΠΘ έχουν χτυπήσει κόμματα της αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο η ακριτική Θράκη να αποψιλωθεί από φοιτητές, με τραγικές συνέπειες στην τοπική οικονομία, αλλά και στον εθνικό και γεωστρατηγικό ρόλο του Πανεπιστημίου. Πολιτεία και Πρυτανικές Αρχές οφείλουν από κοινού να συνεχίσουν να ενισχύουν τα κίνητρα φοιτητικής μέριμνας, ώστε οι φοιτητές του Πανεπιστημίου της Θράκης να μη μειωθούν.

 

Κυρ. Πιερρακάκης: Η Ανώτατη Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα

«Η συζήτηση για τη δυνατότητα εγκατάστασης παραρτημάτων ξένων πανεπιστήμιων στη χώρας μας γίνεται με χρονοκαθυστέρηση. Ας μην την καθυστερούμε άλλο» ανέφερε γενικότερα ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης τοποθετούμενος στην Ολομέλεια στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας για την «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων». Ο υπουργός ισχυρίστηκε πως το νομοσχέδιο αυτό «επιχειρεί να σπρώξει τους δείκτες του ρολογιού της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα μας στον 21ο αιώνα» και λέγοντας ότι, όπως έχει γραφτεί σε ένα βιβλίο «ο ρόλος των όποιων ασκούν πολιτική πρέπει να είναι να προσπαθούν να εκσυγχρονίσουν το εσωτερικό τους ρολόι με το ρολόι της Ιστορίας» σχολίασε δηκτικά: «μακάρι να ίσχυε εδώ».

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης επανέλαβε πως είμαστε μια από τις τελευταίες χώρες, «ίσως εμείς και η Κούβα» όπως είπε χαρακτηριστικά, που έχουν απαγόρευση της δυνατότητας να λειτουργήσει και μη ελληνικό δημόσιο σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης. Ο υπουργός υπογράμμισε, ακόμη, ότι δεν είναι, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση, μόνο 5.000 οι προπτυχιακοί Έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό λέγοντας ότι «5.000 είναι μόνο οι προπτυχιακοί Έλληνες φοιτητές στην Κύπρο». «Σε απόλυτο αριθμό έχουμε περισσότερους Έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό από την Ισπανία ή το Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν πολλαπλάσιο πληθυσμό από εμάς», σημείωσε.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…