Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Χρειάζεται άμεσα ανανέωση το καρναβάλι της Ξάνθης

Χρειάζεται άμεσα ανανέωση το καρναβάλι της Ξάνθης

0

Προέδρος ΟΕΒΕ Ξάνθης, Μ. Τσιακίρογλου: «Υποτονικό κλίμα παντού …πρέπει να ανανεώσουμε τον θεσμό μας γιατί θα τον χάσουμε…»


 Πρόεδρος Εμπορικού συλλόγου Ξάνθης, Ν. Γρηγοριάδης: «Η αγορά δεν παίρνει μεγάλο μερίδιο οικονομικής ωφέλειας από το καρναβάλι» – Πρόεδρος συλλόγου Ξενοδόχων Ξάνθης, Α. Κοψαλίδου: «Ο κόσμος το σκέφτεται να έρθει. Έχουμε πληρότητα 80%»


 Μια εβδομάδα πριν την κορύφωση του κορυφαίου θεσμού της πόλης μας, του θεσμού με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, που ξεκίνησε το 1966 διαγράφοντας μια πορεία 58 ετών και πλέον αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι εμφανίζει σημάδια κόπωσης. Ήδη από πέρσι είχαν γίνει εμφανή τα σημάδια, τα οποία βιαστήκαμε να αποδώσουμε στην δίχρονη διακοπή λόγω της πανδημίας. Το σύμπτωμα όμως της …ατονίας επιμένει και φέτος και εκφράζεται με την αδυναμία των συλλόγων να διαθέσουν τις στολές τους, ενώ άλλα χρόνια ξεπουλούσαν από τις πρώτες μέρες, γεγονός που υποδηλώνει λιγότερους καρναβαλιστές αλλά και το γενικότερο μουδιασμένο υποτονικό κλίμα  που επικρατεί στην πόλη. Αυτά είναι κακοί οιωνοί και για την επισκεψιμότητα αλλά και την συμμετοχικότητα των Ξανθιωτών, που είναι οι βασικοί στυλοβάτες του θεσμού.

Προέδρος ΟΕΒΕ Ξάνθης, Μ. Τσιακίρογλου: «Υποτονικό κλίμα παντού …πρέπει να ανανεώσουμε τον θεσμό μας γιατί θα τον χάσουμε…»

Στην προσπάθειά μας να αφουγκραστούμε τον καρναβαλικό παλμό, απευθυνθήκαμε στους αποδέκτες και άμεσα εμπλεκόμενους με τον θεσμό, όπως η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης Μαίρη Τσιακίρογλου, ο πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Ξάνθης Νίκος Γρηγοριάδης και η πρόεδρος του συλλόγου Ξενοδόχων Ξάνθης, Αθανασία Κοψαλίδου.

Η κ. Τσιακίρογλου παρατήρησε πως ενώ η προετοιμασία από πλευράς δήμου είναι σε έντονο ρυθμό υπάρχει μια υποτονικότητα ως προς την κατανάλωση: «Τόσο στην εστίαση όσο και στα καφέ- μπαρ υπάρχει μια υποτονικότητα. Υπάρχει μεγάλη διαφορά από παλαιότερες εποχές. Το παρατηρήσαμε και πέρσι και το βλέπουμε και φέτος. Ο θεσμός έχει κάνει «κοιλιά». Δεν υπάρχει διάθεση που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό μας προβληματίζει και θέτει επιτακτική την ανάγκη αμέσως μετά να καθίσουμε όλοι και να συζητήσουμε, να θέσουμε νέες βάσεις. Να ανανεώσουμε το καρναβάλι μας, να το εμπλουτίσουμε, να το κάνουμε πιο ελκυστικό, γιατί έχουμε και μεγαλύτερο ανταγωνισμό στην Βόρειο Ελλάδα. Ακούμε για το καρναβάλι στην Θεσσαλονίκη, επίσης εκδηλώσεις στην Κομοτηνή. Αν δεν ανανεώσουμε τον θεσμό μας θα κινδυνεύουμε να χάσουμε κάτι πολύ σημαντικό για την πόλη μας, έναν τουριστικό και οικονομικό πνεύμονα,  κι αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε να συμβεί».

Πρόεδρος Εμπορικού συλλόγου Ξάνθης, Ν. Γρηγοριάδης: «Υπάρχει μια υποτονικότητα όπως και πέρσι. Η αγορά δεν παίρνει μεγάλο μερίδιο οικονομικής ωφέλειας από το καρναβάλι»

Υποτονικό κλίμα γενικότερα και στο εμπορικό κομμάτι βλέπει ο πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Ξάνθης Νίκος Γρηγοριάδης: «Υπάρχει μια υποτονικότητα όπως και πέρσι. Γενικά η αγορά δεν παίρνει μεγάλο μερίδιο οικονομικής ωφέλειας από το καρναβάλι. Γι’ αυτό και ζητήσαμε προαιρετικό άνοιγμα την Κυριακή, ώστε να επωφεληθούμε απ’ αυτούς τους επισκέπτες. Αυτή τη στιγμή δουλεύουν λίγο τα καταστήματα με εποχιακά είδη. Δυστυχώς το καρναβάλι μας έχει περιοριστεί στο τριήμερο, ενώ παλιότερα διαρκούσε μια εβδομάδα. Η νέα δημοτική αρχή προσπάθησε μέσα σε ένα σφικτό οικονομικό πλαίσιο που άφησε η προηγούμενη να κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσε. Αισιοδοξώ ότι του χρόνου θα έχουμε καλύτερη διοργάνωση».

Πρόεδρος συλλόγου Ξενοδόχων Ξάνθης, Α. Κοψαλίδου: «Ο κόσμος το σκέφτεται να έρθει. Έχουμε πληρότητα 80%»

Το χθες με το σήμερα συγκρίνει η πρόεδρος του συλλόγου Ξενοδόχων Ξάνθης, Α. Κοψαλίδου, συμπεραίνοντας ότι η οικονομική δυσπραγία και μια σειρά από άλλοι παράγοντες ευθύνονται για την μικρότερη προσέλευση κόσμου: «Παλιότερα ήταν τελείως διαφορετικά. Τώρα ο κόσμος το σκέφτεται να έρθει για καρναβάλι. Έχει να πληρώσει πολλά λεφτά στα διόδια και στην βενζίνη. Φέτος βλέπουμε ότι έχουμε μια πληρότητα κατά μέσο όρο στα ξενοδοχεία μας της τάξης του 80%. Οι τιμές μας είναι 100 συν πλην ανάλογα με το ξενοδοχείο. Γενικά το κλίμα είναι υποτονικό. Θεωρώ ότι η πόλη δεν έχει την ζωντάνια και την αποκριάτικη ατμόσφαιρα για να προσελκύσει επισκέπτες».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μαθητικός Διαγωνισμός «Πυθαγόρας 2025»: Πρόκληση για τη μαθηματική σκέψη

Ανοιχτές οι συμμετοχές για μαθητές από τη Β’ Δημοτικού έως και τη Γ’ Γυμνασίου – Διαδικτυα…