Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Βιβλιοπρόταση της Πέμπτης: «Χώροι Του Νεοφιλελευθερισμού» του David Harvey

Βιβλιοπρόταση της Πέμπτης: «Χώροι Του Νεοφιλελευθερισμού» του David Harvey

0

To «Ε» προτείνει το βιβλίο του David Harvey με τίτλο ««Χώροι Του Νεοφιλελευθερισμού-Μια θεωρία της άνισης γεωγραφικής ανάπτυξης» από τις εκδόσεις ΕΑΠ


Στα δοκίµια του παρόντος τόµου, ο γεωγράφος David Harvey αναζητεί τις νέες ιστορικές συντεταγµένες που ορίζουν ανά περιοχή τις ανισότητες µε βάση τις οποίες εξαπλώνεται παγκοσµίως ο σύγχρονος καπιταλισµός.

Η θεωρία της άνισης γεωγραφικής ανάπτυξης πρέπει να µελετηθεί σε βάθος και η διερεύνησή της είναι επιτακτική, καθώς οι κοινωνικές ανισότητες έχουν διευρυνθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες και µπορούν να εντοπιστούν σε συγκεκριµένες ζώνες, κυρίως του λεγόµενου αναπτυσσόµενου κόσµου, που βίωσαν κρίσεις. Τα αποτελέσµατα ήταν καταστροφικά σε περιπτώσεις όπως το Μεξικό, η Ινδονησία, η Ρωσία και η Αργεντινή.

Συγχρόνως, τα διαφορετικά κινήµατα αντίστασης στον νεοφιλελευθερισµό επινοούν προτάσεις και στρατηγικές στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων. Ο David Harvey καταδεικνύει ότι αυτή η αναζήτηση χρειάζεται να υποστηριχτεί από µια βαθύτερη θεωρητική κατανόηση της θέσης του περιβάλλοντος χώρου και της άνισης γεωγραφικής ανάπτυξης που διαµορφώνει τον κόσµο γύρω µας.

Ο David Harvey γεννήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 1935 είναι Μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας και Διακεκριμένος Καθηγητής της ανθρωπολογίας και γεωγραφίας στο Ερευνητικό Κέντρο Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Σίτι της Νέας Υόρκης. Έλαβε το Διδακτορικό του στη γεωγραφία από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ , το 1961. Ο Harvey έχει συγγράψει πολλά βιβλία και δοκίμια, στα οποία διαπραγματεύεται την ανάπτυξη της σύγχρονης γεωγραφίας ως ακαδημαϊκό πεδίο. Είναι υπέρμαχος της ιδέας δικαίωμα στην πόλη.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μαλτέζικη πινελιά δίνει η Nathalie Micallef στους τοίχους της Ξάνθης

Η ταλαντούχα street artist μοιράζεται με το «Ε» την αγάπη της για την Ελλάδα και την ελλην…