Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μπλε καβούρι: Το ξενόφερτο ακατέργαστο διαμάντι

Μπλε καβούρι: Το ξενόφερτο ακατέργαστο διαμάντι

0

Μ. Κουτράκης, Διευθυντής Ερευνών – ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ»: «Το μπλε καβούρι είναι ένας εξαιρετικός αλλά άγνωστος μεζές»


Ο δρ. Κουτράκης εξηγεί στο «Ε» γιατί η ύπαρξη του μπλε καβουριού στις θάλασσες της περιοχής είναι ταυτόχρονα απειλή αλλά και ευκαιρία για την αλιεία


«Τα σκουπίδια του ενός, θησαυρός ενός άλλου». Μπορεί η συγκεκριμένη παροιμία να περιγράφει λίγο υπερβολικά (ή και όχι) την σημασία του μπλε καβουριού στον τόπο καταγωγής του σε αντίθεση με τον πρόσφατο τόπο φιλοξενίας του, την Μεσόγειο αλλά σίγουρα κάποιος παίρνει μία ιδέα για το τι θα ακολουθήσει.

Το μπλε καβούρι, άγνωστο για κάποιους, ήρθε για να μείνει. Το callinectes sapidus ή μπλε καβούρι, θεωρείται ένα από τα νοστιμότερα καρκινοειδή. Είναι καβούρι του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στον Κόλπο του Μεξικού, γνωστό και πολύ αγαπημένο στην Αμερική, που έφτασε μέσω του έρματος δεξαμενόπλοιων μέχρι τις ακτές της Ιαπωνίας, τη Βαλτική και την Ευρώπη -αρχικά τις δυτικές ακτές, κατόπιν και τη Μεσόγειο. Στη χώρα μας, εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’50, για να εξαφανιστεί σχεδόν κατόπιν και να επανέλθει δριμύτερο πριν περίπου μια δεκαετία. Ενώ πολλοί τον χαρακτήρισαν «εισβολέα», τα ζεστά νερά πλέον της Μεσογείου από τη μία και η έλλειψη φυσικών θηρευτών από την άλλη ευνόησαν την παραμονή του αλλά και την αύξηση του πληθυσμού του.


Ο δρ. Μάνος Κουτράκης, Διευθυντής Ερευνών – ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ»

Το ίδιο φαίνεται να έχει προτιμήσει ιδιαίτερα το βόρειο Αιγαίο καθώς η παρουσία του στην λιμνοθάλασσα Βιστονίδας είναι ιδιαίτερα έντονη. Η εξάπλωση του σίγουρα έχει προκαλέσει και δυσφορία διότι, όπως μας πληροφορεί ο Διευθυντής Ερευνών – ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» δρ. Μάνος Κουτράκης, πρώτον, τα πίσω πόδια του τού δίνουν την ικανότητα να κολυμπάει γεγονός που το καθιστά ικανότατο θηρευτή ψαριών και δεύτερον, το μέγεθος και η δύναμή του είναι υπεραρκετά ώστε να προκαλεί ζημιές στα δίχτυα των ψαράδων που δραστηριοποιούνται στην ίδια περιοχή με αυτά.

Ο δρ. Κουτράκης εξηγεί στο «Ε» γιατί η ύπαρξη του μπλε καβουριού στις θάλασσες της περιοχής είναι ταυτόχρονα απειλή αλλά και ευκαιρία για την αλιεία. «Οι ψαράδες αγωνίζονται να βρουν έναν τρόπο να ωφεληθούν από τα Μπλε καβούρια και να μετατρέψουν την απειλή σε ευκαιρία. Συνήθως οι ψαράδες διαθέτουν την ποσότητα μπλε καβουριών έναντι πολύ μικρού οικονομικού αντίκτυπου 2 με 4 ευρώ, ενώ, την ίδια στιγμή, η αξία του στην Αμερική ανέρχεται στα 25 με 30 δολάρια το κιλό», αναφέρει ο ίδιος.

«Το Ινστιτούτο Αλιευτικών Ερευνών κινείται προς την κατεύθυνση ανάδειξης των αλιευμάτων χαμηλής εμπορικής αξίας, όπως το μπλε καβούρι, ώστε οι καταναλωτές να γνωρίσουν τον τρόπο που μπορούν να το μαγειρέψουν καθώς πρόκειται για έναν εξαίσιο μεζέ με τεράστια διατροφική αξία», σημειώνει ο κ. Κουτράκης.


Το μπλε καβούρι στο Μέριλαντ αποτελεί πηγή έμπνευσης. Γλυπτό καβούρι με την τεχνική του βιτρό, από το διεθνές αεροδρόμιο της Βαλτιμόρης, ΗΠΑ. Το έργο φιλοτεχνήθηκε από την }ackie Leatherbury Douglass και τον σύζυγό της John το 1984 ως εμβληματικό στοιχείο του Μέριλαντ

«Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε όλα τα μέρη του μπλε καβουριού»

Ο Διευθυντής Ερευνών – ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» υπογραμμίζει ότι «υπάρχουν αρκετές καινοτόμες προσεγγίσεις αξιοποίησης του μπλε καβουριού όπως η κονσερβοποίηση της σάρκας. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης του κελύφους από το οποίο μπορούμε να εξάγουμε χιτοζάνη (γραμμικός πολυσακχαρίτης) και υδροξυαπατίτη το οποίο μπορεί να χρησιμεύσει στην κατασκευή βιολογικής μπαταρίας». Τίποτα δεν πετιέται, τίποτα δεν πάει χαμένο.

Το τραπέζι μας θα γίνει πιο πλούσιο με το μπλε καβούρι

«Ο κύριος στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους ψαράδες και επίσης να εργαστούμε για την επιβίωση των παραδοσιακών αλιευμάτων στη Βόρεια Ελλάδα», λέει ο δρ. Κουτράκης στην Alisha Solaiman. «Τα μπλε καβούρια δεν αποτελούν μέρος της παραδοσιακής αλιείας στις λιμνοθάλασσες, αλλά είναι σίγουρα εδώ για να μείνουν, οπότε πρέπει να βρουν τη θέση τους στην αλιεία».

Ο δρ. Κουτράκης προσπαθεί να παροτρύνει το κοινό ώστε να γνωρίσει το μπλε καβούρι και να το συμπεριλάβει στη διατροφή του. Προτείνει να καθοριστούν δίκαιες τιμές για την πώληση μπλε καβουριών ώστε «οι ψαράδες να βγάζουν περισσότερα με λιγότερη αλιευτική προσπάθεια», τονίζει ο ίδιος.

Η παρουσία του μπλε καβουριού εν τέλει μπορεί να είναι μία «χρυσή» ευκαιρία για τους καταναλωτές ώστε να προσθέσουν μία νόστιμη διατροφική «βόμβα» στο τραπέζι τους, για τους ψαράδες ένα έξτρα εισόδημα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μυρωδάτο: Φόλες με θύμα ένα άτυχο τετράποδο

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ξάνθης εξέδωσε προειδοποίηση για τη διάθεση δηλητηριασμένων δολωμάτ…