Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Με θετικό πρόσημο η σύσκεψη αγροτών της ΑΜΘ με Αυγενάκη

Με θετικό πρόσημο η σύσκεψη αγροτών της ΑΜΘ με Αυγενάκη

0

Ικανοποίηση από τους εκπροσώπους της Ξάνθης που μετείχαν  στη σύσκεψη – Δύο ομάδες εργασίας και ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με το υπουργείο


Αυγενάκης για το αρδευτικό της Ξάνθης: «Το έργο είναι της Ξάνθης και θα γίνει»


Κατ’ ιδίαν,  με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη είχαν την ευκαιρία να τα πουν οι αγρότες (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι) της περιφέρειάς μας. Η πολυαναμενόμενη σύσκεψη με τον υπουργό και τον υφυπουργό Σταύρο Κελέτση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11/2 στην Κομοτηνή και διήρκησε 3,5 ώρες. Στο διάστημα αυτό οι εκπρόσωποι των αγροτών είχαν την δυνατότητα να θέσουν ζητήματα που αφορούν τον κλάδο τους, ζητήματα τοπικά και γενικά και να λάβουν απαντήσεις.

Στο κλίμα της σύσκεψης μας μεταφέρουν οι δύο εκπρόσωποι της Ξάνθης, των αγροτών Κώστας Δαλάτσης και των κτηνοτρόφων Δημήτρης Ψεμματάς, που έθεσαν και οι ίδιοι θέματα. Να σημειώσουμε ότι το Σάββατο 10/2 οι αγρότες είχαν σύσκεψη στην Χρυσούπολη (όπως γράψαμε και σε ρεπορτάζ μας), μια σύσκεψη που αποφάσισαν πριν ενημερωθούν για την σύσκεψη με τον υπουργό. Έτσι είχαν την ευκαιρία να συναποφασίσουν την ατζέντα των θεμάτων και να ορίσουν τους εκπροσώπους  που θα τα θέσουν.

Ικανοποιημένοι από την σύσκεψη με Αυγενάκη οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Ξάνθης

Την ικανοποίησή  του εξέφρασε στο «Ε», ο πρόεδρος των αγροτών Ξάνθης Κώστας Δαλάτσης επισημαίνοντας πως εκ μέρους του υπουργού τηρήθηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις, δεν είχε μονόλογο αλλά δόθηκε η ευκαιρία στους αγρότες να μιλήσουν και να θέσουν θέματα. Ο υπουργός, όπως είπε ο κ. Δαλάτσης, φάνηκε καλά διαβασμένος και έδωσε απαντήσεις. Όπως ανέφερε ο κ. Δαλάτσης  τέθηκαν θέματα τοπικά αλλά και γενικά: «Ζητήσαμε να υπάρχει μια επιπλέον ενίσχυση για την αγορά φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, όπως τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος με την Ουκρανία. Εξηγήσαμε ότι είμαστε κοντά στην Βουλγαρία που είναι πιο φτηνά και πολλοί προμηθεύονται από εκεί. Επίσης θέσαμε το θέμα των καυσίμων, όπου επίσης στην Βουλγαρία είναι πιο φτηνά. Ζητήσαμε να μειωθεί στα 7 λεπτά η κιλοβατώρα από τα 17 λεπτά που είναι τώρα καθώς επίσης και το αφορολόγητο πετρέλαιο, που είναι ένα γενικό αίτημα. Θέσαμε ζητήματα αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και τα πρόσφατα θέματα που είχαμε με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο υπουργός μας απάντησε ότι θα γίνουν δύο ομάδες εργασίας για να ασχοληθούν επισταμένα με όσα θέματα τέθηκαν και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα δώσει λύσεις. Ήταν μια καλή και εποικοδομητική σύσκεψη», σημειώνει ο κ. Δαλάτσης.



Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων της Ξάνθης κ. Ψεμματάς: «Ήταν μια πολύ ουσιαστική συζήτηση. Πήραμε απαντήσεις σε πολλά θέματα που θέσαμε. Μας είπε ότι ήδη ξεκίνησαν έλεγχοι  στα Τελωνεία για τις ελληνοποιήσεις και ότι έχουν ήδη εντοπιστεί 30 – 35 περιπτώσεις με γάλα σκόνη και τυρομαγιές, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα συνεχιστούν οι έλεγχοι. Θέσαμε το θέμα με τα βοσκοτόπια και μας είπε ότι εξετάζει να γίνει όλη η Ελλάδα μία περιφέρεια,  ώστε όλοι να παίρνουν τις ίδιες επιδοτήσεις για την βόσκηση. Αυτό είναι και το αίτημά μας. Θέσαμε επίσης το θέμα της τιμής της φέτας σε σχέση με το γάλα και ότι πουλάμε 40 λεπτά το αγελαδινό και ο καταναλωτής το αγοράζει 1,70. Επίσης μας είπε ότι η χώρα θα επιδιώξει την επαναδιαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ και δεσμεύτηκε ότι θα έχουμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με το υπουργείο για όσα θέματα μας αφορούν».

Αυγενάκης για το αρδευτικό της Ξάνθης: «Το έργο είναι της Ξάνθης και θα γίνει»

Κατά τη σύσκεψη έγινε προσπάθεια από τον εκπρόσωπο των αγροτών του δήμου Νέστου να τεθεί προς συζήτηση το αρδευτικό έργο της Ξάνθης και να αναπτυχθεί η γνωστή επιχειρηματολογία περί της επάρκειας του νερού του Νέστου αλλά και της αναγκαιότητα να γίνει παράλληλα και αντίστοιχο έργο από την πλευρά της Χρυσούπολης. Όμως ο υπουργός έκλεισε με μία φράση του το θέμα λέγοντας επί λέξει, όπως μας μετέφερε ο κ. Ψεμματάς: «Το αρδευτικό είναι έργο της Ξάνθης και θα γίνει. Τα χρήματα που έχουν βγει είναι μόνο για το αρδευτικό της Ξάνθης», βάζοντας έτσι τέλος στα σενάρια που διακινούν οι αγρότες της Δυτικής όχθης αλλά και τους ευσεβείς πόθους τους!.

Απόσπασμα από δηλώσεις Αυγενάκη μετά την σύσκεψη

Στη σύσκεψη μετείχαν, επίσης, ο Υφυπουργός Σταύρος Κελέτσης, ο ΓΓ του ΥΠΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκος Μπαμπασίδης, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Παναγιώτης Χατζηνικολάου, καθώς και εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων.

Μετά τη σύσκεψη ο ΥπΑΑΤ, δήλωσε:

«Ολοκληρώθηκε μια άκρως θεσμική και απολύτως ουσιαστική συζήτηση με εκπροσώπους  των γεωργών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Χάρηκα γιατί έγινε μια συζήτηση οργανωμένη με την ευθύνη του Περιφερειάρχη. Έχουμε δώσει ραντεβού με ομάδες εργασίας που θα δουλέψουν πάνω σε δυο τρία θέματα κυρίαρχα για την περιοχή. Δεν αγγίξαμε θέματα που έχουν σχέση με το νερό που είναι κυρίαρχο όλων, για τις υποδομές που επίσης ενδιαφέρουν και την Περιφέρεια. Μιλήσαμε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τα χρονοδιαγράμματα που έχουν ανακοινωθεί αλλά και αυτά που πρέπει να γίνουν. Για τον ΕΛΓΑ, το ζήτημα εκσυγχρονισμού του κανονισμού του, το οποίο ετέθη από όλους, αλλά και για μια σειρά άλλα τοπικά και υπερ- τοπικά ζητήματα.

Το υπουργείο είναι ανοιχτό στον διάλογο. Η κυβέρνηση αυτή δεν είναι περιστασιακά κοντά στους αγρότες. Είμαστε συνειδητά δίπλα και ένα με τους αγρότες. Και κάτι ακόμα. Αυτό που γίνεται αυτήν την περίοδο δεν είναι ένα μπρα ντε φερ μεταξύ κυβέρνησης και αγροτών. Όχι. Είμαστε στην ίδια πλευρά της όχθης».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αντίθετο το ΚΚΕ στην άσκηση «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – 24»

«Η κυβέρνηση καταγγέλλεται για την εμπλοκή της Ελλάδας στους πολέμους του ΝΑΤΟ και την ενί…