Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Καθηγητές Νομικής ΔΠΘ: «Αδικαιολόγητη και υπέρμετρη η επέμβαση των ΜΑΤ»

Καθηγητές Νομικής ΔΠΘ: «Αδικαιολόγητη και υπέρμετρη η επέμβαση των ΜΑΤ»

0

Έντονες αντιδράσεις από ευρύ φάσμα φορέων, κομμάτων αλλά και από τον ίδιο τον χώρο της Σχολής


Ανακοίνωση για την πρωτοφανή επέμβαση δυνάμεων των ΜΑΤ στο κτίριο της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) στην Κομοτηνή την περασμένη Δευτέρα, εξέδωσε η συνέλευση της Σχολής.

«Ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, ως μέλη του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, που γιορτάζει φέτος τα 50 χρόνια λειτουργίας της, εκφράζουμε την θεσμική ανησυχία μας για την πρωτοφανή εισβολή αστυνομικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων επιπλέον διμοιριών των ΜΑΤ από γειτονικές πόλεις, στο κτίριο της Σχολής τη Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου», σημειώνεται αρχικά.

Και πιο κάτω: «Αισθανόμαστε ηθικό χρέος να δηλώσουμε την έντονη αποδοκιμασία μας για την άσκοπη, αδικαιολόγητη, υπέρμετρη και πέραν κάθε αναλογικότητας άσκηση βίας εναντίον φοιτητών και φοιτητριών της Σχολής μας κατά την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων, χωρίς προηγουμένως να επιχειρηθεί η χρήση ηπιότερων μέσων. Διατυπώνουμε την απορία μας για τη σκοπιμότητα της επιλογής μιας τέτοιας επέμβασης αποκλειστικά και μόνον σε μια ακριτική Πανεπιστημιούπολη, σε μια περίοδο αναβρασμών σε όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας, αλλά και γενικότερων συλλογικών διεκδικήσεων και κινητοποιήσεων. Εκφράζουμε συμπαράσταση στους φοιτητές και τις φοιτήτριές μας που υπέστησαν τις βιαιοπραγίες των δυνάμεων καταστολής καθώς και σε εκείνους και εκείνες εναντίον των οποίων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις».

Η ανακοίνωση κλείνει ως εξής: «Πιστεύουμε ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα θα πρέπει να αφεθεί να αντιμετωπίζει από μόνη της και με διάλογο τα ζητήματα που προκύπτουν, διασφαλίζοντας την ελεύθερη έκφραση όλων αλλά και τα συμφέροντα του συνόλου των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Μια τέτοια γόνιμη και εποικοδομητική διαδικασία μπορεί να λειτουργήσει μόνο σε ανοικτά πανεπιστήμια, κάτι που αποτελεί θέση αρχής για όλους μας. Με νεότερη απόφασή μας θα τοποθετηθούμε με σοβαρότητα, όπως αρμόζει σε μια Νομική Σχολή, επί του σχεδίου ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων μόλις το σχετικό νομοσχέδιο τεθεί σε δημόσια διαβούλευση».

Ελεύθεροι οι προσαχθέντες

Ελεύθεροι αφέθηκαν όλοι οι προσαχθέντες φοιτητές της Νομικής Σχολής Κομοτηνής, μετά την βίαιη επέμβαση ισχυρών δυνάμεων των ΜΑΤ μέσα στο κτίριο το οποίο τελούσε υπό κατάληψη μετά από απόφαση Γενικής Συνέλευσης της Σχολής.

Σε συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης της περασμένης Παρασκευής οι Φοιτητές της Νομικής στην Κομοτηνή προχώρησαν σε νέα κατάληψη της Σχολής τους έως την προσεχή Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου.

Η αστυνομική επέμβαση προκάλεσε την οργή φοιτητών, φορέων και κομμάτων τηςε αντιπολίτευσης. Και ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός ο οποίος άσκησε δριμεία κριτική λέγοντας ότι «η επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στη Νομική Σχολή Κομοτηνής δημιουργεί έντονο προβληματισμό ως προς τη σκοπιμότητά της τόσο για την επιλεκτικότητα της επέμβασης σε ένα ακριτικό Πανεπιστήμιο, όσο και για την έντασή της με τη χρήση μεγάλης αστυνομικής δύναμης έναντι μικρού αριθμού φοιτητών και υπέρμετρης εντάσεως χρήσης βίας, τη στιγμή, μάλιστα, που ο Κοσμήτορας της Σχολής είχε ανακοινώσει την αναστολή των εξετάσεων και τη δρομολόγηση διαδικτυακών εξετάσεων και οι Πανεπιστημιακές αρχές, που, κατά την Αστυνομία, ζήτησαν τη συνδρομή της δεν είχαν προβεί σε καμία ενέργεια από την προηγούμενη εβδομάδα που η Σχολή τελούσε υπό κατάληψη».

Παράλληλα, ο Θεόδωρος Μαντάς, μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών δήλωσε ότι «Το κράτος Δικαίου κακοποιείται βάναυσα εκεί ψηλά στην Κομοτηνή. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών δεν έχει δικαίωμα στη σιωπή» ενώ πρόσθεσε ότι «με την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στη Νομική Σχολή, δεν μπορεί να διεξαχθεί καμία εξεταστική. Δεν μπορεί να υπάρξει, στη βία και στην καταστολή, καμία ανοχή».

Κοσμήτορας Νομικής: «Πολιτική απόφαση που επιβλήθηκε από τα πάνω»

Ο Κοσμήτορας της σχολής, Μιχάλης Χρυσομάλλης, επιβεβαίωσε το γεγονός τονίζοντας πως ούτε η πρυτανεία ούτε η κοσμητεία δεν είχε ανάμειξη διαψεύδοντας έτσι την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., που υποστήριζε πως οι πρυτανικές αρχές ζήτησαν τη συνδρομή της. Έκανε λόγο ξεκάθαρα για πολιτική απόφαση, που επιβλήθηκε από τα πάνω, «από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μετά από μεσολάβηση αποφοίτου μας και σημερινού υπουργού. Μέχρι εκεί μπορώ να πω» είπε χαρακτηριστικά.

Κατάληψη τέλος στην Ιατρική Αλεξανδρούπολης

Έληξε η κατάληψη στην Ιατρική Σχολή Αλεξανδρούπολης, μετά τη Γενική Συνέλευση των φοιτητών. Οι ψήφοι ήταν: 150 «όχι», 142 «ναι» και 9 λευκά. Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις διά ζώσης.

ΠΗΓΗ: Γιώργος Πανταζίδης/gnomionline.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σφοδρή αντίδραση του Συλλόγου Διδασκόντων του 1ου Γυμνασίου για τον ενδεχόμενο χαρακτηρισμό του σχολείου ως Πειραματικό

Ενημερώνουν για όσα συζητήθηκαν με την διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και εξηγούν …