Σε κινητοποιήσεις προχώρησαν οι αγρότες όλης της χώρας την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου, ενώ στην Ξάνθη ο αγώνας κορυφώθηκε έξω από την Αντιπεριφέρεια Ξάνθης και θα συνεχιστεί μέχρι και σήμερα το μεσημέρι
Αναλυτικά στο «Ε» όσα δήλωσαν ΑΔΕΔΥ Ξάνθης, Εργατικό Κέντρο, αγρότες, όπως επίσης και εκπρόσωποι φορέων και Συλλόγων της περιοχής
Με το «πόδι στο γκάζι» βγήκαν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης οι αγρότες της Ξάνθης την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024. Στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν προς την Αντιπεριφέρεια της Ξάνθης, όπου συγκεντρώθηκαν 30 τρακτέρ, τα οποία θα παραμείνουν εκεί έως σήμερα το μεσημέρι.
Αξιοσημείωτο είναι πως κινήθηκαν μαζικά αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής με συμπαραστάτες στον αγώνα τους το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης, το Εργατικό Κέντρο, όπως επίσης και εκπροσώπους φορέων και Συλλόγων της περιοχής.
Παράλληλα, την ίδια ημέρα κορυφώθηκαν οι κινητοποιήσεις των αγροτών και στην Αθήνα, μιας και βρέθηκαν στις 17:30 στην πλατεία Ομονοίας και από εκεί στις 18:30 πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία έως το Σύνταγμα.
«Έχει φτάσει “ο κόμπος στο χτένι”»
Ο κ. Κυριάκος, ένας εκ των αγροτών που συμμετείχαν στην κινητοποίηση της Τρίτης 20 Φλεβάρη μιλά στο «Ε», τονίζοντας ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, του λιπάσματος και του σπόρου. Όλα τα πουλάμε φθηνά, αλλά τα αγοράζουμε ακριβά. Ευελπιστούμε να υποχωρήσει η κυβέρνηση αναφορικά με τα αιτήματά μας, διότι έχει φτάσει ‘’ο κόμπος στο χτένι’’. Όλοι χρωστάνε σε ασφάλειες, καύσιμα και τελικά πρέπει να βρεθεί μία λύση».
Κ. Δαλάτσης: Έχω περισσότερη εμπιστοσύνη στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους και λιγότερη στους πολιτικούς
«Σαφώς ελπίζουμε να πάρουμε κάτι ακόμη από την κυβέρνηση. Άλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός λίγες ημέρες νωρίτερα έλεγε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια να δώσει κάτι παραπάνω. Χαρακτηριστικά, είχαν πει ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα, επίσης ότι θα δώσουν φθηνό ρεύμα για πέντε ως έξι ημέρες. Είδαμε, λοιπόν ότι αναδιπλώθηκε και υπήρξε μία σημαντική μείωση στο αγροτικό ρεύμα. Το ίδιο εκτιμούμε ότι γίνεται και τώρα. Υπάρχουν κάποια περιθώρια και από την κυβέρνηση», σημειώνει ο Κώστας Δαλάτσης, πρόεδρος αγροτών Ξάνθης.
Στη συνέχεια, υποστηρίζει πως η κινητοποίηση δεν έχει αντίκτυπο μόνο στην ελληνική κυβέρνηση που οφείλει να πάρει κάποια μέτρα, αλλά αφορά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως επίσης και το Ευρωκοινοβούλιο όπου κι εκεί ψηφίζουν.
«Είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε συνθήκες, ώστε να μπορούμε να καλλιεργούμε»
«Πρέπει, λοιπόν να καταλάβουν ότι δεν είμαστε τυχαία στους δρόμους διότι όντως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Δεν είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε χρήματα και να εξασφαλίσουμε μία πολύ άνετη ζωή. Είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε συνθήκες, ώστε να μπορούμε να καλλιεργούμε. Συμβάλλουμε στην παγκόσμια σίτιση, όπως επίσης και στην σίτιση των συνανθρώπων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογραμμίζει συμπληρωματικά.
«Οι κινητοποιήσεις γίνονται και εκτιμώ πως ίσως συνεχίσουν να γίνονται, επειδή πραγματικά πιστεύουμε ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια να δοθούν χρήματα στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους. Έχω περισσότερη εμπιστοσύνη στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους και λιγότερη στους πολιτικούς», όπως υποστηρίζει ακολούθως.
Επιπροσθέτως, εκτιμά πως θα αποφύγουν να προχωρήσουν στο κλείσιμο δρόμων καθώς ελπίζει ότι θα ληφθούν σύντομα αποφάσεις προς την σωστή κατεύθυνση.
«Είμαστε κι εμείς, λοιπόν υποχρεωμένοι να βγούμε στους δρόμους, να διαδηλώσουμε, ώστε να γνωστοποιήσουμε ότι και εδώ υπάρχουν προβλήματα», όπως δηλώνει.
Χ. Ευστρατίου: «Οι αγρότες είναι άνθρωποι δικοί μας»
Από την μεριά του ο πρόεδρος ΑΔΕΔΥ Ξάνθης, Χαράλαμπος Ευστρατίου, επεσήμανε ότι «είμαστε ως ΑΔΕΔΥ και ως δημόσιοι υπάλληλοι συμπαραστάτες σε οτιδήποτε γίνεται από τους αγρότες. Άλλωστε, το έχουμε αποδείξει και με την παρουσία μας στην προηγούμενη κινητοποίηση στην Κομοτηνή. Η ΑΔΕΔΥ της Ξάνθης και της Ελλάδος στηρίζει αυτές τις κινητοποιήσεις, γιατί οι αγρότες είναι άνθρωποι δικοί μας. Είμαστε από τους πρώτους που έχουμε πει ως ΑΔΕΔΥ ότι είμαστε
κατά του κοινωνικού αυτοματισμού και αυτό το αποδεικνύουμε με την συμπαράσταση και την εδώ παρουσία μας».
Καταληκτικά, υπενθύμισε πως οι αγρότες συγκροτούν τον πρωτογενή τομέα και ότι είναι αναγκαία συνθήκη η κατοχύρωση της κοινωνικής συνοχής.
«Άλλωστε, για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να υπάρχουν και χρήματα διαβίωσης. Συνεπώς, αυτό επιδιώκουμε τόσο για τους αγρότες, όσο και για τους δημοσίους υπαλλήλους, για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες», όπως υπογράμμισε.
Δ. Ψεμματάς: «Αν η κυβέρνηση θέλει να έχει κτηνοτρόφους και αγρότες πρέπει να “σκύψει” στο πρόβλημα που υπάρχει»
Ο Δημήτρης Ψεμματάς, πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ξάνθης δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης: «Πάντα εμείς λειτουργούμε σύμφωνα με το συντονιστικό όργανο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Αν η κυβέρνηση δεν δει κάποια από τα προβλήματα που έχουμε θέσει, θα προγραμματίσουμε την επόμενη δράση μας. Νομίζω, ωστόσο πως αν η κυβέρνηση θέλει να έχει κτηνοτρόφους και αγρότες πρέπει να ‘’σκύψει’’ στο πρόβλημα. Αυτή την στιγμή προσπαθούν να καταστρέψουν όλο τον πρωτογενή τομέα».
Εργατικό Κέντρο Ξάνθης: Συμπαράσταση σε αγρότες που παλεύουν με αξιοπρέπεια για την επιβίωσή τους- Η ανακοίνωση
«Τα προβλήματα είναι σοβαρά και επηρεάζουν όχι μόνο τους αγρότες, αλλά και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Ο πρωτογενής τομέας οδεύει προς τον αφανισμό. Οι ίδιες πολιτικές που ‘’τσακίζουν’’ το εργατικό κίνημα και το εισόδημα, ‘’τσακίζουν’’ και το εισόδημα των εργατών της αγροτιάς και την πλειοψηφία της αγροτικής κοινωνίας. Είμαστε στο πλευρό σας!»
Η Ρόιδου Παναγιώτα ως γραμματέας του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων νομού Ξάνθης, καλεί και στην απεργία της 28ης Φλεβάρη, επισημαίνοντας:
«Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα στηρίζουν τον δίκαιο αγώνα των αγροτών, γιατί τα προβλήματα είναι κοινά. Υπάρχει συμμαχία σε αγρότες, υπαλλήλους, κτηνοτρόφους, μικρούς επαγγελματίες, μιας και αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα όπως βαριά φορολογία και αυξημένο κόστος διαβίωσης. Όλο αυτό τον αγώνα πρέπει να τον δώσουμε όλοι μαζί, ώστε να μπορέσουν τα παιδιά μας να ζήσουνε μελλοντικά με αξιοπρέπεια. Ζητάμε αυτά που μας ανήκουν! Δεν είναι δυνατό αυτός που δουλεύει, εκείνος που παράγει να πληρώνεται το σιτάρι 17 λεπτά και αυτός που δεν έχει κάνει τίποτα να πουλά το αλεύρι 1,5 ευρώ στο σούπερ μάρκετ. Μαζί δίνουμε τον αγώνα! Καλούμε και στην απεργία στις 28 Φλεβάρη, μετά από απόφαση που έχει παρθεί από την ΑΔΕΔΥ κι από μία σειρά ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα».