Προαπαιτούμενο η ασφάλιση ακινήτου για τρεις φυσικές καταστροφές: φωτιά, σεισμό, πλημμύρα
Δεν παίρνουν την έκπτωση όσοι έχουν ξεχωριστά ασφαλιστήρια – Λήγει η προθεσμία στις 22 Φεβρουαρίου – «Στα κάγκελα» οι λογιστές
Δώρον άδωρον η έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για πολλά νοικοκυριά που δεν προνόησαν να ασφαλίσουν τις κατοικίες τους και για τις τρεις φυσικές καταστροφές, φωτιά, πλημμύρα και σεισμό! Για φέτος τουλάχιστον δεν θα μπορέσουν να επωφεληθούν από την έκπτωση αυτοί που για λόγους οικονομίας δεν ασφάλισαν τα ακίνητά τους π.χ. για σεισμό καθόσον η ασφάλιση για σεισμό είναι ιδιαιτέρως δαπανηρή, ή για πλημμύρα αν έχουν αγοράσει διαμέρισμα σε όροφο, ή ακόμη αν έχουν ξεχωριστά ασφαλιστήρια.
Απαραίτητη η ασφάλιση για φωτιά, πλημμύρα και σεισμό
Ειδικότερα όπως μας εξηγεί η πρόεδρος Φοροτεχνικών – Λογιστών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ξάνθης Ειρήνη Μπατζακίδου: «Όσοι έχουν αγοράσει σπίτια με στεγαστικό δάνειο, οι τράπεζες θέτουν ως προαπαιτούμενο την ασφάλιση συνήθως από φωτιά. Ωστόσο ο νόμος ορίζει ότι για να δικαιούται κάποιος την έκπτωση του 10% στον ΕΝΦΙΑ πρέπει να έχει ασφαλίσει το ακίνητό του και για τα τρία, φωτιά , πλημμύρα , σεισμό. Οι περισσότεροι όμως δεν ασφάλιζαν για σεισμό γιατί ήταν τριπλάσια η τιμή. Αυτοί για φέτος δεν δικαιούνται την έκπτωση. Θα πρέπει να ασφαλιστούν και για σεισμό και να πάρουν την έκπτωση του χρόνου».
Το δίλημμα και η έκπτωση
Ως εκ τούτου προβάλλει το δίλημμα: Να τα δώσουν στις ασφαλιστικές για να πάρουν έκπτωση μόνο 10%; Να σημειώσουμε ότι το ζήτημα αφορά πολλούς φορολογούμενους αφού σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, περισσότερα από 480.000 νοικοκυριά έχουν αγοράσει πρώτη κατοικία με στεγαστικά δάνεια με αποτέλεσμα η ασφάλιση να είναι υποχρεωτική. Επίσης υπάρχουν πολλά νοικοκυριά που έχουν αγοράσει
διαμερίσματα σε όροφο πολυκατοικίας και δεν έχουν κάνει ασφάλιση για πλημμύρα γιατί δεν την θεώρησαν απαραίτητη αφού θεωρητικά τουλάχιστον, δεν κινδυνεύουν από το φυσικό φαινόμενο της πλημμύρας. Ωστόσο, επειδή η σχετική διάταξη (παράγραφος 7Ζ του άρθρου 3 του ν. 4223/2013) προβλέπει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την κατοχύρωση της έκπτωσης είναι το ακίνητο να έχει ασφαλιστεί ταυτόχρονα και για τους τρεις κινδύνους λόγω φυσικών καταστροφών, δηλαδή και για σεισμό και για πυρκαγιά και για πλημμύρα που προκαλούνται από φυσικά φαινόμενα, οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες χάνουν το δικαίωμα έκπτωσης.
Ξεχωριστά ασφαλιστήρια
Απώλεια του δικαιώματος έκπτωσης όμως δεν αντιμετωπίζουν μόνο χιλιάδες ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, αλλά και πολλοί άλλοι ιδιοκτήτες που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις που προβλέπει η σχετική νομοθετική ρύθμιση, αλλά έχουν κάνει ξεχωριστά ασφαλιστήρια συμβόλαια για κάθε έναν από τους τρεις κινδύνους -σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας- ή έχουν δύο ξεχωριστά συμβόλαια, π.χ. ένα για σεισμό και πυρκαγιά και ένα για πλημμύρα.
Και στις περιπτώσεις αυτές το σύστημα δεν επιτρέπει την υποβολή των αιτήσεων, διότι ο συσχετισμός του ασφαλισμένου ακινήτου επιτρέπεται να γίνει μόνο με ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο και όχι με περισσότερα ξεχωριστά συμβόλαια.
Λήγει η προθεσμία στις 22 Φεβρουαρίου
Να σημειώσουμε ότι η προθεσμία για την αντιστοίχιση με τα ασφαλιστήρια συμβόλαια στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ λήγει στις τις 22 Φεβρουαρίου, γι αυτό και η κα Μπατζακίδου ανέφερε ότι αυτοί που δεν είναι ασφαλισμένοι και για τα τρία δεν δικαιούνται την έκπτωση.
Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά να μην εξαιρεθούν από την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ
Να μην εξαιρεθούν από την έκπτωση 10% του ΕΝΦΙΑ όσοι ιδιοκτήτες ασφαλισμένων κατοικιών υπολείπονται κατά τι από κάποιες από τις, προβλεπόμενες προϋποθέσεις, ζητά με επιστολή της προς το οικονομικό επιτελείο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), γιατί αυτό δημιουργεί έντονο συναίσθημα αδικίας και δυσπιστίας των πολιτών προς το όλο μέτρο, όπως υποστηρίζει.
«Στα κάγκελα» οι λογιστές
Σ’ ότι αφορά τις δηλώσεις, «στα κάγκελα» είναι οι λογιστές φοροτεχνικοί με το αρμόδιο υπουργείο καθώς έχει αλλάξει ο τρόπος φορολόγησης με το τεκμαρτό εισόδημα από 11/12/2023 και ακόμη δεν έχουν το Ε3 ούτε διευκρινιστική εγκύρου αλλά ούτε έχει τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα της ΕΡΓΑΝΗ που συνδέεται με την ΑΑΔΕ ώστε να αποτυπωθούν οι αλλαγές: «Δεν μπορεί ο σχεδιασμός της χώρας για την εισοδηματική πολική να φαίνεται στο πόδι και να ρίχνουν όλα στους λογιστές που κάνουν και την δουλειά του δημοσίου χωρίς να υπάρχει μια δοκιμαστική περίοδος . Η κατάσταση είναι τραγική και ως κλάδος θα αντιδράσουμε» επισημαίνει η κα Μπατζακίδου.