Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Αλέξης Χαρίτσης: «Δικαιωνόμαστε για την αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ»

Αλέξης Χαρίτσης: «Δικαιωνόμαστε για την αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ»

0

Περιοδεία και ανοιχτή συνέλευση πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Κ.Ο. Νέας Αριστεράς στην Ξάνθη την Δευτέρα


Συνέντευξη στο «Ε»: Τι δηλώνει για συνεργασίες, για το Γενικό Νοσοκομείο της Ξάνθης και για την προοπτική της αναγέννησης του πρωτογενή τομέα


Την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου ο Αλέξης Χαρίτσης, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς επισκέφθηκε την Ξάνθη πραγματοποιώντας επισκέψεις σε θεσμικούς φορείς όπως τον δήμαρχο Ξάνθης Στράτο Κοντό και την αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ξάνθης Πολυξένη Μπρίκα, το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο και την Δημοτική Αγορά, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Ξάνθης της Νέας Αριστεράς, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την ανοιχτή συνέλευση – συζήτηση στο Ξενοδοχείο Ξανθίππειον η οποία στέφθηκε με επιτυχία προσελκύοντας πάνω από 100 άτομα στην αίθουσα των εκδηλώσεων. Η περιοδεία Χαρίτση χαρακτηρίζεται ως άκρως σημαντική καθώς η Νέα Αριστερά πρέπει να «μετρήσει» τις δυνάμεις της ενόψει των ευρωεκλογών, ειδικά στην περιφέρεια, καθώς αυτή θα είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση στην οποία θα συμμετάσχει ο νέος σχηματισμός. Αναφερόμενος στη σημασία της ανοιχτής συνέλευσης, είπε ότι «θα μας δώσει την ευκαιρία να συζητήσουμε με τους πολίτες της Ξάνθης για τη Νέα Αριστερά, για το μέλλον της Αριστεράς στην χώρα μας, για το πώς θα υπάρξει μια προοδευτική διέξοδος και μία εναλλακτική στον μονόδρομο που προσπαθεί να δημιουργήσει η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη».



Πρέπει να σημειώσουμε ότι από τη 1 έως 3 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη πανελλαδική συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς στο Σ.Ε.Φ. στην Αθήνα.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς συζήτησε με το «Ε» σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, την δυνατότητα συνεργασίας με άλλα κόμματα, τις θέσεις της Νέας Αριστεράς για το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης και πώς ο πρωτογενής τομέας στην Ξάνθη θα μπορέσει να ανακάμψει.



«Ε»: Οι τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ φαίνεται να δικαιολογούν την αποχώρηση μελών αλλά και την δημιουργία της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς. Πως κρίνετε την παρούσα κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ και ποια είναι η ουσιαστική διαφοροποίηση της Νέας Αριστεράς;

Α.Χ.: Οι τελευταίες εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ δικαιώνουν την επιλογή μας να αποχωρήσουμε. Για εμάς η επιλογή αυτή, τη στιγμή που την πήραμε, ήταν εξαιρετικά δύσκολη αλλά και τότε, πόσο μάλλον τώρα, ήταν μια επιλογή ευθύνης. Ήταν, και είναι, μια επιλογή που αποσκοπεί στην ανασυγκρότηση του ευρύτερου χώρου της αριστεράς και κεντροαριστεράς και την αποκατάσταση της προοπτικής της προοδευτικής διακυβέρνησης με στόχο τις ριζοσπαστικές αλλαγές. Ήταν όμως και είναι και μια επιλογή αξιοπρέπειας, στο βαθμό που ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα έχει, από επιλογή, καταβαραθρώσει την αξιοπιστία του στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας. Ο μεσσιανικός αρχηγισμός, ο άκρατος κυβερνητισμός, η αλλαγή θέσεων «σαν τα πουκάμισα», η διαχείριση της πολιτικής με όρους επικοινωνιακού σόου και η απουσία αρχών στον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η πολιτική αντιπαράθεση είναι φαινόμενα διαλυτικά, όχι μόνο για τον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ και την σημερινή του ηγετική ομάδα, αλλά συνολικά ανησυχητικά και για την ίδια την ποιότητα της δημοκρατίας μας.

Αυτά για την αποχώρηση μας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η επιλογή ωστόσο της ίδρυσης ενός νέου φορέα, της Νέας Αριστεράς, είναι μια τελείως διαφορετική υπόθεση. Σχετίζεται με την πεποίθησή μας ότι σήμερα υπάρχει ένα μεγάλο κενό εκπροσώπησης του προοδευτικού κόσμου της χώρας αλλά και με την επιθυμία να βάλουμε στο επίκεντρο της δημόσιας πολιτικής συζήτησης τα τρία μεγάλα προβλήματα της εποχής μας: την κλιματική κρίση, τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και την κρίση της δημοκρατίας.

«Ε»: Οι Ευρωεκλογές βρίσκονται πρακτικά προ των πυλών, με τη Νέα Αριστερά, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, να βρίσκεται ανάμεσα στο 3,3% με 4%. Ποιο είναι το πλάνο της Νέας Αριστεράς ώστε να καρπωθεί τις δημοσκοπικές απώλειες των άλλων κομμάτων όπως επίσης να θέλξει τους αριστερούς αλλά απογοητευμένους ψηφοφόρους;

Α.Χ.: Στόχος της Νέας Αριστεράς στις επερχόμενες ευρωεκλογές είναι να εδραιωθεί ως μια σταθερή πολιτική δύναμη στα αριστερά του πολιτικού φάσματος και να τις χρησιμοποιήσει ως αφορμή για να αυξήσει την ορατότητα της και να διαδώσει τις θέσεις της.

Ας μην γελιόμαστε, η πολιτική σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε τεράστιο βαθμό διαμεσολαβείται από τις πολιτικές της ΕΕ και από τον συσχετισμό δύναμης στην Ευρώπη. Δεν μπορούμε εμείς εδώ μόνοι μας να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης. Η «πράσινη μετάβαση» των ευρωπαϊκών οικονομιών προϋποθέτει επενδύσεις σε μια κλίμακα που μοιάζει μόνο με την ανασυγκρότηση μετά τον Β’ Π.Π. και αυτό από μόνο του προϋποθέτει τροποποιήσεις στο ευρωπαϊκό πλαίσιο λειτουργίας, στο σύμφωνο σταθερότητας κ.ο.κ.

Αναλόγως, η «πράσινη μετάβαση» αποτελεί σήμερα και ένα πεδίο αναπαραγωγής νέων κοινωνικών ανισοτήτων, όπως έγινε σαφές τους τελευταίους μήνες με τις κινητοποιήσεις των αγροτών. Η μάχη για έναν παραγωγικό μετασχηματισμό σε οικολογική κατεύθυνση που δεν θα στηρίζεται στους μηχανισμούς της αγοράς και δεν θα μεταφέρει το κόστος του στους πιο ευάλωτους ευρωπαίους, παραγωγούς ή καταναλωτές, περνάει από την Ευρώπη και από αυτή την εκλογική αναμέτρηση.

Άρα η μάχη των ευρωεκλογών δεν είναι απλά «πρόβα τζενεράλε» για τις εθνικές εκλογές. Είναι η μάχη για την Ευρώπη που θέλουμε, για την Ευρώπη της κοινωνικής δικαιοσύνης κόντρα στην Ευρώπη των κοινωνικών αποκλεισμών. Είναι η μάχη για την Ευρώπη της Ειρήνης κόντρα στην Ευρώπη των νέων πολεμικών εξοπλισμών. Είναι η μάχη για την Ευρώπη της αλληλεγγύης κόντρα στην Ευρώπη της νέας λιτότητας. Η απογοητευμένοι αριστεροί και προοδευτικοί ψηφοφόροι δεν πρόκειται να επιστρέψουν στην πολιτική μέσα από κάποιο επικοινωνιακό τρικ. Θέλουμε να επιστρέψουν για να ακούσουν αυτό που έχουμε να τους πούμε για την Ευρώπη και το μέλλον της.

«Ε»: Υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με κόμματα που συγγενεύτε ιδεολογικά;

Α.Χ.: Είναι δεδομένο ότι ο προοδευτικός και αριστερός κόσμος της χώρας μας αναζητά μια εναλλακτική απάντηση στην καταστροφική διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Κανένας λοιπόν δεν μπορεί να απέχει από τη συζήτηση της ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς.

Για εμάς όμως αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να γίνεται με όρους κρυφών συνεννοήσεων των ηγεσιών του χώρου. Πρέπει να γίνεται δημόσια και να προκύπτει, αν προκύπτει, από τις συγκλίσεις στα μεγάλα πολιτικά διακυβεύματα της εποχής μας. Υπάρχει συναντίληψη μεταξύ των αριστερών και προοδευτικών κομμάτων για τις φορολογικές αλλαγές σε προοδευτική κατεύθυνση που έχει ανάγκη η χώρα μας; Υπάρχουν κοινοί τόποι για την αναγκαιότητα αλλά και το αναγκαίο κοινωνικό πρόσημο της πράσινης μετάβασης; Υπάρχει συναντίληψη μεταξύ των όμορων πολιτικών μας χώρων για την αναγκαιότητα να εργαστούμε υπέρ της ειρήνης στην περιοχή μας; Υπάρχουν κοινοί τόποι για την ανάγκη υπεράσπισης του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης; Μόνο η δημόσια και ανοικτή αντιπαράθεση, και οι κοινές πολιτικές δράσεις όπου υπάρχει συμφωνία, μπορούν να δημιουργήσουν όρους συνεργασιών στο προοδευτικό στρατόπεδο.

«Ε»: Σύμφωνα με καταγγελίες του Βασίλη Τσάπα, γ.γ. ΕΝΙΘ και Χάρη Στάμου, γ.γ. ΕΙΝΟΚΥΘ, η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης οδεύει από το κακό στο χειρότερο. Επίσης οι αναμονές για χειρουργεία στην 4η ΥΠΕ αγγίζουν τις 13.000. Με ποιο τρόπο πρέπει να διαμορφωθεί η κρατική πολιτική ώστε να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα προς όφελος των πολιτών; Είναι σε θέση το Νοσοκομείο να σωθεί και να είναι πλήρως λειτουργικό;

Α.Χ.: Η Νέα Δημοκρατία, την περίοδο της πανδημίας, και ενώ όλες οι ευρωπαϊκές χώρες διεύρυναν τη χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας, επέλεγε τη συρρίκνωση της χρηματοδότησης για να δημιουργήσει αγορά για τις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας. Μεγάλο θύμα αυτής της επιλογής είναι φυσικά οι νοσοκομειακές μονάδες σε πολλά περιφερειακά κέντρα της χώρας. Λύσεις υπάρχουν, πόροι επίσης υπάρχουν, αυτό που δεν υπάρχει είναι η πολιτική βούληση από τη σημερινή κυβέρνηση.

«Ε»: Η Ξάνθη βρίσκεται στην τελευταία θέση στην Ελλάδα όσον αφορά στο κατά κεφαλήν εισόδημα. Η άλλοτε κινητήριος δύναμη της οικονομίας, ο πρωτογενής τομέας δεν παράγει με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών να μην είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στα αυξημένα πλέον έξοδα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ίδιων των αγροτών. Η Νέα Αριστερά ποια πιστεύει ότι είναι τα βήματα ώστε η αναβίωση του πρωτογενή τομέα να καταστεί δυνατή;

Α.Χ.: Η κρίση που συγκλονίζει τον αγροτικό τομέα σε πολλές χώρες αλλά και την Ελλάδα οφείλεται και στην ΚΑΠ αλλά δεν εξαντλείται εκεί. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έθεσαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τους την κλιματική μετάβαση της ευρωπαϊκής αγροτικής παραγωγής βάζοντας όμως στο στόχαστρο τις μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις και ευνοώντας τις μεγάλες μονάδες. Σήμερα χρειαζόμαστε μια αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ προς περισσότερο αναδιανεμητικές πολιτικές υπέρ των μικρών παραγωγών και απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Είναι σημαντική όμως η πράσινη διάσταση για να έχουμε ποιοτικά προϊόντα και για τη διατήρηση της βιωσιμότητας των εδαφών και των εκμεταλλεύσεων.

Τα παραπάνω αφορούν την κατεύθυνση του αγροτικού τομέα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πολλά όμως από τα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας έχουν να κάνουν και με τις γνωστές ελληνικές ιδιαιτερότητες. Το δικό μας Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και οι φορείς του (ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ) δεν εκσυγχρονίζονται με τους ρυθμούς που απαιτούνται. Έτσι, πχ., υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις στο σύστημα δηλώσεων-πληρωμών-ελέγχων ή η ασφαλιστική κάλυψη των εκμεταλλεύσεων δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.

Ο κόσμος της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής στη χώρα μας μπορεί και πρέπει να γίνει συμμέτοχος στις δύο μεγάλες επαναστάσεις της εποχής μας, την περιβαλλοντική μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας. Για να γίνει αυτό απαιτείται μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του πρωτογενούς τομέα. Ένα σχέδιο που θα δίνει βάρος στην αντιμετώπιση των καρτέλ με ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, που θα ενισχύει τα τοπικά δίκτυα παραγωγών-καταναλωτών και θα συμβάλει στην ανάπτυξη προγραμμάτων αξιοποίησης τοπικών αγροδιατροφικών προϊόντων στον τουρισμό και στην εστίαση. Σε αυτή την κατεύθυνση, για εμάς μεγάλη σημασία έχουν και τα κίνητρα σε νέες συλλογικότητες (ομάδες παραγωγών, συνεταιρισμοί, ενεργειακές κοινότητες). Τέλος, απαιτούνται νέα έργα υποδομών και άρδευσης που θα λαμβάνουν υπόψη τους τα όρια των οικοσυστημάτων.

«Ε»: Η ακρίβεια φαίνεται να είναι μία από τις βασικές ανησυχίες των Ελλήνων πολιτών. Ποιες είναι οι προτάσεις της Νέας Αριστεράς ώστε να επανέλθει η κατάσταση σε βιώσιμα επίπεδα;

Α.Χ.: Η κυβέρνηση εδώ και 3 χρόνια υποτιμά την επίδραση των πληθωριστικών πιέσεων στην ελληνική οικονομία και ανέχεται, μέσα από την αδράνειά της, την ακραία αναδιανομή εισοδήματος που προκαλεί καθημερινά η άνοδος του τιμάριθμου. Αν και η στιγμή εκκίνησης της πληθωριστικής κρίσης στη χώρα μας σχετίζεται με την ενεργειακή κρίση που ακολούθησε τον κορονοϊό, ο πληθωρισμός σήμερα εμφανίζεται με 4 διαφορετικές αιτίες και άρα οι λύσεις που πρέπει να προκριθούν είναι διαφορετικές σε κάθε πεδίο.

Από την μια έχουμε τις πρακτικές των πολυεθνικών, που παγίως τιμολογούν τα προϊόντα τους στην Ελλάδα σε υψηλότερες τιμές από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Εκεί χρειάζονται εντατικοί έλεγχοι στην αγορά και ενεργοποίηση έκτακτων μέτρων ώστε να επιβάλλεται πλαφόν στο περιθώριο κέρδους όπου εντοπίζονται ακραίες ανατιμήσεις ή αποκλίσεις από τις τιμές πώλησης σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ακραίες ανατιμήσεις συναντάμε σήμερα και στα προϊόντα του αγροτικού τομέα, αλλά οι αιτίες εκεί σχετίζονται τόσο με το σωρευμένο κόστος παραγωγής όσο όμως και με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Εκεί χρειάζονται παρεμβάσεις για να εντοπιστούν περιπτώσεις κερδοσκοπίας των μεσαζόντων αλλά για να βελτιωθούν τα πράγματα χρειάζεται ένα ριζικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας και άλλων περιοχών που έχουν πληγεί πρόσφατα από ακραία κλιματικά φαινόμενα.

Απάντηση Χαρίτση σε Βορίδη σχετικά με το καταδικαστικό ψήφισμα στο ευρωκοινοβούλιο για το Κράτος Δικαίου

Ο κ. Βορίδης δήλωσε, από την Ξάνθη πριν λίγες μέρες, ότι «αυτή την στιγμή σύμφωνα με ένα ψήφισμα του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου , το οποίο προκλήθηκε κυρίως από την πλειοψηφική συμμαχία στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο σοσιαλιστών, κουμουνιστών, λοιπόν αριστερών και οικολόγων στοχοποιείται ο πρωθυπουργός της πιο πετυχημένης κεντροδεξιάς διακυβέρνησης στην Ευρώπη».

Σχολιάζοντας την παραπάνω άποψη, ο κ. Χαρίτσης υπενθύμισε στον κ. Βορίδη ότι «το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου πέρασε με διακομματική συναίνεση και στο οποίο ψήφισαν υπέρ και βουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που ανήκει η ΝΔ. Έχουμε ένα καταδικαστικό ψήφισμα για την χώρα μας και ευθύνεται αποκλειστικά η κυβέρνηση της ΝΔ», ενώ συμπλήρωσε «ότι είναι πολλά τα παραδείγματα. Έχουμε ζητήματα ελευθερίας του Τύπου, έχουμε ζήτημα με τις Ανεξάρτητες Αρχές και τις παρεμβάσεις που έγιναν σε αυτές, το σκάνδαλο των υποκλοπών αλλά και βεβαίως με την εξεταστική επιτροπή-παρωδία για τα Τέμπη η οποία αποτελεί μία τεράστια προσπάθεια συγκάλυψης. Σε αυτά πρέπει να λογοδοτήσει ο κ. Μητσοτάκης».



 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πολιτική στήριξη από το ΠΑΣΟΚ στον Νικήτα Κακλαμάνη για την Προεδρία της Βουλής

«Παρών» η Νέα Αριστερά στην αυριανή ψηφοφορία Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε την απόφασή του να στηρί…