Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ «Αγκάθι» για τα νοσοκομεία της ΑΜΘ το θέμα της υποστελέχωσης

«Αγκάθι» για τα νοσοκομεία της ΑΜΘ το θέμα της υποστελέχωσης

0

Ο Χάρης Στάμος, γραμματέας της ΕΙΝΟΚΥΘ και ο Απόστολος Κυριαλάνης, πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών Ξάνθης μιλούν στο «Ε» για το θέμα και ζητούν άμεση λύση


«Στην παθολογική κλινική της Ξάνθης καλούνται γιατροί από Θεσσαλονίκη με εξήντα ασθενείς χωρίς να γνωρίζουν κανέναν»


Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Κέντρων Υγείας Θράκης, με δημόσια τοποθέτησή της κάνει λόγο για σοβαρή και επικίνδυνη δυσλειτουργία στα νοσοκομεία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία προκαλείται από την έλλειψη γιατρών, με την παράλληλη μετακίνηση συναδέλφων από άλλα νοσοκομεία για την κάλυψη των κενών.

Ο Χάρης Στάμος, γραμματέας της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Θράκης (ΕΙΝΟΚΥΘ) τονίζει στο «Ε» ότι το «μπαλάκι πέφτει» καθαρά στην κοινωνία, στον κόσμο σε Ξάνθη, Δράμα, Έβρο, Ροδόπη.

Οι ανάγκες είναι πάγιες, η υποστελέχωση δεν υφίσταται σήμερα

«Καταχρηστικά επικαλούνται τις μετακινήσεις γιατρών ως έκτακτες ανάγκες, κάτι όμως που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού οι ανάγκες είναι πάγιες, η υποστελέχωση δεν υφίσταται σήμερα, αλλά υπάρχει εδώ και τρία με τέσσερα χρόνια. Πολλοί γιατροί απηύδησαν και αποχώρησαν .Οι πρόωρες αποχωρήσεις αυτή την στιγμή είναι πολλές παραπάνω απο τις αποχωρήσεις λόγω σύνταξης με τη λογική της υπερεργασίας, των κακών εργασιακών συνθηκών», όπως σημειώνει ο κ. Στάμος.


Ο γραμματέας της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Θράκης (ΕΙΝΟΚΥΘ), Χάρης Στάμος

Πολύ επικίνδυνο όταν δεν υπάρχει μία συνέχεια της επαφής του ασθενούς και του γιατρού

Ακολούθως, αναφορικά με το νοσοκομείο της Ξάνθης υπενθυμίζει ότι στην φάση της πανδημίας στην παθολογική κλινική υπήρχαν πέντε μόνιμοι γιατροί, ενώ σταδιακά δεν έμεινε κανένας.

«Σήμερα, δεν έχει μόνιμο γιατρό η παθολογική στο Γ.Ν.Ξ., λειτουργεί σε οριακά επίπεδα. Επίσης, στα επείγοντα οι τέσσερις μέρες της εβδομάδας καλύπτονται από γιατρούς άλλων νοσοκομείων όσον αφορά τις εφημερίες. Είναι πολύ επικίνδυνο όταν δεν υπάρχει μία συνέχεια της επαφής του ασθενούς και του γιατρού», υπογραμμίζει.

«Πληγή» η παθολογική- «Εξευτελιστική» ανταμοιβή

Ο κ. Στάμος τονίζει πως στην παθολογική κλινική της Ξάνθης καλούνται γιατροί από Θεσσαλονίκη με εξήντα ασθενείς χωρίς να γνωρίζουν κανέναν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι γιατροί που μετακινούνται δεν είναι σε θέση να εκτιμήσουν την εξέλιξη της κατάστασης του ασθενούς καθώς δεν γνωρίζουν καθόλου το ιστορικό του και μπορούν να επέμβουν μόνο σε καταστάσεις ανάγκης. Επιπλέον, αναφορικά με το καθεστώς υπερεργασίας, «υπάρχει νομικό καθεστώς 48ωρης εργασίας σε εβδομαδιαίο επίπεδο, το οποίο ωστόσο το έχουμε υπερβεί με αποτέλεσμα να φτάνουμε στις 50 έως τις 65 ώρες εβδομαδιαίως κάτι μάλιστα που εξαντλεί τον γιατρό. Όλα αυτά γίνονται σε ένα πλαίσιο ανταμοιβής η οποία είναι εξευτελιστική, έρχονται τελευταίοι στην Ευρώπη. Φεύγουν οι γιατροί ειδικά στην βόρεια Ελλάδα», όπως συμπληρώνει.

Λύθηκε το πρόβλημα με τον γάμο των ομόφυλων και είναι καιρός πια να ασχοληθούμε με το ΕΣΥ

«Φτάσαμε στο απροχώρητο. Λύθηκε το πρόβλημα με τον γάμο των ομόφυλων και είναι καιρός πια να ασχοληθούμε με το ΕΣΥ. Όλα γίνονται λάθος από τότε που προκηρυσσόταν αυτόνομο ΤΕΠ, δεν προκηρυσσόταν καμία άλλη ειδικότητα γιατρών», προς επίρρωση δηλώνει στο «Ε» ο Απόστολος Κυριαλάνης, πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών Ξάνθης.

Αναφορικά με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο κ. Στάμος ισχυρίζεται πως δομήθηκε με μία λογική να έχει γιατρούς, με τη λογική «του δωρεάν» στο πλαίσιο των ανταποδοτικών εισφορών που έχουν καταθέσει στο κράτος τόσα χρόνια οι πολίτες.

Θέτει το εξής ερώτημα:

«Αυτό το σύστημα τι θα γίνει; Αναρωτιέται η κοινωνία; Εμείς, πάντως ως νοσοκομειακοί γιατροί έχουμε καταλήξει ότι αυτό το σύστημα σκόπιμα αποψιλώθηκε, έχει καταρρεύσει για να γίνει βορά όλος ο τεχνολογικός εξοπλισμός στα ιδιωτικά συμφέροντα. Αν αυτό δεν το έχει αντιληφθεί η κοινωνία ακόμη, δυστυχώς θα το διαπιστώσει βιωματικά και οικτρά».


Ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών Ξάνθης, Απόστολος Κυριαλάνης

Σκόπιμη αυτή η υποστελέχωση

Εμφαντικά δηλώνει ότι οι μετακινήσεις γιατρών οδηγούν σε αποδυνάμωση τα νοσοκομεία-«δεξαμενές» και μεγεθύνουν το πρόβλημα υποστελέχωσης, διότι πολύ απλά εξοντώνουν τους ίδιους τους γιατρούς.

«Στο άμεσο μέλλον σύμφωνα με τις ήδη υπάρχουσες συνθήκες θα έχουμε νοσοκομεία χωρίς γιατρούς του δημοσίου. Είναι σκόπιμη αυτή η υποστελέχωση, στοχεύει να εκχωρήσει το σύστημα υγείας σε ξένα κεφάλαια, να το ιδιωτικοποιήσει. Είναι μία σκόπιμη πολιτική κίνηση».

Μόνιμη απόσπαση γιατρών προτάσσει ο Κυριαλάνης

Ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Ξάνθης υποστηρίζει την λύση της μόνιμης απόσπασης.

«Πρέπει να υπάρχει μία μόνιμη απόσπαση γιατρών. Οι συνθήκες εργασίας με έναν γιατρό στην παθολογική και έναν ακόμη στα επείγοντα είναι τυραννικές, πανάθλιες. Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε γιατρός να αντέξει, δεν είναι δυνατό να αντέξει όταν έχει την ευθύνη όλων αυτών των ασθενών».

Η ανακοίνωση της ΕΙΝΟΚΥΘ για τις μετακινήσεις που ξεκινήσαν από το ΤΕΠ του ΠΓΝΑ στην Ξάνθη

«Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου για το ΕΣΥ και για την Δημόσια Υγεία συνεχίζεται με ακατάπαυστο ρυθμό.Με διαταγή μετακίνησης η Διοίκηση της 4ης ΥΠΕ ανακοινώνει σε πέντε ιατρούς του ΕΣΥ (οι οποίοι διακονούν την επιστήμη μας, με οργανική θέση σε κρίσιμο κομμάτι της Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης, δηλαδή στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του ΠΓΝΑ) την κάλυψη του ΤΕΠ του ΓΝ Ξάνθης. Οι μετακινήσεις (όπως ειπώθηκε από “αρμόδια” χείλη) θα αφορούν κάθε φορά έναν ιατρό των ΤΕΠ του ΠΓΝΑ, ο οποίος θα επιλέγεται με διαδικασία ΚΛΗΡΩΣΗΣ (ας σκεφτεί η κοινωνία και το χυδαίο του τρόπου εφαρμογής, όχι απλώς εμβαλωματικών αλλά και επικίνδυνων και αναποτελεσματικών προσωρινών λύσεων).Σοβαρή και επικίνδυνη δυσλειτουργία στα νοσοκομεία της ΑΜΘ προκαλείται από την έλλειψη ιατρών, (υποστελέχωση κλινικών και τμημάτων) με την σύγχρονη μετακίνηση συναδέλφων από άλλα νοσοκομεία για την “κάλυψη” των κενών. Κραυγαλέο αλλά όχι μοναδικό παράδειγμα η παθολογική κλινική της Ξάνθης που νοσηλεύει ασθενείς χωρίς να έχει κανένα ιατρό !!!! Παραμένει ανοιχτή με μετακινούμενους ιατρούς άλλων νοσοκομείων και ιδιώτες ιατρούς. Ολοφάνερο είναι ότι με τέτοιες πρακτικές η λειτουργία της είναι επικίνδυνη και για τους ιατρούς και για τους ασθενείς. Το πρόβλημα της υποστελέχωσης με την πρακτική των μετακινήσεων μετατίθεται και στα νοσοκομεία  “δεξαμενές” και κατ’ επέκταση στους ασθενείς.

Επιπλέον οι, υπερεργαζόμενοι, συνάδελφοι ενημερώνονται την τελευταία στιγμή για την μετακίνηση με αποτέλεσμα να ανατρέπεται τελείως και ο οικογενειακός τους προγραμματισμός. Σημαντικό έλλειμμα, σοβαρό πρόβλημα και αντικίνητρο για την κάλυψη θέσεων Ιατρών (όχι μόνο στο ΕΣΥ, αλλά και σε μέλη ΔΕΠ), είναι ο χαμηλότερος στην Ευρώπη, μισθός του γιατρού, η υπερφορολόγηση (ιδιαίτερα των υπεράριθμων εφημεριών που γίνονται αναγκαστικά, όντως για πραγματικές ανάγκες), ο αυξανόμενος φόρτος εργασίας (οικονομική δυσπραγία του λαού) κ.α. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να υπάρχουν παραιτήσεις και κανένα ενδιαφέρον από νέους ιατρούς να εργασθούν στο ΕΣΥ και με άμεσο αντίκτυπο στην υποβάθμιση του παρεχόμενου κλινικού έργου, στην εκπαίδευση νέων συναδέλφων και στην έρευνα)

Οι συνάδελφοι καλούνται με δική τους ανάληψη κινδύνου, με βασικότερο τον κίνδυνο ιατρικού λάθους πάνω σε συνάνθρωπο λόγω υπερεργασίας και αγνώστου ιατρικού περιβάλλοντος, να “καλύψουν” την αστοχία και τον κυνισμό μίας πολιτικής (εν προκειμένω των μετακινήσεων ιατρών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο δίκην περιοδεύοντος θιάσου ή τσίρκου) η οποία όχι απλά αποδεικνύεται ατελέσφορη, αλλά  επιταχύνει και την λειτουργική κατάρρευση του ΕΣΥ λόγω πρόωρων αποχωρήσεων/παραιτήσεων.

Ως ΕΙΝΟΚΥΘ απαιτούμε, έστω και στο και πέντε, να αλλάξει η ρότα της καταστροφικής πολιτικής των μετακινήσεων στο ΕΣΥ και να αρχίζει η πολιτεία να σκέφτεται πια την εφαρμογή ορθολογικότατων λύσεων για το ΕΣΥ:

Προσλήψεις με μισθολογική ανάταξη όχι στο μέλλον με “θα” αλλά ΣΗΜΕΡΑ

Απευθυνόμενοι στην κοινωνία κρούουμε κώδωνα κινδύνου για την υγεία, προσδοκώντας στην αφύπνιση του κόσμου, ώστε να τεθεί ανασχετικά και αποτρεπτικά  απέναντι σε αυτή την συνθήκη προαναγγελθέντος θανάτου του ΕΣΥ.

Εμείς ως Νοσοκομειακοί Ιατροί κραυγάζουμε ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσκολίες προσβασιμότητας στο Εσπερινό ΓΕΛ Ξάνθης λόγω έργων

Μαθητές και εκπαιδευτικοί με αναπηρία αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην είσοδο του σχο…