Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Θέσεις και αντιθέσεις από την Δυτική όχθη του Νέστου

Θέσεις και αντιθέσεις από την Δυτική όχθη του Νέστου

0

Σάββας Αργυράκης, Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου: «Ζητάμε παράλληλο έργο εξοικονόμησης νερού και εκσυγχρονισμού του αρδευτικού μας»


Τα «πονηρά» σχέδια και οι ξεκάθαρες απαντήσεις: Η Ξάνθη ζητά ορθολογική διαχείριση των νερών στην πεδιάδα της δυτικής πλευράς του Νέστου


Βήμα στους αγρότες της Δυτικής όχθης του Νέστου δίνει το «Ε» προκειμένου να ακουστεί η φωνή αλλά και τα επιχειρήματά τους σ’ ότι αφορά το αρδευτικό έργο της Ξάνθης, ώστε να γίνουν κατανοητές οι θέσεις και οι επιφυλάξεις τους. Να σημειώσουμε ότι στις 9 Δεκεμβρίου 2023  μετά από πρόσκληση του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου, πραγματοποιήθηκε έκτακτη γενική συνέλευση, παρουσία φορέων και αγροτών με κύριο θέμα το αρδευτικό έργο της Ξάνθης και κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει την άρδευση της περιοχής του Δήμου Νέστου.


«Δεν είπαμε ποτέ να μην γίνει το αρδευτικό έργο της Ξάνθης. Αυτό που λέμε είναι ότι επιζητούμε να μας διασφαλιστεί ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα στην άρδευση των δικών μας χωραφιών»
Σ. Αργυράκης
Πρόεδρος Αγροτικού συλλόγου Νέστου

 Αγρότες του Νέστου για το αρδευτικό Ξάνθης: «Ζητάμε παράλληλο έργο εξοικονόμησης νερού και εκσυγχρονισμού του αρδευτικού μας»

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου, Σάββας Αργυράκης μιλώντας στο «Ε» αναφέρθηκε στα συμπεράσματα της σύσκεψης και εξέφρασε την ανησυχία των αγροτών του Νέστου, θέτοντας θέμα επάρκειας νερού για άρδευση και για τις δυο πεδιάδες υπό τα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής: «Δεν είπαμε ποτέ να μην γίνει το αρδευτικό έργο της Ξάνθης. Αυτό που λέμε είναι ότι επιζητούμε να μας διασφαλιστεί ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα στην άρδευση των δικών μας χωραφιών. Για αυτό ζητάμε παράλληλο έργο εξοικονόμησης νερού και εκσυγχρονισμού του αρδευτικού μας δικτύου. Επίσης ζητάμε να μας ενημερώσουν οι  αρμόδιοι αν επαρκεί το νερό για όλους. Διότι τα μηνύματα που λαμβάνουμε από την διεύθυνση του φράγματος είναι αρνητικά. Το  παρουσία του φράγματος λιγοστεύει τις ποσότητες νερού και με δυσκολία εξασφαλίζουμε τις απαραίτητες για να αρδεύσουμε τα χωράφια μας. Τι θα γίνει αν πραγματοποιηθεί ένα τόσο μεγάλο έργο στην Ξάνθη; Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει επικαιροποιημένη μελέτη για το έργο, δεν έχουμε ενημέρωση και ανησυχούμε  γιατί διακυβεύονται τα συμφέροντά  μας».

 Τα «πονηρά» σχέδια και οι ξεκάθαρες απαντήσεις: Η Ξάνθη ζητά ορθολογική διαχείριση των νερών του Νέστου στην δυτική πλευρά

Ο κ. Αργυράκης θέτει ευθέως θέμα αμφισβήτησης για το αν υπάρχει  επικαιροποιημένη μελέτη για ένα έργο το οποίο έχει την έγκριση του ΣτΕ ως προς τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, τις περιβαλλοντικές μελέτες και τις απαιτούμενες εγκρίσεις. Ένα έργο που βρίσκεται στην φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου λίγο πριν την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από ομίλους. Σημειώνουμε ότι το έργο θα υλοποιηθεί με σύμπραξη ιδιωτικών ομίλων (ΣΔΙΤ) και είναι ευνόητο ότι οποιαδήποτε αντίδραση τοπικών κοινωνιών μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις ως προς την εκδήλωση ενδιαφέροντος. Αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες σχολίασαν στο «Ε» ότι τόσο αυτό όσο και η «καραμέλα» της επικαιροποίησης της μελέτης είναι τα δύο στοιχεία που αποδεικνύουν ότι όλα γίνονται εκ του πονηρού τη δεδομένη στιγμή που είναι σ’ αυτή τη φάση το έργο και ότι οι αγρότες του Νέστου καλύπτονται πίσω από τον μανδύα της καλόπιστης ανησυχίας αλλά υποσκάπτουν το έργο με δόλια μέσα γιατί απλά θέλουν να συνεχίσουν να παίρνουν την μερίδα του λέοντος και να μην αλλάξει η κατανομή.

Προσθέτουν ότι εκ του πονηρού χρησιμοποιείται και η επικαιροποίηση γιατί αν γίνει εκτός του ότι θα καθυστερήσει σημαντικά το έργο με κίνδυνο απένταξης, η νέα παραμετροποίηση αφήνει νομικά περιθώρια για νέα αμφισβήτηση μέσω προσφυγών.

Έτσι ξεκάθαρα να πούμε και με την σύμφωνη γνώμη αρμοδίων αρχών: Ως προς τις μελέτες του έργου, το έργο εξαγγέλθηκε από το υπουργείο και όλες οι μελέτες που το αφορούν έχουν γίνει από το υπουργείο και όποιος θέλει να τις δει να απευθυνθεί στα κεντρικά.

Σ’ ότι αφορά δε το υφιστάμενο αρδευτικό δίκτυο του Νέστου και για τις δύο πεδιάδες είναι ανοικτό και έγινε στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Στην Δυτική όχθη του Νέστου αρδεύονται αυτή τη στιγμή 200.000 στρέμματα ενώ στην Ξάνθη μόλις 31.000 και από το 1960 δεν έχει γίνει κανένα άλλο αρδευτικό δίκτυο σε αντίθεση με την άλλη πλευρά που την τελευταία 5ετία ολοκληρώθηκαν νέο δίκτυο.

Το νέο αρδευτικό της Ξάνθης δίνει την αφορμή να επανεξεταστεί από το Υπουργείο ο ορθολογικότερος τρόπος διαχείρισης του νερού της πεδιάδας της δυτικής όχθης του Νέστου και να εφαρμοστούν νέοι τρόποι για να μην υπάρχει τόσο μεγάλη απώλεια νερού, όπως έχει καταμετρηθεί ότι υπάρχει.


Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκλογές στο Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Ξάνθης

Την Κυριακή 19/1 και σε περίπτωση μη απαρτίας την επόμενη Κυριακή   Καλούνται τα μέλη…