Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Θεραπεία» η ψηφιοποίηση για την έλλειψη φαρμάκων

«Θεραπεία» η ψηφιοποίηση για την έλλειψη φαρμάκων

0

Ψηφιακή πλατφόρμα για την διακίνηση φαρμάκων και εφαρμογή στα κινητά


Επιφυλάξεις από τον Ιατρικό Σύλλογο Ξάνθης για το εμβόλιο κορωνοϊού στα φαρμακεία  – Θετικό κλίμα στον Στρατό για την μεταστέγαση του στρατιωτικού νοσοκομείου στο ΓΝ Ξάνθης


Σε κλοιό γρίπης και κορωνοϊού βρίσκεται ο νομός μας όπως και όλη η χώρα και οι συμπολίτες μας κάνουν ουρά στα φαρμακεία για τεστ και αποσυμφορητικά καθώς επίσης και αντιβιώσεις. Η συζήτηση για εμβόλιο του κορωνοϊού στα φαρμακεία που άνοιξε ο νέος υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης βρίσκεται σε εκκρεμότητα ενώ  την αντίθεσή του εξέφρασε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.  Την ίδια στιγμή που συνεχίζεται το φαινόμενο της έλλειψης φαρμάκων  στα ράφια των φαρμακείων της Ξάνθης, προβάλλουν επιτακτικά και άλλα ζητήματα που αφορούν της υγεία τόσο σε επίπεδο τοπικό με τις γνωστές παθογένειες του νοσοκομείου Ξάνθης και τις προσπάθειες «θεραπείας», όσο και σ’ ότι αφορά τις διαγνωστικές εξετάσεις και την επιπλέον επιβάρυνση των ασφαλισμένων προκειμένου να καλυφθεί η «τρύπα» απ’ αυτές που δεν καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ, το γνωστό πρόβλημα με το clawback (αυτόματη επιστροφή φαρμακευτικής  δαπάνης.


Ο Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης Ι. Σπανόπουλος

Επιφυλάξεις από τον ΙΣΞ για το εμβόλιο κορωνοϊού στα φαρμακεία

Για τα θέματα αυτά συζητήσαμε με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης Ιωάννη Σπανόπουλο. Ειδικότερα ο κ. Σπανόπουλος σημείωσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την έξαρση γρίπης και κορωνοϊού καθώς είναι ήπιας μορφής ενώ για το θέμα του εμβολίου κορωνοϊού στα φαρμακεία εξέφρασε τις επιφυλάξεις του: «Θεωρούμε ότι το εμβόλιο του κορωνοϊού πρέπει να γίνεται σε δομές υγείας, υπό ιατρική καθοδήγηση για να αντιμετωπιστεί τυχόν επιπλοκή κι όχι από τα φαρμακεία, όπως το αντιγριπικό. Δεν ξέρουμε αν τελικά θα δοθεί αυτή η δυνατότητα αλλά εμείς είμαστε πολύ επιφυλακτικοί».

Ψηφιακή πλατφόρμα για την διακίνηση φαρμάκων και εφαρμογή στα κινητά

Αντίθετα υπέρμαχος της ψηφιοποίησης στα φάρμακα και στον τρόπο διακίνησή τους δηλώνει ο κ. Σπανόπουλος: « Είναι μια σημαντική προσπάθεια  να ελεγχθεί η έλλειψη φαρμάκων. Η  ψηφιοποίηση θα λύσει πολλά προβλήματα  με τα φάρμακα. Γίνονταν και παλαιότερα κινήσεις να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της έλλειψης αλλά το γεγονός ότι θα έχει εικόνα το υπουργείο τι αποθέματα υπάρχουν τις φαρμακαποθήκες και πως διακινούνται είναι πολύ σημαντικό».

Να σημειώσουμε ότι όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας τίθεται σε εφαρμογή η ψηφιακή πλατφόρμα η οποία θα επιτρέπει τον υπολογισμό του αποθέματος σε όλα τα σημεία της εφοδιαστικής αλυσίδας συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικών φαρμακείων.

Με την πλήρη λειτουργία του, το σύστημα θα παρέχει τη δυνατότητα διαχείρισης του αποθέματος για την αντιμετώπιση των ελλείψεων, κατόπιν ανάλυσης πραγματικών δεδομένων από το Υπουργείο Υγείας και την ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί για την παρακολούθηση των φαρμακευτικών ελλείψεων.

Η εξέλιξη του συστήματος περιλαμβάνει την ανάπτυξη και την υλοποίηση αλγορίθμων που θα επιτρέπουν με πολυπαραγοντικά κριτήρια (όπως επιδημιολογικά δεδομένα, στοιχεία αγοράς, ιστορικά δεδομένα καταναλώσεων, κτλ), τη δημιουργία ενός καινοτόμου προβλεπτικού μοντέλου φαρμακευτικών ελλείψεων. Σε αυτό θα συμβάλει η χρήση τεχνητής νοημοσύνης μέσα από τη συνεργασία με ερευνητικούς φορείς.

Τέλος, το ΗΣΠΑΔΙΦ θα μπορεί να υποστηρίζει μία κινητή εφαρμογή (mobile app), κατάλληλα προσαρμοσμένη στις ανάγκες των πολιτών, με σκοπό τη διευκόλυνσή τους στην αναζήτηση και την εύρεση κρίσιμων φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Χρονοκόπτης στις διαγνωστικές εξετάσεις και πρωτόκολλα

Ο κ. Σπανόπουλος αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που δημιουργείται στα διαγνωστικά εργαστήρια με τις εξετάσεις που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. « Είναι ένα ζήτημα που δημιουργεί πολλά προβλήματα θέτοντας σε κίνδυνο της βιωσιμότητα των εργαστηρίων επειδή υπάρχει υπέρβαση του προϋπολογισμού που καλύπτει ο ΕΟΠΠΥ με αποτέλεσμα να καλύπτει ένα 30% της δαπάνης και να αυξάνεται η επιβάρυνση του ασφαλισμένου. Στο θέμα αυτό χρειάζεται εξορθολογισμός», σημείωσε ο κ. Σπανόπουλος. Επίσης πρόσθεσε ότι πρέπει να ισχύσουν τα διαγνωστικά πρωτόκολλα: «Μπήκε χρονοκόπτης στις διαγνωστικές εξετάσεις τώρα εκκρεμούν τα διαγνωστικά πρωτόκολλα γιατί έχουμε 40 – 50% παραπάνω εξετάσεις που ξεπερνούν τον προϋπολογισμό που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ».

Θετικό κλίμα στον Στρατό για την μεταστέγαση του στρατιωτικού νοσοκομείου στο ΓΝ Ξάνθης

Τέλος σ’ ότι αφορά την πρόταση του ΙΣΞ για μεταστέγαση του στρατιωτικού νοσοκομείου στο γενικό νοσοκομείο Ξάνθης, ο κ. Σπανόπουλος, είπε ότι αισιοδοξεί ότι θα έχει θετική έκβαση και ότι βρίσκεται σε αναμονή για να θέσει το θέμα στις επικείμενες συναντήσεις με τον δήμαρχο Ξάνθης και τον περιφερειάρχη, ενώ υπογράμμισε ότι από την πλευστά του Στρατού υπάρχει θετικό κλίμα.


 Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…