Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά «Συναγερμός» και «συστράτευση» για το αρδευτικό

«Συναγερμός» και «συστράτευση» για το αρδευτικό

0

Σύσκεψη Τοψίδη στην Κομοτηνή την Παρασκευή για το θέμα με συμμετοχή Κελέτση – Παπαγιαννίδη (ΥΠΑΑΤ)


Ανησυχία στον αγροτικό κόσμο αλλά και διεκδίκηση. Μιλούν Δαλάτσης- Τσιναρίδης (ΕΑΣ).  Στα «κάγκελα» Αμοιρίδης και Μωραΐτης


«Μούδιασμα», οργή, και έντονος προβληματισμός επικρατεί στην τοπική κοινωνία στο άκουσμα ότι οι γείτονές μας, οι αγρότες του Δυτικού Νέστου έχοντας τις πλάτες του υπουργού Καβάλας και πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, επιβουλεύονται και προσπαθούν να ακυρώσουν ή να καθυστερήσουν το μοναδικό μεγάλο έργο που περιμένει 20 χρόνια ο νομό μας. Το έργο που θα ξεδιψάσει τον κάμπο της Ξάνθης, μειώνοντας το κόστος παραγωγής και παρέχοντας υπεραξία στα αγροτικά προϊόντα του νομού μας. Ένα έργο πρωτίστως περιβαλλοντικής αναγκαιότητας γιατί θα σώσει από την υφαλμύρωση και την ερημοποίηση την παραλιακή ζώνη που πλήττεται από την υπεράντληση που προκαλούν οι 10.000 γεωτρήσεις!

Σύσκεψη στην Κομοτηνή την Παρασκευή για το θέμα με συμμετοχή Κελέτση – Παπαγιαννίδη

Όπως αναφέραμε στο χθεσινό μας ρεπορτάζ ο περιφερειάρχης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης συμμετείχε την Δευτέρα σε σύσκεψη στο ΥΠΑΑΤ, όπου συζητήθηκε μεταξύ άλλων και αυτό το θέμα. Σε νέα μας επικοινωνία, μας πληροφόρησε για νέα σύσκεψη που συγκάλεσε την Παρασκευή στις 6 το απόγευμα στην Κομοτηνή στην οποία θα συμμετέχουν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης και ο Γ. Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων Δημήτρης Παπαγιαννίδης. Ο κ. Τοψίδης είπε μόνο ότι «θα συζητήσουμε και θα επιλύσουμε το θέμα» και επιφυλάχθηκε να πει οτιδήποτε ούτε για το τι συζητήθηκε στο υπουργείο.

Το γεγονός και μόνο ότι τίθεται δύο φορές υπό συζήτηση ένα θέμα για ένα δρομολογημένο έργο κινεί υποψίες …ως προς τον αν ισχύει η πολιτική βούληση να προχωρήσει το έργο.

Ανησυχία στον αγροτικό κόσμο αλλά και διεκδίκηση

Το «Ε» παρουσιάζει τις πρώτες αντιδράσεις από τον αγροτικό κόσμο της Ξάνθης. Τόσο ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Κώστας Δαλάτσης, όσο και ο Διευθυντής της ΕΑΣ Νίκος Τσιναρίδης εκφράζουν την ανησυχία τους, έχοντας ως κακό προηγούμενο το παρελθόν του έργου αλλά παράλληλα εκφράζουν και την πρόθεσή τους να μην το επιτρέψουν.

Κώστας Δαλάτσης: «Δεν πρόκειται να κινδυνεύσει το έργο. Έχει όλες τις μελέτες που χρειάζεται και δεν έχει κανένα πρόβλημα. Δεν θέλουμε να είμαστε σε αντιπαράθεση με τους συναδέλφους μας αγρότες της δυτικής πλευράς του Νέστου, αλλά αυτοί παίρνουν ούτως ή άλλως την μερίδα του λέοντος από τα νερά του Νέστου. Όλοι γνωρίζουμε την αναγκαιότητα του έργου για το νομό μας. Το περιμένουμε χρόνια. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί να βγούμε στους δρόμους. Ο νομός μας είναι ο φτωχότερος νομός της Ευρώπης.  Το δικαιούμαστε …Ουαί και αλλοίμονο αν το χάσουμε…».

Νίκος Τσιναρίδης: «Η σημαντικότητα του έργου είναι αδιαμφισβήτητη. Θα επιλύσει πολλά προβλήματα, όπως την υφαλμύρωση αλλά και θα μειώσει το κόστος παραγωγής. Το έχει ανάγκη ο νομός μας. Είναι ένα έργο που έχει περάσει από πολλές περιπέτειες. Το ΣτΕ έδωσε το ‘πράσινο φως’ να προχωρήσει και τώρα που έφτασε σε ένα τέτοιο σημείο λίγο πριν την δημοπράτησή του, να βρίσκει νέα εμπόδια από τους γείτονες που είναι μάλιστα αυτοί που αρδεύουν 300.000 στρέμματα και η Ξάνθη μόλις 30.000! Δεν μπορεί ένα έργο που είναι σ’ αυτή την φάση να μην έχει τις απαραίτητες μελέτες. Δεν γίνονται στο πόδι όλα αυτά. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και δεν θα μείνουμε αμέτοχοι. Όπως και παλιότερα η ΕΑΣ υπερασπίστηκε το έργο, έτσι και τώρα αν χρειαστεί θα το διεκδικήσουμε μαζί με όλους τους φορείς του νομού. Ο ήλιος βγαίνει για όλους και ο Νέστος έχει νερό και για την Ξάνθη και όχι μόνο για την Χρυσούπολη!».

Στα «κάγκελα» Αμοιρίδης και Μωραΐτης

Τις θέσεις τους επίσης γνωστοποίησαν μέσα από αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,  ο Μιχάλης Αμοιρίδης πρώην περιφερειακός σύμβουλος και ο Στέλιος Μωραΐτης πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης.

Ειδικότερα ο κ. Αμοιρίδης αφού αναφέρεται στο ιστορικό του έργου και στην αναγκαιότητά του  επισημαίνει: «….οι φίλοι Καβαλιώτες, είχαν την ικανοποίηση, στην παρανέστια περιοχή, πέρα από τα παλαιότερα αρδευτικά έργα, να δούνε να κατασκευάζεται πρόσφατα ένα νέο δίκτυο, ενώ οι διαδικασίες δημοπράτησης ενός άλλου αντίστοιχου αρδευτικού έργου προϋπολογισμού 12 εκ ευρώ ολοκληρώνονται για να ξεκινήσει και η κατασκευή αυτού. Γι αυτά δεν εξέφρασαν αμφιβολίες, γιατί μάλλον επαρκεί το νερό δυτικά αλλά δεν επαρκεί για εμάς τους ”ανατολικά του Νέστου”!

Ολοκληρώνοντας σημειώνω επιγραμματικά:

1.Το γιατί πρέπει να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί στην πλήρη μορφή του το αρδευτικό της Ξάνθης, έχει εκτενέστατα αναλυθεί και αξιολογηθεί σε υψηλότατο επίπεδο.

  1. Για να γίνει κάποιοι εξίσου υψηλού επιπέδου μελετητές και αρμόδιοι φορείς αποφάνθηκαν, λαμβάνοντας υπόψη τη διαβούλευση που έγινε, με γνώμονα την ασφαλή λειτουργία του έργου για πολλές πολλές δεκαετίες. Συνεπώς και για την επάρκεια των υδάτινων πόρων αποφάνθηκαν οι αρμόδιοι, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα.
  2. Το Συμβούλιο της Επικρατείας σε σχετική προσφυγή, ακούγοντας όλες τις απόψεις, αναλύοντας όλα τα στοιχεία και δεδομένα που κατατέθηκαν και όσα ζήτησε συμπληρωματικά, αποφάνθηκε υπέρ της κατασκευής του έργου.

4.Σε μια ευνομούμενη, ορθολογικά σκεπτόμενη κοινωνία οι όποιες απόψεις πρέπει να τίθενται και να εξετάζονται στο σωστό χρόνο και σίγουρα όχι μετά την ολοκλήρωση των μακροχρόνιων διαδικασιών και εκτός προθεσμίας.

 Στέλιος Μωραΐτης: «Όχι άλλες υποχωρήσεις, χάσαμε πολλά….το μεγάλο ΑΡΔΕΥΤΙΚΌ θα απογειώσει τον πρωτογενή τομέα της Ξάνθης μας!  Πρέπει όλοι μαζί οι φορείς να αντιδράσουμε σε αυτές τις απαράδεκτες λογικές” Και τα δικά σας ….δικά μας,…. και τα δικά μας δικά μας.  Η περιφερειακή ….. συνείδηση επιβάλει καταμερισμό του πλούτου με Δικαιοσύνη…Ο τόπος μας έχασε πολλά και βρίσκεται στην τελευταία θέση της Ευρώπης. Όχι άλλες υποχωρήσεις!»


Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μαθητικός Διαγωνισμός «Πυθαγόρας 2025»: Πρόκληση για τη μαθηματική σκέψη

Ανοιχτές οι συμμετοχές για μαθητές από τη Β’ Δημοτικού έως και τη Γ’ Γυμνασίου – Διαδικτυα…