Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στην φυλακή ακόμα και για πλημμέλημα – Αντιδράσεις για τον νέο ποινικό κώδικα

Στην φυλακή ακόμα και για πλημμέλημα – Αντιδράσεις για τον νέο ποινικό κώδικα

0

Η αποχή των δικηγόρων συνεχίζεται μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου μετά από σχετική ανακοίνωση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος


Η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, Δ. Χατζηφωτιάδου μεταφέρει στο «Ε» τις διεκδικήσεις των δικηγόρων, μιλά για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και αποσαφηνίζει τον ουσιαστικό σκοπό των κινητοποιήσεων


Συνεχίζουν την αποχή οι Δικηγόροι έως τις 2 Φεβρουαρίου όπως προτείνει και η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος στις 19 Ιανουαρίου. Με τη σειρά της, η Δέσποινα Χατζηφωτιάδου μεταφέρει στο «Ε» τις διεκδικήσεις των δικηγόρων, μιλά για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και αποσαφηνίζει τον ουσιαστικό σκοπό των κινητοποιήσεων και δη της αποχής.


«Το υπουργείο έρχεται και πάλι να μας προτείνει έναν νέο κώδικα στον οποίο, όμως οι δικηγόροι αντιδρούμε και γι’ αυτόν τον λόγο βρισκόμαστε και σε αποχή ως τις 2 Φεβρουαρίου 2024»
Δέσποινα Χατζηφωτιάδου
Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης

Δ. Χατζηφωτιάδου: «Η επιβολή αυτών των δυσμενών νέων ρυθμίσεων δεν θα βοηθήσει καθόλου στην επιτάχυνση της δικαιοσύνης, αντιθέτως θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα»

Η κ. Χατζηφωτιάδου τόνισε ότι «τα τελευταία χρόνια, από το 2008 μέχρι και σήμερα έχουν γίνει πάρα πολλές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα με την τελευταία να τοποθετείται το 2021.Τώρα το Υπουργείο έρχεται και πάλι να μας προτείνει έναν νέο κώδικα στον οποίο, όμως οι δικηγόροι αντιδρούμε και γι’ αυτόν τον λόγο βρισκόμαστε και σε αποχή ως τις 2 Φεβρουαρίου 2024. Θεωρούμε ότι συρρικνώνονται τα δικαιώματα του κατηγορούμενου με έναν αναχρονιστικό τρόπο με αποτέλεσμα ακόμη και για πλημμελήματα ο κατηγορούμενος να εκτίει τελικά κανονική ποινή φυλάκισης».

Η ίδια υπογράμμισε ότι πολλά επιπλέον άρθρα τους βρίσκουν αντίθετους, όπως για παράδειγμα ότι δεν θα δίνεται δεύτερη αναβολή σε δικηγόρο ή θα πληρώνεται ένα αναβολόσημο από τον δικηγόρο. Σε κάθε περίπτωση η επιβολή αυτών των δυσμενών, κατά τη δική τους άποψη, νέων ρυθμίσεων δεν θα βοηθήσει καθόλου στην επιτάχυνση της δικαιοσύνης, αντιθέτως θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα. Επίσης, δεν υπάρχουν υποδομές, φυλακές, σωφρονιστικά καταστήματα για να υποδεχτούν όσους καταδικαστούν για πλημμέλημα και θα πρέπει λ.χ. να εκτίσουν την ποινή τους.

Μία ομάδα εργασίας με έγκριτους νομικούς και δέκα προέδρους συντονιστικής επιτροπής των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων Ελλάδας κι όχι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές

«Αυτή την στιγμή αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι για πρώτη φορά κατά τη διαδικασία ενός νομοσχεδίου δεν υπάρχουν νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, θα υπάρξει, όμως μία ομάδα εργασίας η οποία θα αποτελείται πέρα από άλλους έγκριτους νομικούς και από δέκα προέδρους συντονιστικής επιτροπής των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων Ελλάδας», όπως τονίζει.

Αποχή: όχι απλά συνδικαλιστική διεκδίκηση, αλλά και κοινωνική για όλους

Η κ. Χατζηφωτιάδου ανέφερε ότι ως δικηγόροι κατέθεσαν τις δικές του προτάσεις αναφορικά με αυτές τις αλλαγές. «Ακολούθως, ο υπουργός και υφυπουργός δεσμεύτηκαν σε συνάντηση στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων ότι θα τις επεξεργαστούν. Όσον αφορά την αποχή, καλούμε σε αυτή προς όφελος της κοινωνίας, γιατί θεωρούμε πως η δικαιοσύνη είναι κοινωνικό αγαθό στο οποίο θα πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες με χαμηλό κόστος, δεν αφορά απλά συνδικαλιστική διεκδίκηση, αλλά και κοινωνική για όλους. Ωστόσο, πολλές από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο υπουργός στην Ολομέλειά μας μέχρι τώρα δεν έχουν πραγματοποιηθεί με αποτέλεσμα να συνεχίζουμε κι εμείς», υπογραμμίζει.

Δεύτερη κινητοποίηση: Δικαστικός χάρτης και αναδιάρθρωση των δικαστηρίων όλης της χώρας

«Η δεύτερη κινητοποίηση αφορά στον δικαστικό χάρτη, την αναδιάρθρωση των δικαστηρίων όλης της χώρας και παρά το γεγονός πως για την Ξάνθη το πρόσημο είναι θετικό, δηλαδή μας έχει έρθει και επισήμως το πόρισμα ότι το Πρωτοδικείο Ξάνθης δε θα συγχωνευτεί με το πρωτοδικείο Ροδόπης, υπάρχουν πολλές κινητοποιήσεις», επισημαίνει αναφερόμενη στη δεύτερη κινητοποίηση των δικηγόρων.

Έρχεται συγχώνευση Ειρηνοδικείων με τα Πρωτοδικεία

Σύμφωνα με την ίδια, η δεύτερη μεγάλη τομή που θα γίνει στη δικαιοσύνη είναι η κατάργηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας δηλαδή, των Ειρηνοδικείων τα οποία θα συγχωνευτούν με τα Πρωτοδικεία.


Τμήμα της ανακοίνωσης από την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

Δυστυχώς μέχρι σήμερα, παραμένουν ρηματικώς οι δεσμεύσεις του Υπουργού, οι οποίες, ενώ εκφράστηκαν ενώπιον της Ολομέλειας, καμία εξ αυτών δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα. Περαιτέρω, ως προς το θέμα της ασφαλιστικής ικανότητας που λήγει 29-2-2024, η Ολομέλεια ζητά:

1) Να διατηρηθεί η δυνατότητα λήψης παροχής υγειονομικής περίθαλψης για το τρέχον έτος με μόνη την καταβολή των εισφορών υγείας έτους 2023 και

2) να επανέλθει η δυνατότητα ρύθμισης των ασφαλιστικών οφειλών σε 120 δόσεις.

Κατόπιν αυτών, η Ολομέλεια αποφασίζει να προτείνει τη συνέχιση των κινητοποιήσεων και συγκεκριμένα να προτείνει στα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας, κατ’ ελάχιστον, την αποχή των μελών τους:

– Από όλες τις ποινικές δίκες, εκτός των δικών που προέρχονται από διακοπή και στις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει η εξέταση του πρώτου μάρτυρα.

– Από δίκες συμφερόντων Ελληνικού Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ δημοσίου τομέα, πλην ΟΤΑ.- Από δίκες Νομικής Βοήθειας.- Από την έκδοση Διαταγών Πληρωμής και πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, Τραπεζών και funds. Ως πλαίσιο αποχής προτείνεται το πλαίσιο που αποφασίσθηκε κατά την 4-1-2024 συνεδρίασή της.

«Καταρχάς αξίζει να ειπωθεί ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε να καταθέσει ένα καινούργιο σχέδιο νόμου που αφορά τον Ποινικό Κώδικα με σκοπό μάλιστα την επιτάχυνση, όπως επίσης και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης μέσω συγκεκριμένων παρεμβάσεων τόσο στον Ποινικό Κώδικα, όσο και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Υπάρχουν, λοιπόν, πολλές αναδιαρθρώσεις», σημειώνει η κ. Χατζηφωτιάδου.


Χρύσα Κιατίπη
chkiatipi@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…