Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πόσο κοινοβουλευτικά δραστήριοι είναι οι βουλευτές της Ξάνθης;

Πόσο κοινοβουλευτικά δραστήριοι είναι οι βουλευτές της Ξάνθης;

0

Ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ στην πρώτη θέση με 57 ερωτήσεις και 7 αναφορές ενώ τελευταίος ο Σπύρος Τσιλιγγίρης με μηδενικό απολογισμό


Χ. Ζεϊμπέκ: «Το σημαντικό δεν είναι ο όγκος των ερωτήσεων αλλά η αξία των ερωτήσεων»


Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, του οποίου ο μεγάλος όγκος αποτελείται από τις ερωτήσεις των βουλευτών προς την κυβέρνηση θεωρείται ένα κοινοβουλευτικό εργαλείο ιδιαίτερα σημαντικό για τη δημοκρατία. Κυρίως γιατί αποτελεί τον δίαυλο ώστε το κυβερνητικό έργο να ελέγχεται σχετικά άμεσα από την κοινωνική βάση με την μεσολάβηση των αιρετών μελών του κοινοβουλίου. Είτε αυτό συμβαίνει με τις ερωτήσεις, τις επίκαιρες ερωτήσεις, τις επερωτήσεις ή την ώρα του πρωθυπουργού.

Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος αποτελεί κατά κανόνα έλεγχο σκοπιμότητας των ενεργειών της εκτελεστικής εξουσίας: οπότε είναι έλεγχος πολιτικός. Τα κριτήρια για την αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου όπως και τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται είναι πολιτικής φύσης. Ο έλεγχος όμως αυτός ενέχει και μία δεύτερη πλευρά η οποία είναι άκρως σημαντική. Από θεσμική άποψη, ο κοινοβουλευτικός έλεγχος αφ’ ης στιγμής επιδιώκει την τήρηση του Συντάγματος δεν μπορεί παρά να κατατείνει στον έλεγχο ακριβώς στην συνταγματικότητας της συμπεριφοράς της εκτελεστικής εξουσίας. Συνεπώς δεν αναζητείται μόνο η σκοπιμότητα της πολιτικής δράσης αλλά και η νομιμότητά της-η οποία μόνο αυτονόητη δεν είναι.

Η αναλυτική έρευνα του VouliWatch «έφερε στο φως» αριθμητικά δεδομένα, όσον αφορά στην περίοδο του Ιουλίου 2023 με Ιανουάριο 2024, τα οποία δείχνουν το κοινοβουλευτικό έλεγχο που ασκεί κάθε κοινοβουλευτική ομάδα είτε μαζικά είτε ατομικά πραγματοποιώντας ερωτήσεις [σ.σ. οι βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών], επίκαιρες επερωτήσεις [σ.σ. για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον πρωθυπουργό ή τους υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά] και αναφορές [σ.σ. καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά].

Ποιες κοινοβουλευτικές ομάδες άσκησαν τον εντονότερο έλεγχο στην εκτελεστική εξουσία

Κατά την περίοδο που εξετάζουμε, όσον αφορά στις ερωτήσεις η Ελληνική Λύση αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια» καθώς έχει θέσει 831 ερωτήσεις ενώ ακολουθεί η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ 532, ΤΟ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 462, το ΚΚΕ 381, η ΝΔ με 241, οι ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ με 115, η ΝΙΚΗ με 35, η Πλεύση Ελευθερίας με 28 και η Νέα Αριστερά με 18.

Όταν πηγαίνουμε στις επίκαιρες επερωτήσεις το τοπίο αλλάζει καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ μοιράζονται την πρώτη θέση με 123 επίκαιρες ερωτήσεις, το ΚΚΕ με 99, η Πλεύση Ελευθερίας 80, η ΝΙΚΗ με 68 επίκαιρες ερωτήσεις, οι ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ με 56, η Ελληνική Λύση με 40, η ΝΔ με 13 και τέλος η Νέα Αριστερά με 12.

Στις αναφορές πρώτη έρχεται η ΝΔ με 312 μέσα στο πρώτο εξάμηνο της νέας σύνθεσης της Βουλής και ακολουθεί πολύ κοντά ο ΣΥΡΙΖΑ με 302, το ΚΚΕ με 207 , το ΠΑΣΟΚ 188, η Ελληνική Λύση με 10 ενώ οι υπόλοιπες κοινοβουλευτικές ομάδες κινούνται σε μονοψήφια νούμερα.


Οπτικοποίηση: Παύλος Μαραγκός, Δεδομένα: VouliWatch

Ο κύριος όγκος των ερωτήσεων στα θέματα προστασίας του πολίτη – Η οικονομία μονοπώλησε τις αναφορές

Οι ερωτήσεις που ασκήθηκαν κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο επικεντρώθηκαν σε διάφορες θεματικές με εξέχουσα την θεματική που αφορούσε την Προστασία του Πολίτη συγκεντρώνοντας 686 ερωτήσεις. Ακολούθησε η Υγεία-Πρόνοια με 581, το Περιβάλλον -Ενέργεια με 567 και η Οικονομία με 544 ενώ στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης βρέθηκαν οι θεματικές των: Ανάπτυξης-Επενδύσεων (157), Ψηφιακής Πολιτικής (126) και Εξωτερικής Πολιτικής (125).

Σχετικά με τις αναφορές, το κοινοβουλευτικό σώμα επικεντρώθηκε στην Οικονομία (252) και ύστερα στην Προστασία του Πολίτη με 200 αναφορές, στην Αγροτική Πολιτική με 198 και στην Υγεία-Πρόνοια με 192 ενώ τα θέματα με τις λιγότερες αναφορές υπήρξαν αυτά του Πολιτικού Συστήματος (17), του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού (13) και της Εξωτερικής Πολιτικής (9).


Οπτικοποίηση: Παύλος Μαραγκός, Δεδομένα: VouliWatch

Πιο δραστήριος βουλευτής της Ξάνθης ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ – Μηδέν ερωτήσεις και αναφορές ο βουλευτής της ΝΔ, Σπύρος Τσιλιγγίρης

Ο πιο δραστήριος βουλευτής για την Ξάνθη, σύμφωνα με τα δοθέντα στοιχεία, αναδεικνύεται ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ της Νέας Αριστεράς ο οποίος είτε ατομικά είτε ομαδικά ενεπλάκη σε 57 ερωτήσεις και 7 αναφορές. Να υπενθυμίσουμε ότι οι ερωτήσεις και οι αναφορές πραγματοποιήθηκαν και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με την Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς.

Στην δεύτερη θέση βρίσκεται ο βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μπουρχάν Μπαράν ο οποίος έχει καταθέσει από τον Ιούλιο του 2023 22 ερωτήσεις και 2 αναφορές ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται ο βουλευτής της ΝΔ, Σπύρος Τσιλιγγίρης χωρίς να έχει ασκήσει ακόμα κοινοβουλευτικό έλεγχο αφού έχει καταθέσει μηδέν ερωτήσεις και αναφορές. Από την μία είναι λογικό οι βουλευτές της αντιπολίτευσης να έχουν μεγαλύτερη δραστηριότητα αλλά σε κάθε περίπτωση ο κοινοβουλευτικός έλεγχος που διεξάγεται με ερωτήσεις και αναφορές αναδεικνύει τοπικά θέματα ώστε να υπάρξουν και οι κατάλληλες λύσεις.

Χ. Ζεϊμπέκ: Οι παρεμβάσεις των βουλευτών είναι ακρογωνιαίος λίθος της ανάπτυξης ενός νομού

Ο κ. Ζεϊμπέκ μιλώντας στο «Ε» τόνισε ότι «το σημαντικό δεν είναι ο όγκος των ερωτήσεων αλλά η αξία των ερωτήσεων που σκοπός είναι να βελτιώσουν έναν νομό και να δίνουν λύσεις. Προσπαθώ πάντα να βρίσκομαι στην πλευρά της αναζήτησης λύσεων» ενώ προσθέτει ότι «αρχή μου είναι να ακούω τα προβλήματα του νομού μου και να τα καταθέτω ως αναφορές».

Όπως αναφέρει ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, δεκατρείς ερωτήσεις και αναφορές του είχαν ως επίκεντρο το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης «αλλά δυστυχώς οι απαντήσεις ήταν γενικόλογα και ακόμα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα». Το κτηριακό ζήτημα του Μειονοτικού Σχολείου Ξάνθης αλλά και το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης το οποίοι εκκρεμεί απασχόλησε τον κ. Ζεϊμπέκ καθώς όπως επισημαίνει έχει αφιερώσει αρκετές ερωτήσεις σε αυτά τα θέματα.

«Οι παρεμβάσεις των βουλευτών είναι ακρογωνιαίος λίθος της ανάπτυξης ενός νομού», καταλήγει.


Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης για έγκριση Προϋπολογισμού 2025

Κλήση σε ειδική συνεδρίαση για την έγκριση του προϋπολογισμού και του Ολοκληρωμένου Πλαισί…