Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πέθανε η αρχαιολόγος Ευδοκία Σκαρλατίδου

Πέθανε η αρχαιολόγος Ευδοκία Σκαρλατίδου

0

Είχε παρουσιάσει σε λεύκωμα τα ευρήματα για τη σημασία της Θέρμης και συμμετείχε στην ανασκαφή των Αβδήρων


Έφυγε από τη ζωή η Ευδοκία Σκαρλατίδου, αρχαιολόγος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης και η ανασκαφέας των Αβδήρων στην Ξάνθη.

Η Ευ. Σκαρλατίδου υπηρέτησε επίσης ως προϊσταμένη της ΙΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων παρουσιάζοντας το λεύκωμά της με θέμα «Θέρμη- Το αρχαίο νεκροταφείο κάτω από τη σύγχρονη πόλη».

Στην παρουσίαση το 2008 είχε τονιστεί ότι η Θέρμη υπήρξε ένα από τα 26 σημαντικότερα πολίσματα που έδωσαν πληθυσμό για την ίδρυση της Θεσσαλονίκης, της νέας πόλης του Κάσσανδρου το 315 π.Χ.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και όλη η ελληνική αρχαιολογική κοινότητα αποχαιρετά σήμερα την Ευδοκία Σκαρλατίδου.

 

Η Εύη Σκαρλατίδου αποφοίτησε από το Τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης της Φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ και το 2001 πήρε τον τίτλο της διδάκτορος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου. Από το 1976 μέχρι το 1981 εργάστηκε στην ΙΘ΄ΕΠΚΑ Κομοτηνής. Στην ίδια Εφορεία υπηρέτησε ως μόνιμη αρχαιολόγος έως το 1989, οπότε και μετατέθηκε στην ΙΣΤ΄ΕΠΚΑ Θεσσαλονίκης. Κατά το διάστημα 2002 -2008 ορίστηκε αναπληρώτρια Προϊσταμένη της ΙΣΤ΄ΕΠΚΑ. Αφυπηρέτησε το Νοέμβριο του 2011.

Επιστημονικά απασχολήθηκε ως υπεύθυνη αρχαιολόγος σε σημαντικούς χώρους της Θράκης και της Κεντρικής Μακεδονίας. Κατά τη θητεία της στην Εφορεία Κομοτηνής ήταν υπεύθυνη για τον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων και της  Πλωτινόπολης. Η διδακτορική της διατριβή που εκδόθηκε το 2010 είχε θέμα «Το αρχαϊκό νεκροταφείο των Αβδήρων».  Κατά τη διάρκεια της θητείας της στη ΙΣΤ΄ΕΠΚΑ διενήργησε έρευνες σε διαφόρους χώρους της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής. Ξεχωρίζει η έρευνά της στην περιοχή της τούμπας Γκόνας κοντά τον Αερολιμένα Θεσσαλονίκης, αλλά κυρίως η πολυετής ενασχόλησή της με την περιοχή της Θέρμης των ιστορικών χρόνων, όπου ανέσκαψε εκτεταμένο τμήμα του νεκροταφείου και της ελληνιστικής πόλης. Εξέδωσε το 2007 φωτογραφικό λεύκωμα με τίτλο «Θέρμη. Το αρχαίο νεκροταφείο κάτω από τη σύγχρονη πόλη».

Παράλληλα έχει συγγράψει πλήθος άρθρων με θέματα που σχετίζονται με τις παραπάνω ανασκαφές, ενώ έχει παρουσιάσει τις επιστημονικές της απόψεις σε διαλέξεις και συνέδρια. Η παρουσία της ήταν ανελλιπής όλα αυτά τα χρόνια στα αρχαιολογικά δρώμενα της Μακεδονίας και Θράκης, ενώ το μεγάλο έργο που ετοίμαζε και συντόνιζε αφορούσε την πλήρη δημοσίευση του υλικού από το νεκροταφείο της Θέρμης, σε συνεργασία με μεγάλη ομάδα αρχαιολόγων.

Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε σήμερα τον μοναδικό αυτόν άνθρωπο που με την ευθύτητα και την ακεραιότητα του χαρακτήρα  ήταν πάντα παρούσα στο αρχαιολογικό γίγνεσθαι της Βορείου Ελλάδος. Ο αδόκητος θάνατός της θα αφήσει ένα δυσαναπλήρωτο κενό σε όσους τη γνώρισαν, σε αυτούς που συνεργάστηκαν μαζί της και σε όσους μαθήτευσαν δίπλα της.

Συλλυπητήρια στους δικούς της ανθρώπους.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…