Ολοκληρώθηκε σήμερα 26 Ιανουαρίου η τελετή παράδοσης-παραλαβής στο Δ’ Σώμα Στρατού
Στο πλαίσιο της ατζέντας 2030 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας γνωστοποίησε ότι υπάρχει πρόβλεψη δημιουργίας ενός θόλου αντί-drone για τις ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας
Ολοκληρώθηκε σήμερα Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024 η τελετή παράδοσης- παραλαβής των καθηκόντων του διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού από τον αντιστράτηγο Δημόκριτο Κωνσταντάκο στον αντιστράτηγο Σταύρο Παπασταθόπουλο στο στρατόπεδο «ΛΓΟΥ (ΠΖ) ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ», στην Ξάνθη.
Το παρών έδωσαν εκπρόσωποι της Εκκλησίας, του Στρατού, της Αστυνομίας, της Περιφέρειας και του Δήμου, όπως επίσης και πρόσωπα με νευραλγικές θέσεις στους τομείς της οικονομίας, της πολιτικής και της διοίκησης.
Δ. Κωνσταντάκος: «Η έντονη υπηρεσιακή εκπαίδευση, η υψηλή ετοιμότητα στο πλαίσιο της προς-πόλεμο παρασκευής, αλλά και η 24ωρη επιτήρηση της μεθορίου αποτέλεσαν τους κύριους στόχους»
Ο απερχόμενος διοικητής, Δημόκριτος Κωνσταντάκος σημείωσε :«Με απόφαση του ΚΥΣΕΑ παραδίδω σήμερα τα καθήκοντα του Διοικητού Δ’ Σώματος Στρατού στον καταξιωμένο αξιωματικό και φίλο, αντιστράτηγο Σταύρο Παπασταθόπουλο έχοντας ήδη αναλάβει τη διοίκηση της Α’ Στρατιάς. Η ανάληψη των καθηκόντων μου ως Διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού πριν περίπου έναν χρόνο με κατέκλεισε με υπερηφάνεια. Αισθάνθηκα ιδιαίτερη τιμή, αλλά και βαριά ευθύνη».
Στη συνέχεια τόνισε πως παραδίδοντας τα καθήκοντά του αισθάνεται πλήρης, γεμάτος ευγνωμοσύνη για όσα βίωσε και ικανοποίηση για όσα κατάφερε σε μία κρίσιμη περίοδο. Δήλωσε δηλαδή υπερήφανος, διότι του δόθηκε η δυνατότητα να διοικήσει για έναν χρόνο το Δ’ Σώμα Στρατού, τον ισχυρότερο χερσαίο επιχειρησιακό βραχίονα των ενόπλων δυνάμεων.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «συνεχίσαμε δυναμικά και φέραμε εις πέρας ένα πολυποίκιλο και πολυδιάστατο πλέγμα δράσεων έντονης εκπαίδευσης εθνικών και διεθνών ασκήσεων και δραστηριοτήτων πάντα με αλληλοσεβασμό, αλληλοκατανόηση, υπομονή, εμπνευσμένη δημιουργικότητα» ενώ πρόσθεσε ότι «η έντονη υπηρεσιακή εκπαίδευση, η υψηλή ετοιμότητα στο πλαίσιο της προς-πόλεμο παρασκευής, αλλά και η 24ωρη επιτήρηση της μεθορίου αποτέλεσαν τους κύριους στόχους προκειμένου η έννοια της αποτροπής να καταστεί αξιόπιστη και αποτελεσματική στην ένδοξη αυτή ακριτική περιοχή».
Δεν παρέλειψε να επισημάνει πως το Σώμα Στρατού εστίασε στην εκπαίδευση, στα επιτελεία, στις μονάδες και στον κάθε μαχητή ξεχωριστά, κατέβαλε και καταβάλλει συνεχή προσπάθεια για την εξασφάλιση της μέγιστης διαθεσιμότητας των τμημάτων και μέσων.
Αναφερόμενος στις υπηρεσίες αναφορικά με τον τομέα της Πολιτικής Προστασίας είπε ότι «οι προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε ήταν και παραμένουν πολλές. Καθοριστική υπήρξε και η συμβολή μας στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Αντιμετωπίσαμε μία έκτακτη κατάσταση με τις δασικές πυρκαγιές σε Έβρο και Ροδόπη».
«Συνδράμαμε ποικιλοτρόπως την τοπική κοινωνία και τις ακριτικές περιοχές με την έμπρακτη υποστήριξη αδύναμων κοινωνικών ομάδων, με αιμοδοσίες, διάθεση μηχανημάτων, εξειδικευμένες εργασίες και εξοπλισμό. Ταυτόχρονα ο ρόλος και η στρατηγική αξία της Θράκης για την ευρύτερη περιοχή αναβαθμίστηκε και συνεχίζει να αναβαθμίζεται. Αξιοσημείωτη η εμπλοκή στην χρησιμοποίηση του λιμένα, του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, η αυξημένη παροχή υπηρεσιών φιλοξενούντος έθνους, η διάθεση υποδομών και η συνεργασία με τις ένοπλες δυνάμεις άλλων χωρών», όπως επεσήμανε καταληκτικά.
Στ. Παπασταθόπουλος: «Ο λαός της Θράκης έχει αποδείξει την αγάπη του για εμάς συμπαραστεκόμενος ποικιλοτρόπως στο έργο μας»
Παίρνοντας τον λόγο ο νέος διοικητής, Σταύρος Παπασταθόπουλος, δήλωσε ότι «είναι μεγάλη η τιμή που γίνεται στο πρόσωπό μου με την τοποθέτησή μου ως διοικητή στον πιο αξιόμαχο, μείζονα σχηματισμό του Στρατού μας με μοναδικές ιδιαιτερότητες σε ό,τι αφορά την περιοχή ευθύνης του, αλλά και το έργο του. Δηλώνω ότι έχω πλήρη επίγνωση της ευθύνης που έχω κληθεί να αναλάβω και των άξιων προκατόχων μου που συνεισέφεραν τα μέγιστα ώστε το Δ’ Σώμα Στρατού να βρίσκεται σε ένα υψηλότατο επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας και να αποτελεί βασικό πυλώνα της αποτρεπτικής δύναμης του στρατού μας και των ενόπλων δυνάμεων ευρύτερα».
Έπειτα παρουσίασε τις τρεις προτεραιότητές του λέγοντας πως πρώτος στόχος είναι η διατήρηση και η περαιτέρω επαύξηση της επιχειρησιακής και μαχητικής ετοιμότητας με βάση την λογική «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο». Ως δεύτερο στόχο πρόκρινε την παροχή άριστων υπηρεσιών της Ελλάδας σε στρατιωτικές δυνάμεις συμμάχων και ετέρων χωρών, αλλά και τη διεξαγωγή κοινών δραστηριοτήτων προβάλλοντας τις μοναδικές δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεων και συνάμα ενισχύοντας την αποτρεπτική εικόνα και την ευρύτερη γεωπολιτική θέση της χώρας στο διεθνές περιβάλλον. Τέλος, ο τρίτος και τελευταίος στόχος στον οποίο εστίασε είναι η κοινωνική προσφορά του Σώματος.
«Ο λαός της Θράκης έχει αποδείξει την αγάπη του για εμάς συμπαραστεκόμενος ποικιλοτρόπως στο έργο μας. Οφείλουμε κατ’ ελάχιστον να την ανταποδώσουμε», όπως παρουσίασε.
Ν. Δένδιας: «Υπάρχει πρόβλεψη δημιουργίας ενός θόλου αντί-drone για τις ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας»
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, δήλωσε χαρακτηριστικά μετά το πέρας της τελετής: «Αισθάνομαι δικαίωση, γιατί από την αρχή της πολιτικής μου σταδιοδρομίας είχα θεωρήσει και συνεχίζω να θεωρώ ότι η Θράκη είναι μία περιοχή τεράστιου στρατηγικού ενδιαφέροντος για την πατρίδα μας αλλά όχι μόνο. Έχει, λοιπόν δυνατότητες ανάπτυξης και καλείται να παίξει κομβικό ρόλο, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται απολύτως από τις εξελίξεις και τη σημερινή πραγματικότητα, χωρίς να σημαίνει με κανένα τρόπο ότι έχουμε φτάσει στην οροφή. Υπάρχει απεριόριστη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης της Θράκης σε όλα αυτά τα επίπεδα. Αισθάνθηκα την ανάγκη να είμαι σήμερα εδώ, στην παράδοση και την παραλαβή της διοίκησης του μεγαλύτερου χερσαίου σχηματισμού που έχει η πατρίδα μας, του Δ’ Σώματος Στρατού».
Υπενθύμισε, επιπροσθέτως πως ο κύριος μοχλός των ενόπλων δυνάμεων δεν είναι τα εξελιγμένα οπλικά του συστήματα, αλλά το ανθρώπινο δυναμικό τους.
«Ακριβώς, λοιπόν για τον λόγο αυτό η πατρίδα έχει την υποχρέωση να εξασφαλίζει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, ώστε το εξαιρετικό προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων της πατρίδας μας να εκτελεί απερίσπαστο την υψηλή αποστολή του», υπογράμμισε.
Εν συνεχεία, έκανε μνεία στην απόφαση που έχει ληφθεί στο επίπεδο του Πρωθυπουργού και πρόκειται να υλοποιηθεί από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών στο αμέσως προσεχές μέλλον, μιλώντας μάλιστα για ένα πολύ μεγάλο οικιστικό πρόγραμμα που θα καλύψει τις ανάγκες των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων κι όχι μόνο.
«Ένα τμήμα του οικιστικού προγράμματος θα αφορά την κάλυψη αναγκών άλλων στελεχών του ευρύτερου δημόσιου τομέα που παρέχουν υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο από το Υπουργείο Υγείας και από το Παιδείας, δηλαδή γιατρούς, δασκάλους, καθηγητές. Επιλέξαμε, όμως η πρώτη μεγάλη φάση του οικιστικού προγράμματος, της κατασκευής κατοικιών για τα στελέχη να ξεκινήσει από την Θράκη και το Ανατολικό Αιγαίο και μάλιστα αμέσως, τώρα. Εδώ στην Θράκη θα κατασκευαστούν την επόμενη διετία πάνω από διακόσιες κατοικίες αυξάνοντας κατά σχεδόν 40% τις διαθέσιμες κατοικίες για τα στελέχη μας. Επίσης, πάνω από τετρακόσιες κατοικίες θα φτιαχτούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου για να μπορέσουν να ανακουφίσουν τα στελέχη και να βελτιώσουν τους όρους της ζωής τους. Αυτή είναι η πρώτη φάση, όχι η τελική. Ο σκοπός μας είναι στην ατζέντα 2030 να επιλύσουμε συνολικά το στεγαστικό πρόβλημα των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων», όπως κατέδειξε.
Εν κατακλείδι, αναφορικά με τα οπλικά συστήματα στο πλαίσιο της ατζέντας 2030 γνωστοποίησε ότι υπάρχει πρόβλεψη δημιουργίας ενός θόλου αντι-drone για τις ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας, δηλαδή των μέσων αυτών που θα επιτρέπουν στις ένοπλες δυνάμεις να επιχειρούν προστατευμένες από την απειλή των drones.
ΦΩΤΟ:
Χρύσα Κιατίπη
chkiatipi@empros.gr