Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η ευθύνη της επιλογής

Η ευθύνη της επιλογής

0

Ράνια Τζίμα δημοσιογράφος

Λίγα 24ωρα μετά την έλευση του 2024 και 6 μήνες μόλις από την ανάληψη καθηκόντων της νέας κυβέρνησης και οι δημοσκοπήσεις ήδη στέλνουν μηνύματα στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι δημοσκοπήσεις στις οποίες το θέμα της ασφάλειας αναφέρεται πλέον αυθόρμητα από τους πολίτες ως το δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημά τους μετά την ακρίβεια.

Το πρόβλημα γίνεται προφανώς ακόμη μεγαλύτερο για μια κεντροδεξιά κυβέρνηση της οποίας βασική προεκλογική δέσμευση υπήρξε ότι με την επανεκλογή της θα επέστρεφε και το δόγμα «Νόμος και τάξη». Η δυσφορία είναι ακόμη μεγαλύτερη για το πιο δεξιό, συντηρητικό κομμάτι των ψηφοφόρων της που άλλα ίσως θα περίμενε και αντ’ αυτών θα πρέπει να υποστεί την ανεξέλεγκτη ανομία και ταυτόχρονα τα «προοδευτικά» άλματα όπως το νομοσχέδιο για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών αλλά και το νομοσχέδιο για τους μετανάστες. Κατέστη προφανώς σαφές ότι μαζεύονται πολλά και ότι αν η πορεία δεν αλλάξει τότε οι απώλειες από τα δεξιά θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες.

Ας μείνουμε όμως λίγο παραπάνω στο θέμα της ασφάλειας. Προφανώς ένας υπουργός ο οποίος επιλέγει να φύγει από την Αθήνα για ένα νησί του Αιγαίου την ώρα που η χώρα δοκιμάζεται δεν ανταποκρίνεται στο περιεχόμενο του ρόλου του, δηλαδή του ανθρώπου που πρέπει να υπηρετήσει την ασφάλεια των πολιτών. Επίσης ένας υπουργός που επί των ημερών του δεκάδες χούλιγκαν διασχίζουν ανενόχλητοι τη χώρα και καταλήγουμε στη δολοφονία ενός νέου ανθρώπου έξω από ένα γήπεδο ή ακόμη επί των ημερών του βασιλεύει το χάος στην Αστυνομία δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Η διαδοχή τριών προσώπων μέσα σε μόλις έξι μήνες κυβερνητικής θητείας στη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη σημαίνει παραδοχή αποτυχίας στον συγκεκριμένο τομέα. Ποιος όμως έκανε τις επιλογές των προσώπων που στη συνέχεια αξιολογήθηκαν όπως αξιολογήθηκαν;

Εδώ υπάρχει και η ευθύνη της επιλογής των προσώπων. Ο τρόπος με τον οποίο γίνονται, τα κριτήρια που αξιοποιούνται. Στον κ. Χρυσοχοΐδη, για παράδειγμα, στον οποίο τώρα ανατίθεται για 5η φορά το κρίσιμο αυτό χαρτοφυλάκιο, είχε χρεωθεί η πολιτική ευθύνη για τις φωτιές του 2021, ενώ και οι προηγούμενοι 6 μήνες στον τομέα της Υγείας δεν ξέρω αν μπορούν να πάρουν ένα θετικό πρόσημο. Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε αυτά να τα παραμερίσει και να παραμείνει πιστός στο rotation που τόσο πιστεύει. Η προερχόμενη από τον χώρο του management πρακτική του rotation είναι συχνά λειτουργική σε μεγάλες επιχειρήσεις, δεν είναι όμως πάντα αποτελεσματική στην πολιτική, καθώς δεν  φέρνει απαραιτήτως βελτίωση του παραγόμενου έργου και ταυτοχρόνως δημιουργεί και πολλά εσωτερικά ζητήματα ισορροπιών σε όλους εκείνους που περιμένουν καρτερικά (;) στην ουρά την αξιοποίησή τους.

ΠΗΓΗ: ΒΗΜΑ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νικήτας Κακλαμάνης: Νέος πρόεδρος της Βουλής με 247 ψήφους

Σαφής στήριξη από την πλειοψηφία, ενώ 50 βουλευτές δήλωσαν «παρών» Με 247 ψήφους υπέρ, ο Ν…