Ουρές στα φαρμακεία για τεστ – Πολλά θετικά – Αύξηση 20% του φορτίου στα λύματα
Δεν επιβαρύνεται το νοσοκομείο από τον κορωνοϊό αλλά από την έλλειψη γιατρών – Μόνο 14% η κάλυψη στις ειδικότητες το 2023
Έξαρση παρουσιάζει ο κορωνοϊός και στην Ξάνθη όπως και σ’ όλη τη χώρα. Αυτό πιστοποιείται από την αύξηση κατά 20% του μικροβιακού φορτίου στα λύματα της πόλης (στοιχεία 2/1/2024), από τις ουρές στα φαρμακεία για τεστ αλλά και τη διασπορά στην κοινότητα που είναι μεγάλη, χωρίς ωστόσο τα περισσότερα περιστατικά να καταλήγουν για νοσηλεία στο νοσοκομείο. Ωστόσο κι εκεί καταγράφεται μια αύξηση στις νοσηλείες κυρίως στις κλινικές όπου νοσηλεύονται ασθενείς και με άλλα προβλήματα υγείας.
Ουρές στα φαρμακεία για τεστ
Σύμφωνα με την πρόεδρο του φαρμακευτικού συλλόγου Ξάνθης Δέσποινα Κάλφα τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μεγάλη ζήτηση για self test για κορονοϊό τα περισσότερα εκ των οποίων βγαίνουν θετικά: «Έχουμε μεγάλη προσέλευση για τεστ. Υπάρχουν πολλά θετικά και από ασυμπτωματικούς. Γενικά όμως η νόσηση από κορωνοϊό είναι ήπιας μορφής, περιορίζεται στο άνω αναπνευστικό και συχνά είναι και ασυμπτωματική. Όλη αυτή η αύξηση είναι αποτέλεσμα και των συναθροίσεων σε κλειστούς χώρους και της έλλειψης μέτρων αλλά και της εποχής. Έχουμε κι άλλες ιώσεις όπως γαστρεντερίτιδας και γρίπης Η1Ν1. Έχουν μεγάλη ζήτηση τα αντιβιοτικά που χορηγούνται με συνταγή γιατρού. Τα αντιϊκά χορηγούνται από το νοσοκομείο επίσης μετά από ιατρική γνωμάτευση και συνταγογράφηση. Υπάρχει μια έλλειψη στις παιδικές αντιβιώσεις και στα σκευάσματα ινσουλίνης, όπως κάθε φορά. Δεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση με τις ελλείψεις στα φάρμακα».
Δεν επιβαρύνεται το νοσοκομείο από τον κορωνοϊό αλλά από την έλλειψη γιατρών – Μόνο 14% η κάλυψη στις ειδικότητες το 2023
Στο νοσοκομείο Ξάνθης δεν υπάρχει ιδιαίτερη επιβάρυνση από τον κορωνοϊό όπως κατά το παρελθόν. Όπως μας αναφέρει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Απόστολος Κυριαλάνης στην Παθολογική κλινική νοσηλεύονται περίπου 10 ασθενείς με κορωνοϊό: «Δεν μας προβληματίζει ιδιαίτερα ο κορωνοϊός, ούτε επιβαρύνει το νοσοκομείο. Η νόσηση είναι ήπια», επισημαίνει ο κ. Κυριαλάνης προσθέτοντας ότι άλλα είναι αυτά που απασχολούν τους γιατρούς στο νοσοκομείο, όπως το γνωστό και χρόνιο πρόβλημα της υποστελέχωσης σε μόνιμο προσωπικό και της τεράστιας συρρίκνωσης που έχει υποστεί σε ειδικευόμενους γιατρούς. Είναι ενδεικτικό σύμφωνα με στοιχεία που μας απέστειλε ο ιατρός Παθολόγος, Βασίλης Παπαδόπουλος οι ειδικευόμενοι ιατροί στην Α.Μ.-Θ. δεν προτιμούν τη Γενική Ιατρική και ότι επίσης παρατηρείται τεράστια συσσώρευση στα νοσοκομεία Έβρου και Καβάλας: Συμπερασματικά αναφέρει: «Έχει ενδιαφέρον να τονιστεί ότι, ενώ τον Ιούνιο του 2023 η συνολική κάλυψη των προσφερόμενων θέσεων για τις ειδικότητες Χειρουργικής, Ορθοπεδικής, Παθολογίας, Καρδιολογίας και Γενικής Ιατρικής ήταν παρόμοια και στις δύο Π.Ε. (74%), το Δεκέμβριο του 2023 το Νοσοκομείο της Καβάλας υπερτερεί (93%). Το αντίστοιχο ποσοστό για το Νοσοκομείο Ξάνθης είναι πολύ χαμηλό (14%). Δυστυχώς το Νοσοκομείο Ξάνθης «κείται μακράν» των προτιμήσεων των νέων συναδέλφων και οι λόγοι πρέπει να αναζητηθούν και να αντιμετωπιστούν».
Μαριάννα Ξανθοπούλου