Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Αδύναμος ο…σφυγμός του επιχειρείν στην Θράκη

Αδύναμος ο…σφυγμός του επιχειρείν στην Θράκη

0

Αντίθετα, ρεκόρ αισιοδοξίας καταγράφεται σε πανελλαδική έρευνα του ΣΕΒ


Μιλά στο «Ε» ο πρόεδρος του Δικτύου Συνδέσμων Βιοτεχνιών & Βιομηχανιών Θράκης Χρήστος Γιορδαμλής


Ρεκόρ αισιοδοξίας για την κατάσταση των επιχειρήσεων αλλά και για την πορεία της χώρας, καταγράφει η μεγάλη πανελλαδική έρευνα του ΣΕΒ «O Σφυγμός του Επιχειρείν», που δόθηκε στην δημοσιότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία για πρώτη φορά από το 2017 οι θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της χώρας και της οικονομίας (28 %) υπερβαίνουν τις αρνητικές (23%), Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2023 σε δείγμα 624 επιχειρήσεων από όλη τη χώρα.


«Η αισιοδοξία είναι στο πλάνο των επιχειρήσεων του κέντρου. Εμείς δεν έχουμε νέες επενδύσεις. Δεν έχουμε λόγο να αισιοδοξούμε…» Χ. Γιορδαμλής Πρόεδρος Δικτύου Συνδέσμων Βιομηχάνων Θράκης

Μια στις δύο επιχειρήσεις αύξησε τον τζίρο της το 2023

Σύμφωνα με την έρευνα: Το 53 % των επιχειρηματιών κρίνει πως η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης σήμερα είναι καλή (υψηλότερο ποσοστό της περιόδου 2017-2023).

Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τη δική τους οικονομική πορεία είναι στο υψηλότερό τους σημείο από το 2017 και οι μεσαίες επιχειρήσεις είναι οι πιο αισιόδοξες όλων.

Μία στις δύο επιχειρήσεις αύξησε τον τζίρο το 2023 (το υψηλότερο ποσοστό της περιόδου 2017-2023) και το ίδιο εκτιμάται και για το 2024.

Το κόστος ενέργειας αναδεικνύεται ως η πλέον αναγκαία βελτίωση και ακολουθεί η ανάγκη για Σταθερό φορολογικό πλαίσιο. Ψηλά είναι επίσης η Σύγχρονη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, η καταπολέμηση της διαφθοράς και η φορολογική ανταγωνιστικότητα επιχειρήσεων και εργασίας.

Απαισιοδοξία για το επιχειρείν της Θράκης – Δεν ιδρύονται νέες επιχειρήσεις

Δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία ο πρόεδρος του Δικτύου Συνδέσμων Βιοτεχνιών & Βιομηχανιών Θράκης Χρήστος Γιορδαμλής, που κλήθηκε να εκτιμήσει αν η έρευνα απεικονίζει και τα στοιχεία των επιχειρήσεων της Θράκης και αν όντως στοιχειοθετείται λόγος αισιοδοξίας: «Η αισιοδοξία είναι στο πλάνο των επιχειρήσεων του κέντρου και όχι για την περιοχή μας. Παρά το γεγονός ότι όλοι έχουν διαπιστώσει τα προβλήματα, τα έχουν καταγράψει, όπως άλλωστε και το τι πρέπει να γίνει για να αναστραφεί το κλίμα, εντούτοις δεν έχει γίνει τίποτε. Παλιότερα υπήρχαν κίνητρα και συστήθηκαν κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις. Έγιναν επενδύσεις. Τώρα τα ίδια κίνητρα ισχύουν για την Πάτρα  ή για το Αγρίνιο. Δεν είναι εύλογο λοιπόν κάποιος να συστήσει μια νέα επιχείρηση κοντά στο κέντρο και να μην επιβαρύνεται με το μεταφορικό κόστος; Οι επιχειρήσεις δεν κάνουν κοινωνική πολιτική. Πρέπει να είναι ανταγωνιστικές για να επιβιώσουν.  Σ’ όλες τις περιφέρειες η επιχειρηματικότητα είναι δύσκολη αλλά το πρόβλημα είναι πιο οξυμένο στην δική μας. Δεν έχουμε νέες επενδύσεις. Οι υφιστάμενες επιχειρήσεις αναπτύσσονται,  επεκτείνονται και πολλές μεταφέρουν την έδρα τους στο κέντρο. Το πρόβλημα είναι ότι δεν ιδρύονται νέες. Δεν έχουμε λόγους να αισιοδοξούμε αν δεν γίνουν κάποια βήματα απ’ αυτά που περιλαμβάνει το πόρισμα της Διακομματικής».

Η μεταποίηση  στην Ξάνθη υστερεί σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΒΕ Ξάνθης

Να σημειώσουμε ότι η άποψη του κ. Γιορδαμλή αποτυπώνεται και στα  στοιχεία του Επιμελητηρίου Ξάνθης, που δημοσίευσε πρόσφατα το «Ε», σύμφωνα με τα οποία το Μεταποιητικό Τμήμα παρουσιάζει σταθερότητα στο ισοζύγιο Εγγραφών – Διαγραφών και υπολείπεται σημαντικά έναντι του Υπηρεσιών και του Εμπορικού.

Έλλειψη σε εξειδικευμένο προσωπικό και καλύτεροι μισθοί

Σ’ ότι αφορά κάποια άλλα στοιχεία της έρευνας: Η ανεργία είναι κοντά στο 10 % αλλά οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν εξειδικευμένο προσωπικό ανθρώπους να απασχοληθούν στα ξενοδοχεία, τις κατασκευές, την αγροτική παραγωγή.

Για τους μισθούς: Από κάθε αύξηση αποδοχών μόνο το ένα τρίτο πηγαίνει στην τσέπη του εργαζόμενου, τα υπόλοιπα πηγαίνουν σε φόρους και εισφορές. Η φορολογία της εργασίας είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη βελτίωση των μισθών. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων αναγνωρίζει την ανάγκη αύξησης των μισθών αλλά οι καλύτεροι μισθοί δεν διατάσσονται ούτε νομοθετούνται. Η αύξηση πρέπει να είναι διατηρήσιμη και να συμβαδίζει με τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας.


Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”: Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξή του

Τα ψιλά γράμματα που πρέπει να προσέξετε O χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής …