Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Στοίχημα ο οινοτουρισμός για την Ξάνθη

Στοίχημα ο οινοτουρισμός για την Ξάνθη

0

Μιλούν τρεις οινοποιοί: Οδ. Βουρβουκέλης, Ελ. Καρακώστα και Κ. Παπαδόπουλος


 Πρόταση για Σύμπραξη με Τουρκία και Βουλγαρία για τους Οίνους της Θράκης


Ολοκληρώθηκε ο κύκλος της οινοποίησης για τους λευκούς οίνους και τους ροζέ και ήδη οι οινοπαραγωγοί του νομού μας δέχονται παραγγελίες και βγάζουν στην αγορά την νέα σοδειά τους σ’ αυτές τις ποικιλίες.  Διαφορετική είναι η διαδικασία για το κόκκινο κρασί που χρειάζεται ως γνωστόν τουλάχιστον ένα χρόνο ωρίμασης πριν εμφιαλωθεί.

Το «Ε» μίλησε με τρεις οινοπαραγωγούς του νομού μας προκειμένου να καταγράψει τα χαρακτηριστικά της φετινής παραγωγής καθώς επίσης και την αποδοχή της στην αγορά. Παράλληλα διερεύνησε τις προθέσεις τους αλλά και τυχόν πρωτοβουλίες ή δράσεις προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης του οινοτουρισμού στον νομό μας που τελεί εν ανυπαρξία σε αντίθεση με την Δράμα και την Καβάλα. Επισημαίνουμε στην μεν Δράμα διοργανώνεται η ΔραμΟινοΓνωσία, ένα 5ήμερο Πολιτιστικό Φεστιβάλ οίνου και γεύσης του νομού Δράμας στη διάρκεια του οποίου γίνονται διάφορες εκδηλώσεις σε επισκέψιμα οινοποιεία του νομού. Αντίστοιχα και η Καβάλα έχει κάνει βήματα για οργανωμένο οινοτουρισμό στην περιοχή του Παγγαίου. Ο οινοτουρισμός είναι μια εναλλακτική μορφή τουρισμού με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και είναι μάλιστα δυναμικά ανερχόμενος σ’ όλες τις χώρες.

Κτήμα Βουρβουκέλη

Μειωμένη κατά 10% ήταν η παραγωγή στο Κτήμα Βουρβουκέλη που βρίσκεται στην περιοχή των Αβδήρων και έχει ιδιόκτητο αμπελώνα και οινοποιείο.  Μικρή όμως σε σχέση με την μείωση κατά 50 – 60% που καταγράφηκε στους αμπελώνες της νότιας Ελλάδας: «Η δική μας περιοχή είχε μια μείωση παραγωγής της τάξης του 10% σε σχέση με πέρσι. Γενικά δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα με τον καιρό και τις ασθένειες. Τώρα αρχίσαμε να διαθέτουμε τα φρέσκα λευκά μας και το ροζέ. Οι τιμές είναι αυξημένες μεσοσταθμικά κατά 2 – 3%. Αναγκαζόμαστε να αυξήσουμε λίγο τις τιμές γιατί έχει αυξηθεί πολύ το λειτουργικό κόστος, ρεύμα, υλικά συσκευασίας κ.λ.π.», επισημαίνει ο οινοποιός Οδυσσέας Βουρβουκέλης.

Πρόταση για Σύμπραξη με Τουρκία και Βουλγαρία για τους Οίνους της Θράκης

Αναφορικά με το θέμα του οινοτουρισμού ο κ. Βουρβουκέλης μας αποκάλυψε πως πρόσφατα δέχτηκε μια επίσκεψη από μια ομάδα οινοποιών της Ανατολικής Θράκης στην Τουρκία που του πρότειναν να ενταχθεί το «Κτήμα Βουρβουκέλη» στην Σύμπραξη που έχουν συστήσει από κοινού 15 οινοποιεία της Τουρκίας στην συγκεκριμένη περιοχή της Ανατολικής Θράκης και άλλα 15 οινοποιεία της νότιας Βουλγαρίας που συνορεύει με την δική μας Θράκη και την ανατολική Θράκη. Σκοπός της Σύμπραξης είναι  δράσεις από κοινού,  επισκέψεις και ανταλλαγές με σκοπό την προβολή και την προώθηση των οίνων της ευρύτερης περιοχής της Θράκης. Μάλιστα ο κ. Βουρβουκέλης είπε ότι είναι μια πολύ καλή πρόταση και θα ήταν καλό να γίνει κάτι οργανωμένα και συντονισμένα. Πρόσθεσε επίσης ότι θα έπρεπε η περιφέρεια να αναδείξει και τους οίνους της Ξάνθης και όχι μόνο της Δράμας και της Καβάλας.

Ωστόσο να σημειώσουμε ότι για να προχωρήσει η Σύμπραξη αλλά και γενικά για να μιλάμε για οινοτουρισμό χρειάζονται τα οινοποιεία να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις όπως είναι: να έχουν δικιά τους παραγωγή και οινοποίηση και να είναι επισκέψιμα ή να έχουν χώρο που θα μπορούν να δεχτούν κόσμο για διάφορες εκδηλώσεις. Το Κτήμα Βουρβουκέλη είναι το μοναδικό στον νομό μας που πληροί και τις τρεις προϋποθέσεις.

Το Κτήμα Καρακώστα

Στην περιοχή των Αβδήρων βρίσκεται το Κτήμα Καρακώστα με ιδιόκτητο αμπελώνα και οινοποιείο. Η οινοποιός Έλσα Καρακώστα κάνει λόγο για μειωμένη παραγωγή αλλά εξαιρετική ποιότητα: «Οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές και γι αυτό έχουμε μειωμένη παραγωγή. Ωστόσο η ποιότητα είναι άριστη. Αρχίσαμε να διαθέτουμε στην αγορά τα φρέσκα μας κρασιά ωστόσο σε σχέση με πέρσι η κατανάλωση είναι μειωμένη. Ο κόσμος δεν παραγγέλνει ποσότητες όπως παλαιότερα. Προφανώς και πιέζεται γενικά από την ακρίβεια σ’ όλα τα είδη. Έχουμε μια αύξηση 10 – 15% στις τιμές μας γιατί έχουν αύξηση τα εργατικά, οι  συσκευασίες και γενικά έχουμε αύξηση στα λειτουργικά μας έξοδα».

«Δεν υπάρχει βούληση από δήμο και περιφέρεια να προβληθούν οι τοπικοί οίνοι»

Αναφορικά με τον οινοτουρισμό η κα Καρακώστα επισημαίνει την έλλειψη βούλησης από πλευρά της περιφέρειας και του δήμου ώστε να προβληθούν οι τοπικοί οίνοι: «Εκτός από κάποιες δράσεις που έκανε το ΕΒΕ Ξάνθης τίποτε άλλο δεν έχει γίνει για να προβληθούν τα κρασιά μας. Δεν υπάρχει θέληση και είναι ένα προϊόν πιστοποιημένο γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ)».

Μειωμένη ποσότητα αλλά εξαιρετικά αρώματα στα «Μαύρα Νερά»

Η οινοποιία Παπαδόπουλος Κυριάκος «PASSAS» είναι μια οικογενειακή επιχείρηση,  που παράγει τους οίνους «Μαύρα νερά». Ο ιδιοκτήτης Παπαδόπουλος Κυριάκος ανέφερε: «Ήταν μια δύσκολη χρονιά. Οι πολλές βροχές μας δημιούργησαν πολλά προβλήματα. Πάθαμε ζημιά αλλά ποιοτικά τα κρασιά είναι πολύ καλά. Έχουν καλύτερα αρώματα. Οι τιμές έχουν αύξηση 10 – 20 % κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν αυξηθεί όλα τα υλικά. Η αγορά είναι δύσκολη. Ο κόσμος ζορίζεται από τις αυξήσεις και έχει μειώσει την κατανάλωση».


Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η πρόληψη «ανάχωμα» στην κλιματική κρίση

Μελέτες δείχνουν ότι ένα ευρώ στην πρόληψη αντιστοιχεί με 11 ευρώ στην διαχείριση των κατα…