Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στα …αζήτητα η Ξάνθη για τα Χριστούγεννα  

Στα …αζήτητα η Ξάνθη για τα Χριστούγεννα  

1

 

Δεν είναι στον χάρτη των τουριστικών προορισμών – Σε μαρασμό ο ξενοδοχειακός κλάδος  – Έκλεισαν 7 ξενοδοχεία – Χάσαμε πάνω από 200 κλίνες

Αντιπρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης, Α. Αγκόρτσας: «Χρειαζόμαστε τουριστική προβολή από επαγγελματίες»

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τα Χριστούγεννα, η πόλη μας βάζει τα γιορτινά της, οι βιτρίνες των καταστημάτων στολίστηκαν, και σε πολλά μπαλκόνια τοποθετήθηκαν πολύχρωμα λαμπιόνια, ενώ η Παλιά Πόλη μοιάζει παραμυθένια. Παντού γύρω υπάρχει διάχυτη η αίσθηση της αναμονής, ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι η πόλη μας δεν βρίσκεται στον χάρτη των Χριστουγεννιάτικων προορισμών παρά το γεγονός ότι δεν έχει σε τίποτε να ζηλέψει από τα Τρίκαλα που τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε top προορισμός για τα Χριστούγεννα ή την γειτονική μας Δράμα που με την Ονειρούπολη ζει το Χριστουγεννιάτικο …Όνειρό της!

Η Χριστουγεννιάτικη μας …μοναξιά

Μόνοι …στην πόλη κι αυτά τα Χριστούγεννα όσοι δεν επιλέξουν να αποδράσουν για το τετραήμερο , σ’ ένα προορισμό εντός ή εκτός χώρας. Αυτό δείχνουν οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία της πόλης μας και η εικόνα επισκεψιμότητας γενικότερα. Η πόλη μας έχει αρκετούς επισκέπτες  το Σαββατοκύριακο που κάνουν tour στην πόλη αλλά χωρίς διανυκτέρευση και το οικονομικό αποτύπωμά τους το αφήνουν σε ζαχαροπλαστεία και στο παζάρι ακόμη και σε κάποια ταβέρνα. Κι αυτό ακόμη έχει την σημασία του αλλά δεν είναι αρκετό για να ισχυριστεί κάποιος ότι έχουμε τουρισμό.

Σε μαρασμό ο ξενοδοχειακός κλάδος  – Έκλεισαν 7 ξενοδοχεία – Χάσαμε πάνω από 200 κλίνες

Μια εικόνα μαρασμού και συρρίκνωσης του τουριστικού κλάδου στην πόλη μας περιγράφει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης κ. Απόστολος Αγκόρτσας: «Τα τελευταία χρόνια έχουν κλείσει στην Ξάνθη 6 μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Πρόσφατα ένα ακόμη ξενοδοχείο αλλάζει χρήση και μετατρέπεται σε χώρο γραφείων. Αυτό δείχνει τουριστική ανάπτυξη ή μαρασμό;», διερωτάται ο κ. Αγκόρτσας περιγράφοντας την πραγματικότητα.

Να σημειώσουμε επίσης ότι το Ξενία έκλεισε όμως επαναπροκηρύχθηκε από την ΕΤΑΔ με ετήσιο μίσθωμα 50.000 ευρώ: «Όλοι στο χώρο γνωρίζουμε ότι η υπόθεση αυτή θα τραβήξει τουλάχιστον 5 χρόνια και το μίσθωμα είναι υψηλό. Μόνο σε οικογενειακή βάση μπορεί να ανταπεξέλθει κανείς και όχι να πληρώνει υπαλλήλους, γιατί δεν έχουμε τουριστική κίνηση. Τα πράγματα δείχνουν ότι πάμε χειρότερα. Χάσαμε πάνω από 200 κλίνες. Εμείς και η Ροδόπη είμαστε τελευταίες σε τουρισμό στην περιφέρειά μας γενικά. Πρωτοστατούν εκτός από την Θάσο το καλοκαίρι,  η Καβάλα και Αλεξανδρούπολη αλλά και η Δράμα για χειμερινό τουρισμό. Όσοι έρχονται εδώ σπανίως διανυκτερεύουν. Διανυκτερεύουν σε γειτονικές πόλεις».

Α. Αγκόρτσας: «Χρειαζόμαστε τουριστική προβολή από επαγγελματίες»

Και το μεγάλο ερώτημα είναι ΓΙΑΤΙ; Τι φταίει και η πόλη μας που διαθέτει τον καλύτερο και μεγαλύτερο διατηρητέο οικισμό στην χώρα, την Παλιά Πόλη με τα υψηλής αρχιτεκτονικής αισθητικής αρχοντικά της, η πόλη μας που τη διασχίζει ένα ποτάμι που μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης όπως σε όλες τις πόλεις, η πόλη μας  που έχει μια πλούσια γαστρονομική κουλτούρα και πολυπολιτισμικό ενδιαφέρον, βρίσκεται σε κατιούσα τουριστική πορεία; Ο κ. Αγκόρτσας δίνει την δική του εξήγηση : «Έχουμε πολλά πλεονεκτήματα που όμως δεν τα έχουμε αξιοποιήσει και δεν τα έχουμε προβάλλει σωστά. Υστερούμε σε προβολή και  ανάδειξη του τουριστικού μας προϊόντος. Λίγες προσπάθειες έχουν γίνει από την εποχή της Νομαρχίας και όλες αποσπασματικές χωρίς συγκεκριμένο και στοχευμένο σχεδιασμό. Η τουριστική προβολή πρέπει να γίνει από επαγγελματίες και όχι από υπαλλήλους ή αιρετούς. Όπως έχουν κάνει άλλοι δήμοι. Τα Τρίκαλα ήταν μια πόλη στην αφάνεια και σε λίγα χρόνια έχει μεταμορφωθεί σε top τουριστικό προορισμό. Γιατί ακολούθησε κάποιες καλές πρακτικές που απέδωσαν. Σε άνθηση βρίσκεται και  η Δράμα γιατί κι εκεί γίνεται καλή δουλειά από κάποιους φορείς σε συνεργασία με τον δήμο. Ας ελπίσουμε τα πράγματα να καλυτερεύσουν με την νέα δημοτική αρχή και να δοθεί τουριστική ώθηση».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…