Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Σε καλό κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν με μόνο «μελανό» σημείο την μειονότητα της Θράκης

Σε καλό κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν με μόνο «μελανό» σημείο την μειονότητα της Θράκης

0

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης του Τύπου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό ότι «τους τελευταίους μήνες οι δύο χώρες βαδίζουν σε ένα πιο ήρεμο μονοπάτι»


Τ. Ερντογάν: «Η συνεδρίαση αποτελεί ένδειξη της θέλησης για καλή συνεργασία, ευελπιστώ ότι θα πραγματοποιούμε τέτοιες συναντήσεις τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο»


Με βήματα προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών χαρακτηρίστηκε η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου και η συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό η οποία διήρκησε περισσότερο από όσο είχε προγραμματιστεί τις προηγούμενες μέρες.

Το σημαντικό σημείο της επίσκεψης αποτέλεσε η κοινή στάση των δύο ηγετών αλλά και η φαινομενικά ειλικρινή προσπάθεια ώστε να γίνει κατανοητό ότι υπάρχει ένα ήρεμο κλίμα στις ελληνοτουρκικές  σχέσεις σε αντίθεση με το κλίμα των προηγούμενων ετών που πυροδότησε ακόμη και φόβους για την εκδήλωση θερμού επεισοδίου.

Συγχρόνως, όμως, επηρεάζει θετικά και το βαρύ φορτίο μιας παλιάς σταθεράς. Πρόκειται για τις διαφορές που χωρίζουν Αθήνα και Άγκυρα και οι οποίες δεν είναι μόνο πάγιες αλλά επιπλέον σαφείς και αδιαπραγμάτευτες – «μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε με την Τουρκία σε κάποια θέματα» έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την υπογραφή Συμφώνου Φιλίας και Καλής Γειτονίας, συμφωνία και για χορήγηση βίζας προς Τούρκους πολίτες για δέκα ελληνικά νησιά, ενώ επισήμανε ότι τα επόμενα βήματα είναι η διεύρυνση της θετικής ατζέντας και της οικονομικής συνεργασίας.

Να συναντιόμαστε μια φορά τον χρόνο

Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ικανοποίησή του που βρίσκεται ξανά στην Αθήνα σημειώνοντας «η συνεδρίαση αποτελεί ένδειξη της θέλησης για καλή συνεργασία, ευελπιστώ ότι θα πραγματοποιούμε τέτοιες συναντήσεις τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο. Θα είναι καλό και για τις δύο χώρες».

Οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν, εμμέσως πλην σαφώς, και την επόμενη συνάντησή τους που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα την άνοιξη.

«Με τη διακήρυξη της Αθήνας περί σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας φαίνεται η βούλησή μας για τη βελτίωση των σχέσεών μας» σχολίασε ο Τούρκος πρόεδρος για να προσθέσει ότι «συμφωνήσαμε να ανεβάσουμε στα 10 δισ. δολάρια το διμερές μας εμπόριο, αλλά και τη βελτίωση των εργομεταφορών όπως η κατασκευή και δεύτερης γέφυρας στον Έβρο».

To μεταναστευτικό σε πρώτο πλάνο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στο μεταναστευτικό σημειώνοντας ότι υπάρχει σημαντική μείωση των ροών «ως αποτέλεσμα φύλαξης των συνόρων και της πολύ καλύτερης συνεργασίας των αρχών των δύο κρατών».

«Αναφορικά με τη σταθερή ενταξιακή πορεία η χώρα μας στηρίζει τη διευκόλυνση χορηγήσεων προς τους Τούρκους πολίτες. Η Ελλάδα ζήτησε και εξασφάλισε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επισκέπτονται όλο τον χρόνο για επτά μέρες δέκα νησιά μας, τα οποία είτε διαθέτουν προσφυγικές δομές είτε διαθέτουν πορθμειακές συνδέσεις με την Τουρκία».

Σχετικά με τη διακήρυξη περί σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «σήμερα 100 χρόνια μετά την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάνης, υπογράψαμε το σύμφωνο σεβόμενοι απόλυτα τα δικαιώματα που απορρέουν από την κυριαρχία κάθε χώρας, καθορίζει τις αρχές και τα ορόσημα τους διαλόγου και αναγνωρίζει τις δυνατότητες συνεργασίας».

«Μελανό» σημείο η μειονότητα της Θράκης

Ο Ταγίπ Ερντογάν, βέβαια, έκανε λόγο για τουρκική μειονότητα στη Θράκη σημειώνοντας «η τουρκική μειονότητα και η ρωμέικη μειονότητα είναι στοιχεία του πολιτιστικού πλούτου και η αύξηση γαλήνης των μειονοτήτων θα επηρεάσει τις σχέσεις μας».

Μετά το πέρας της ομιλίας του Τούρκου προέδρου, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ακόμη μια μίνι τοποθέτηση προκειμένου να απαντήσει, εμμέσως, για το θέμα της μειονότητας. Ο πρωθυπουργός σημείωσε «για εμάς η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη αποτελεί ένα παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων. Ο προσδιορισμός της μειονότητας ως μουσουλμανικής καθιερώνεται από τη συνθήκη της Λωζάνης. Διαβεβαιώνω προς αυτή την κατεύθυνση θα δουλεύουμε».

Ο Ταγίπ Ερντογάν, πάντως, επέλεξε να μην ανταπαντήσει.


Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης για έγκριση Προϋπολογισμού 2025

Κλήση σε ειδική συνεδρίαση για την έγκριση του προϋπολογισμού και του Ολοκληρωμένου Πλαισί…