Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023

0

Ο αγαπημένος μας καφές
Η καθημερινή μου συνήθεια είναι ο καφές, όπως και για σας πιστεύω, αλλά και για τους περισσότερους νεοέλληνες.
Μάλιστα όλοι οι θεριακλήδες καταναλώνουμε τρία κιλά καφέ τον χρόνο. Ποσότητα που μας κατατάσσει στην ένατη θέση παγκοσμίως. Την πρώτη θέση κατέχει το Λουξεμβούργο με τους Λουξεμβούργιους να καταναλώνουν σχεδόν 10 κιλά καφέ ετησίως, ακολουθούν οι Φινλανδοί με 6,6 κιλά καφέ ενώ στην τρίτη θέση είναι η Σουηδία με 4,8 κιλά καφέ και την ακολουθούν η Νορβηγία και η Δανία με 3,9 και 3,7 κιλά αντιστοίχως.
Έτσι οι Έλληνες μπαίνουν στην κορυφαία δεκάδα ενώ η Ιταλία που είναι γνωστή για τη φινετσάτη κουλτούρα της στον καφέ βρίσκεται στην 21η θέση με μόλις 2,5 κιλά καφέ κατά κεφαλήν ενώ η Βραζιλία, αν και είναι η πρώτη χώρα διεθνώς στην παραγωγή καφέ, με 2,8 κιλά κατά κεφαλήν κατανάλωση βρίσκεται στην 11η θέση.
Και μια αρνητική πλευρά. Ο καφές στην χώρα μας είναι από τους πιο ακριβούς στην τιμή.
Γ.Δ.


Να ξεκινήσει το αρδευτικό
Συνεχίζουμε σα νομός να έχουμε ένα ικανοποιητικό ποσοστό συμπολιτών οι οποίοι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα. Γεωργία, κτηνοτροφία που έχουν άμεση εξάρτιση από το νερό.
Γι’ αυτό, μου έλεγε πρόσφατα φίλος αγρότης με αρκετά στρέμματα, το πρωταρχικό έργο που χρειάζεται ο κάμπος της Ξάνθης είναι να ξεκινήσει η κατασκευή του αρδευτικού. Του γνωστού, ταλαιπωρημένου αρδευτικού που οραματίστηκε ο Γιώργος Παυλίδης, συνέχισε ο Αλ.Κοντός αλλά σταμάτησαν οι οικολόγοι.
Αυτό λοιπόν το στρατηγικής σημασίας έργο θα πρέπει η νέα διοίκηση της Περιφέρειας να φροντίσει να ξεκινήσει άμεσα. Εξάλλου ότι υπολειπόμαστε σε αρδευτικά έργα το δήλωσε πρόσφατα ο νέος περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης στην Ξάνθη, στην ημερίδα της απονομής των βραβείων «Αγρότης της Χρονιάς».
Γ.Δ.


Νεανικοί ξυλοδαρμοί
Το συμβάν έγινε έξω και απέναντι από το μειονοτικό Γυμνάσιο- Λύκειο· στην οδό Χατζησταύρου. Μια ομάδα εξωσχολικών πήγε εκεί και είχε ζωηρή λογομαχία με μαθητές. Αιτία ως συνήθως τα νεανικά ερωτικά σκιρτήματα.
Από τα λόγια οι νεαροί έφθασαν στα έργα και στην κλωτσοπατινάδα. Θύματα δεν υπήρξαν εκτός από δύο σπασμένες βιτρίνες καταστημάτων, που φυσικά πλήρωσαν οι καταστηματάρχες.
Το πλέον ωραίο της υπόθεσης είναι ότι οι ερωτευμένοι νεαροί συνέχισαν τον καβγά τους στην πλατεία Ελευθερίας όπου τελικά και τον διέλυσαν τον τσακωμό διότι ξεφτελίζονταν δημόσια.
Συμπέρασμα. Άλλος ένας καβγάς για τα κορίτσια…
Γ.Δ.


Από 400 έως 8.000 ευρώ η καμπάνα για τους δικομανείς
Για πρώτη φορά στα ελληνικά δικαστικά χρονικά εισάγεται σε νομικό κείμενο (Κώδικα) ο όρος “δικομανία”, σε μια προσπάθεια αποφόρτισης των δικαστηρίων, ενώ παράλληλα οι “επαγγελματίες μηνυτές” θα πληρώνουν ακριβά αυτή την πρακτική τους η οποία δημιουργεί στο δικαστικό σύστημα ένα απίστευτο “στοκ” υποθέσεων.
Είναι η πρώτη φορά που η “δικομανία” αναφέρεται ως νομικός όρος και κυρίως που διακρίνεται ευθέως ως ροπή προς εγκληματική πράξη, η οποία αντιμετωπίζεται με βαρύ χρηματικό αντίτιμο. Η διάκριση αυτή αποτελεί ουσιαστικά μια δέσμευση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, ως πρόκριμα για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης αφού απορροφούν τεράστια ενέργεια και έξοδα του δικαστικού συστήματος αποστερώντας τα ταυτόχρονα από σοβαρές υποθέσεις που εν τοις πράγμασι καθυστερούν.
Με βάση τον κατάλογο των νέων δικαστικών εξόδων, μπορούν να φτάσουν από 400 ευρώ έως και 8.000 ευρώ όταν η υπόθεση έχει καταλήξει στο ακροατήριο.
Ε.Γ.


Χρηματιστηριακές μνήμες ΄90 μας φέρνουν τα χρωματιστά τιμολόγια
Ένα θέμα που απασχολεί τις τελευταίες μέρες είναι τα χρωματιστά τιμολόγια. Είναι ένας γρίφος για πολλούς και είναι φυσικό να προβληματίζεται κανείς ποιο να επιλέξει για μη δει πράσινες, μπλε, κίτρινες και πορτοκαλί….πεταλουδίτσες όταν πάρει τον λογαριασμό. Επιχειρήσαμε με το χθεσινό ρεπορτάζ μας να δώσουμε κάποιες διευκρινήσεις και ο οικονομικός σύμβουλος κ. Κώστας Τριανταφυλλίδης ήταν όντως κατατοπιστικός. Ωστόσο αυτό που μένει είναι ότι αν δεν επιλέξει το μπλε τιμολόγιο που είναι το σταθερό και πιο ακριβό και επιλέξει ένα από τα υπόλοιπα που είναι κυμαινόμενα και άρα έχουν το ρίσκο αν θα ανεβεί η τιμή του ρεύματος θα πρέπει να ενημερώνεται καθημερινά για την χρηματιστηριακή του τιμή για να μπορέσει να αποφύγει μια υπέρογκη αύξηση και να μεταπηδήσει σε άλλο τιμολόγιο. Και τώρα κάντε εικόνα: Να αναβιώσουν λέει μέρες χρηματιστηρίου της δεκαετίας του 1990,  τότε που οι Έλληνες ήταν κολλημένοι στους δέκτες τους και έβλεπαν τις τιμές των μετοχών και πόσο κλείνει ο δείκτης! Να βλέπουν και να υπολογίζουν με τα κομπιουτεράκια τους οι συνταξιούχοι κυρίως, γιατί αυτοί έχουν χρόνο, να γράφουν, να σβήνουν, να συγκρίνουν…Θα βρουν μια δημιουργική ασχολία βρε αδελφέ! Άσε που θα χρειαστεί να μάθουν πως θα κάνουν ηλεκτρονικά την δήλωση για αλλαγή τιμολογίου! Να λοιπόν που η κυβέρνηση μ’ αυτά τα τιμολόγια προστατεύει και την νοητική υγεία! Ακονίζει το μυαλό μας και μας προστατεύει από το Αλτσχάιμερ!.
Μ.Ξ. 


Ουραγοί
Απογοητευτικά για την Ελλάδα ήταν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού PISA 2022 που ανακοίνωσε ο ΟΟΣΑ, με τους Έλληνες μαθητές να καταγράφουν επιδόσεις χαμηλότερες του μέσου όρου του Οργανισμού και από τις χαμηλότερες επιδόσεις στην Ευρώπη.
Στον διαγωνισμό Programme for international Student Assessment (PISA) του ΟΟΣΑ συμμετείχαν περίπου 690.000 μαθητές αντιπροσωπεύοντας περίπου 29 εκατομμύρια 15χρονους από σχολεία σε 81 συμμετέχουσες χώρες/οικονομίες.
Στα μαθηματικά, στην κατανόηση κειμένου, στις φυσικές επιστήμες η Ελλάδα πάτωσε. Η απότομη πτώση των μέσων βαθμολογιών της Ελλάδας μεταξύ του 2018 και του 2022 επιβεβαίωσε και ενίσχυσε μια πτωτική πορεία που είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Κατά την περίοδο 2012-2022, οι επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 20 μονάδες κατά μέσο όρο και στις  τρεις κατηγορίες.
Σε ανάλυση των αιτιών που προκάλεσαν τις πολύ κακές επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών στον διαγωνισμό PISA 2022, καθώς η χώρα μας βρέθηκε στην 44n θέση ανάμεσα σε 80 χώρες του ΟΟΣΑ που συμμετείχαν, προχώρησε με αναρτήσεις του στο X ο πρώην υφυπουργός Παιδείας, Γιάννης Πανάρετος, δείχνοντας ως μεγάλο πρόβλημα τις Πανελλαδικές εξετάσεις.
O κ.Πανάρετος, ο οποίος υπενθυμίζει ότι ήταν από τους εμπνευστές του προγράμματος PISA στον ΟΟΣΑ, στην αρχή της δεκαετίας του ’90, γράφει ότι «το μεγάλο πρόβλημα είναι οι πανελλήνιες (Κυρίως o ακριβής προσδιορισμός της εξεταστέας ύλης)».
Σύμφωνα με τον ίδιο «ο κορσές της ύλης οδηγεί στην ακραία απομνημόνευση εις βάρος της κριτικής σκέψης (ουσία του PISA)» συνεχίζοντας ὁτι «στον βωμό της ισότητας (μικρή και ακραία προσδιορισμένη εξεταστέα ύλη) έχουμε θυσιάσει την δημιουργική σκέψη των νέων».
«Έφθασε η ώρα της ριζικής επανεξέτασης της πρακτικής των πανελληνίων. Πέρασαν 40 περίπου χρόνια με αυτές και στο όνομα του αδιάβλητου θυσιάζουμε την δημιουργική σκέψη γενεών» καταλήγει στην ανάλυσή του  o Γιάννης Πανάρετος.
Γ.Δ.


Τροχαίο και εγκατάλειψη
Σε όλους μας, όσοι οδηγούν αυτοκίνητο μπορεί να συμβεί και να εμπλακούμε σε τροχαίο ατύχημα. Από το σημείο αυτό όμως μέχρι να μην φροντίσεις τον συνάνθρωπό σου, γνωστό ή ξένο που ενεπλάκη και τραυματίστηκε σοβαρά και να φεύγεις εγκαταλείποντάς τον με πιθανότητα να πεθάνει εκεί στην άσφαλτο, ε, αυτό είναι απάνθρωπο.
Το περιστατικό με την 20χρονη κοπέλα προχθές, που παρασύρθηκε και εγκαταλείφθηκε στην περιοχή Παλαιού Ζυγού, μας έχει συγκλονίσει όλους.
Ο δράστης οδηγός, δεν έχει καμία δικαιολογία γι’ αυτό που έκανε, να εγκαταλείψει την κοπέλα αιμόφυρτη. Η οποία εντοπίστηκε από άλλον διερχόμενο ο οποίος και ενημέρωσε την Αστυνομία.
Αυτές τις ημέρες, η νεαρή κοπέλα δίνει αγώνα μαζί με τους γιατρούς, για να ζήσει.
Όσο για τον δράστη οδηγό, τί να πρωτοπεί κανείς. Όπως και να τον χαρακτηρίσει θα είναι λίγο.
Δηλαδή, εάν τυχαία ο άλλος οδηγός δεν εντόπιζε την κοπέλα, αυτή αβοήθητη θα έφευγε από τη ζωή εκεί στο δρόμο.
-Τραγικό και απάνθρωπο.
Γ.Δ.


Να γίνουμε έξυπνοι γείτονες
Τέλος καλό, όλα καλά.
Ως προς την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ο λόγος
Σας το έγραψα και χθες, το τονίζω και σήμερα. Άρχισε και η τουρκική πλευρά να έχει πλέον ρεαλιστικές απόψεις. Διαπίστωσε ο Τούρκος πρόεδρος πως οι σωστές συμμαχίες βοηθούν στην επίλυση των θεμάτων κι όχι οι οξύτητες.
Εξάλλου, και τις δύο χώρες ενδιαφέρει η ειρηνική συνύπαρξη διότι δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια ξοδεύονται και από τις δύο για εξοπλισμούς. Φανταστείτε πώς θα ήταν οι οικονομίες των δύο χωρών εάν τα δισ. επενδύονταν στην υγεία, παιδεία, πολιτισμό και κοινωνική πολιτική.
Αυτός και μόνον ο λόγος αρκεί για να ξεκινήσει μια νέα περίοδος ειρηνική, συνεργασίας και κατανόησης των κοινών συμφερόντων.
-Είμαστε και θα μείνουμε γείτονες. Ας γίνουμε έξυπνοι γείτονες για τους λαούς μας.
Γ.Δ.


Δεν ξαφνιάστηκα
Προσωπικά δεν ξαφνιάστηκα. Το περίμενα διότι κάποια πράγματα και να το θέλεις δεν μπορείς να τα ξεπεράσεις εύκολα.
Έτσι και ο πρόεδρος Ερντογάν. Χρόνια τώρα, δεν ξεχνάει την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Την ονομάζει βέβαια τουρκική μονίμως, όπως έκανε εξάλλου και στην συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο Ταγίπ Ερντογάν στις δηλώσεις του είπε: «Ευχή μας είναι να επιλύσουμε τα κοινά προβλήματα. Η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και η ρωμέικη κοινότητα στην Τουρκία είναι δομικά στοιχεία του ανθρώπινου και πολιτιστικού μας πλούτου».
Ο πρωθυπουργός παίρνοντας τον λόγο είπε: «Η Θράκη αποτελεί ένα παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Και οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας έχουν, και αγωνιζόμαστε να το διασφαλίσουμε στην πράξη, ίσες ευκαιρίες. Ο προσδιορισμός της ιδιότητας καθορίζεται από την ίδια την Συνθήκη της Λωζάνης. Χρέος δικό μας είναι το κλίμα αρμονικής συνύπαρξης να το διασφαλίσουμε και να το ενισχύσουμε και διαβεβαιώνω όλους τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας ότι προς αυτή την κατεύθυνση η ελληνική κυβέρνηση θα εξακολουθεί να εργάζεται νυχθημερόν».
-Πολιτική και Πολιτικοί.
Τους καταλαβαίνουμε.
Γ.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Απαιτείται συλλογική δράση Δεν θα κουραστώ να το γράφω και να το υποστηρίζω πως απαιτείται…