Ορκωμοσίες
Ο Δεκέμβρης ήρθε και μαζί του έφερε και δύο ορκωμοσίες που έχουν σχέση με την αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού.
Ξεκινάω λοιπόν από την ορκωμοσία του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 17 Δεκεμβρίου ημέρα Κυριακή στην Κομοτηνή. Χώρος για την ορκωμοσία έχει επιλεγεί το Μέγαρο Μουσικής που διαθέτει ανάλογο χώρο. Σημειώνουμε πως η επιλογή γίνεται από την παράταξη που κέρδισε τις εκλογές.
Αναφορικά με τον δήμο Ξάνθης ακόμη δεν έχουμε ενημέρωση για το πότε και ποιος τόπος θα επιλεγεί για την τέλεση της ορκωμοσίας.
Γ.Δ.
Κακίες
Φίλος, κεντρώας πολιτικής προέλευσης, με χιούμορ και πνευματώδης, βρήκε την ευκαιρία προχθές, σε ομήγυρη φίλων, να πει το καρφί του.
Η συζήτηση για όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ πανελλαδικά και τα οποία τροφοδοτούν όπως είναι επόμενο σχόλια και κριτική εις βάρος του, εξαιτίας των αποχωρήσεων, δηλώσεων και αντιδηλώσεων από τους μένοντες για τους αποστάτες.
Το πειραχτήρι της παρέας λοιπόν βρήκε την ευκαιρία για να καρφώσει την πρόκα του λέγοντας «Η λύση κύριοι για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μία. Να καλέσουν τον αρχιστράτηγο Πάνο Καμμένο να τους σώσει. Έχει εμπειρία εξάλλου…»
-Τα τρανταχτά γέλια που ακολούθησαν ήταν φυσιολογικά.
Γ.Δ.
Τέλος δεν έχουν τα κόλπα
Για κάποιους είναι και μια ιδιότυπη κόντρα με το κράτος, το δημόσιο, την Εφορία.
Σκέφτονται, σκαρφίζονται, ψάχνουν τρόπους και μεθόδους για να κλέψουν το κράτος. Έχουν αναγάγει την τάση τους αυτή σε «επιστήμη». Ρωτούν για νέες εφαρμογές, τις προμηθεύονται και νιώθουν τρελή ικανοποίηση να είναι πιο μπροστά από τις διωκτικές αρχές.
Όμως πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει λόγω ηλεκτρονικής εποχής.
Πλέον και το δημόσιο εξοπλίζεται, αποκτά εργαλεία με τα οποία εντοπίζει τους «εχθρούς» του και τους στέλνει στον αρμόδιο εισαγγελέα, ενώ το πρόστιμο είναι και μεγάλο.
Οι όροι άλλαξαν, άλλαξαν και τα κόλπα κι έτσι το κυνηγητό πλέον πιάνει πιο πολλά πουλιά από την μύτη.
Γ.Δ.
Ζει ή πέθανε η ιδέα;
Συμπολίτης με ξάφνιασε πρωί-πρωί με την ερώτησή του.
Ο άνθρωπος, αρχές του Χειμώνα (πού το θυμήθηκε κιόλας;), με ρώτησε, ακούστε εάν έχετε το θεό σας, εάν η ιδέα για λειτουργία των υδροπλάκων «ζει ή πέθανε;»
Μου πήρε κάτι δευτερόλεπτα για να συνέλθω και ν΄απαντήσω. Βέβαια, αφού του είπα όσα γνώριζα, τον ρώτησα από την πλευρά μου γιατί και πού οφείλεται αυτό το χειμωνιάτικο ενδιαφέρον για το εάν λειτουργούν ή όχι τα υδροπλάνα.
Η απάντησή του με «έστειλε» και ιδού γιατί: «Πρόκειται να πάω διακοπές το καλοκαίρι σε νησί το Κυκλάδων, για να κανονίσω το πρόγραμμά μου»!
-Μετά από τέτοια απάντηση τι να πω. Να κι ένας Έλληνας που ανατρέπει τα στερεότυπα για τους απρογραμμάτιστους Έλληνες.
-Πάντως το ξάφνιασμα ήταν μεγάλο, δεν το κρύβω.
Γ.Δ.
Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση
Σιγή ασυρμάτου τηρεί ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ. Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στη Ροδόπη όπου οι εναπομείναντες, έστω και χωρίς τον βουλευτή τους, προσπαθούν ν’ ανασυγκροτηθούν. Μάλιστα σήμερα Παρασκευή θα βρεθούν στην Κομοτηνή η Δώρα Αυγέρη και ο Παναγιώτης Ρήγας για συνάντηση μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτά στην Κομοτηνή. Για μας εδώ στην Ξάνθη, ούτε φωνή, ούτε ακρόαση. Τίποτε, μόνο περισυλλογή και προβληματισμός για το μέλλον, παρότι υπάρχει ένα συνέδριο τον Φεβρουάριο.
Μιλώντας προχθές με στέλεχος παλιό και με έργο, μου έλεγε πως υπάρχει σοβαρό θέμα λόγω αποχωρήσεων των στελεχών, ενώ η βάση «κρατάει» ακόμη.
Πάντως, απ’ ότι μαθαίνω ο Χατζηθεοδώρου είναι προβληματισμένος σφόδρα για όσα έχουν συμβεί και για όσα βεβαίως θ’ακολουθήσουν.
Γ.Δ.
Το Βρετανικό Μουσείο αδειάζει τον Ρίσι Σούνακ
Στον απόηχο της ακύρωσης της συνάντησης Σούνακ- Μητσοτάκη και της δήλωσης του Βρετανού πρωθυπουργού ότι ενοχλήθηκε από το ύφος της συνέντευξης Μητσοτάκη στο BBC, το Βρετανικό Μουσείο, σε μία από τις σπάνιες φορές, τοποθετείται σε ερώτηση ελληνικού Μέσου. Ο εκπρόσωπος του Μουσείου δήλωσε σχετικά πως «Η θέση του Μουσείου παραμένει αμετάβλητη. Οι συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά με μια ‘σύμπραξη για τον Παρθενώνα’ συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές», αδειάζοντας ουσιαστικά τον Βρετανό πρωθυπουργό.
Μάλιστα το Βρετανικό Μουσείο απέδειξε και εμπράκτως το καλό κλίμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των δύο πλευρών στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται από τον Νοέμβριο του 2021 με την ελληνική κυβέρνηση, παραχωρώντας ως δάνειο ένα σπάνιο αρχαιοελληνικό αγγείο του 420π.χ.. Πρόκειται για την Υδρία του Μειδία, που αποτυπώνει την απαγωγή των θυγατέρων του Σπαρτιάτη Πρίγκηπα Λεύκιππου από τους Διόσκουρους.
Το αγγείο θα συμπεριληφθεί στη μεγάλη έκθεσή του Μουσείου Ακροπόλεως με τίτλο «ΝοΗΜΑΤΑ» που θα ανοίξει τις πύλες της τις 4 Δεκεμβρίου, θα διαρκέσει έως τις 14 Απριλίου 2024, και θα περιλαμβάνει περί τα 200 έργα από ελληνικά και ξένα μουσεία μεταξύ των οποίων και σπουδαίες δημιουργίες των Ρούμπενς, Μποτιτσέλι, Μπελίνι κ.α., πολλά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό.
Κ.Λ.
Ήταν αίτημα της κοινωνίας
Την περίμεναν οι περισσότεροι Έλληνες την κυβερνητική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη.
Ήταν ένα πάγιο αίτημα για αλλαγές, εκσυγχρονισμό, ταχύτητα αποφάσεων.
Αυτή λοιπόν την παρέμβαση κλήθηκε να υλοποιήσει ένας σοβαρός και καταρτισμένος άνθρωπος ο Γιώργος Φλωρίδης.
Δούλεψε ο Φλωρίδης και με τους συνεργάτες του ετοίμασαν και κατέθεσαν σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιό τους.
Που στοχεύει ο Φλωρίδης; Αρχικά στις αυστηρές ποινές και δίκες συντομότερης διάρκειας. Ακόμη, υποχρεωτική έκτιση ποινών και μπλόκο στις αναβολές που είχαν γίνει πληγή για τις δίκες, δύο από τις πολλές αλλαγές που ικανοποιούν την κοινωνία. Κυρίως δε, η εξάλειψη της ατιμωρησίας που είχε καταντήσει ντροπή διότι η οικογένεια του θύματος έβλεπε τον θύτη να κυκλοφορεί ελεύθερος.
Γ.Δ.
Σιγά, τα τρένα κοιμούνται
Σιδηρόδρομοι, ΟΣΕ, τρένα! Ήσυχα, όλοι ηρεμούν, βρίσκονται σε νιρβάνα, κοιμούνται.
Το να συζητά κανείς για τρένο στη Θράκη θα θεωρηθεί από τους Θρακιώτες μια ωραία ιστορία, ένα παραμύθι που απλά δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.
Ο σιδηρόδρομος στη Θράκη αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια μια απαξιωμένη υπόθεση με την οποία οι κυβερνήσεις δεν ασχολούνται καν.
Η κοινή γνώμη από την πλευρά της έχει σταματήσει να ενδιαφέρεται, διότι διαπιστώνει πως το θέμα έχει εγκαταλειφθεί, πως δεν υπάρχει διάθεση στήριξης και ανασυγκρότησης σε νέες βάσεις και χωρίς προοπτικές, οπότε κουράστηκε να περιμένει και να ελπίζει.
-Σιδηρόδρομος στη χώρα μας είναι η διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη και πίσω.
-Τι κρίμα, αλήθεια…
Γ.Δ.
Καλό μήνα
Να και ο Δεκέμβριος λοιπόν. Μήνας σημαντικός ως προς το Χριστιανικό εορτολόγιο αλλά κυρίως για την μεγάλη γιορτή της γέννησης του Χριστού.
Η επιλογή των πολλών γιορτών όπως και της γέννησης να εορτάζεται τον Χειμώνα δεν έγινε τυχαία. Οι Πατέρες επέλεξαν τον χειμώνα διότι η περίοδος αυτή δεν έχει σημαντικές εργασίες στα χωράφια και οι χριστιανοί είχαν αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους για εορταστική και κοινωνική ζωή.
Ακόμη είχε καθοριστεί με πνεύμα οικιακής οικονομίας αλλά και προστασίας της υγείας, να καταναλώνεται χοιρινό κρέας που είναι παχύ, διότι την περίοδο αυτή του χειμώνα ο οργανισμός χρειάζεται μια «δυνατή» τροφή. Και κάτι ακόμη. Μπορούσε το σφαγμένο γουρούνι που έτρεφε σχεδόν κάθε οικογένεια, να διατηρηθεί περισσότερο χρονικό διάστημα λόγω ακριβώς του ψύχους.
Όλα ήταν σοφά μελετημένα για κείνα τα χρόνια. Σήμερα βέβαια οι συνθήκες άλλαξαν μεν, αλλά έμειναν κάποια έθιμα ακόμη.
-Καλό Δεκέμβρη, με Υγεία και Αγάπη.
Γ.Δ.