Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ «Νέα Αριστερά»: Το πολιτικό πάζλ και οι προκλήσεις της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας

«Νέα Αριστερά»: Το πολιτικό πάζλ και οι προκλήσεις της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας

0

Ο βουλευτής Ξάνθης της «Νέας Αριστεράς», Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και το πρώην μέλος της Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στάθης Γιαννακίδης μιλούν στο «Ε» για το μέλλον του νέου εγχειρήματος


Τα έως ώρας πεπραγμένα της «Νέας Αριστεράς» στη Βουλή


Γρίφο για δυνατούς λύτες αποτελεί πλέον η αποχώρηση των 11 βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η δημιουργία της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας «Νέα Αριστερά». Τι θα συμβεί από δω και πέρα; Πώς θα πορευτούν οι 11; Ποιες πολιτικές προτάσεις θα υπηρετήσουν και εν τέλει ποιόν εκπροσωπούν; Αυτά είναι λίγα από τα ερωτήματα που μένει να απαντηθούν ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από την «Νέα Αριστερά».

Οι 11 βουλευτές θα κληθούν να αποδείξουν με την στάση τους στο κοινοβούλιο ποια Αριστερά πρεσβεύουν, με δεδομένο ότι αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λόγω της φιλελεύθερης «στροφής» του κόμματος, αλλά κυρίως τι νέο έχουν να προσφέρουν στην πολιτική ζωή του τόπου. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η «Νέα Αριστερά» είναι η μόνη κοινοβουλευτική ομάδα που καταγράφεται στα χρονικά της Βουλής δίχως να εκφράζει κάποιον κομματικό σχηματισμό.

To άπλωμα της στρατηγικής της «Νέας Αριστεράς» και το πρώτο αποκρυστάλλωμα της θέσης της στο πολιτικό σκηνικό, εκτιμάται από στελέχη της πως θα έλθει εκεί στα τέλη του Φεβρουαρίου. Και όχι τυχαία αφού τότε προσδιορίζεται και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και άρα για πολλούς ακόμη και ένα «τρίτο κύμα αποχωρήσεων» από την Κουμουνδούρου.

Εκεί πολλοί γνώστες του παρασκηνίου βλέπουν μια πιθανή νέα «κρίση» στον ΣΥΡΙΖΑ από μέρος στελεχών και μελών που σήμερα επέλεξαν να παραμείνουν στο κόμμα αλλά και δεν συμφωνούν με τη στρατηγική της νέας ηγεσίας.

Ο βουλευτής Ξάνθης με την «Νέα Αριστερά», Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και ο Στάθης Γιαννακίδης, πρώην μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μιλούν στο «Ε» για τα επόμενα βήματα της «Νέας Αριστεράς» θέλοντας να δώσουν το έναυσμα για μία δυναμική αρχή.

Χ. Ζεϊμπέκ: «Θέλουμε να εκπροσωπήσουμε όλο το φάσμα της Αριστεράς – Από την ακροαριστερά έως την κεντροαριστερά»

Ο κ. Ζεϊμπέκ διευκρίνισε ότι η «Νέα Αριστερά» θα είναι ο φορέας που θα σταθεί πραγματικά δίπλα στον εργαζόμενο, τον συνταξιούχο, τα χαμηλά στρώματα. «Θα είμαστε η φωνή των λαϊκών στρωμάτων», σημείωσε ενώ πρόσθεσε ότι «ευελπιστούμε να εκπροσωπήσουμε τον κόσμο από την ακροαριστερά έως την κεντροαριστερά καθώς θα μπορούν να βρουν στέγη όσοι όλοι όσοι πιστεύουν σε ένα καλύτερο αύριο».

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται ο κ. Γιαννακίδης δηλώνοντας ότι «η “Νέα Αριστερά” σκοπεύει να καλύψει το μεγάλο αντιπολιτευτικό κενό που έχει προκύψει διότι η παρούσα αντιπολίτευση δεν μπορεί να εκφράσει τον κόσμο της Αριστεράς». Γνωρίζουμε ότι επί της αρχής είναι ένα δύσκολο εγχείρημα εφόσον καλούμαστε να συγκροτήσουμε έναν φορέα από το μηδέν αλλά το γεγονός αυτό δεν μας πτοεί». Ο κ. Ζεϊμπέκ και ο κ. Γιαννακίδης τόνισαν ότι σκοπός της «Νέας Αριστεράς» είναι εν τέλει να συνομιλήσει έχοντας σαφείς και ξεκάθαρες θέσεις με τα τμήματα της κοινωνίας που έχουν διαλέξει την αποχή».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την εκλογή Κασσελάκη έκανε μία μεγάλη στροφή προς φιλελεύθερες θέσεις

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετακινήθηκε προς τα δεξιά με τις θέσεις για τα δημόσια πανεπιστήμια και την υγεία καθώς ο κ. Κασσελάκης έχει διαφορετικές απόψεις από τις πάγιες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε ο κ. Ζεϊμπέκ και συμπλήρωσε ότι «θα θέλαμε ο κ. Κασσελάκης να μιλήσει πολιτικά επιτέλους αλλά ακόμη και τώρα συνεχίζει το ριάλιτι που επέλεξε εδώ και καιρό με τα Τικ-Τοκ κ.λπ.». Ο βουλευτής της «Νέας Αριστεράς» σημείωσε ότι «το πρόβλημα δεν είναι προσωπικό αλλά πολιτικό. Με πολλούς συντρόφους που παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ δώσαμε τις μάχες μαζί».

Μακριά από τους αρχηγισμούς

Ο κ. Ζεϊμπέκ μαζί με τον κ. Γιαννακίδη χάραξαν την κόκκινη γραμμή της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας η οποία θέλει να μείνει μακριά από τις λογικές του αρχηγισμού. Ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ σημείωσε πως πρέπει «να φτιάξουμε ένα νέο υπόδειγμα πολιτικής, μακριά από αρχηγισμούς και ηγεμονισμούς». Ο Στάθης Γιαννακίδης τόνισε ότι στο νέο φορέα «δεν θα έχουν θέση οι τοξικοί καυγάδες αλλά το ζητούμενο θα παραμείνει η ουσιαστική μάχη της ιδεολογικής αντιπαράθεσης μέσα στην κοινωνία».

«Θα παραμείνουμε πιστοί στα συλλογικά όργανα μακριά από βεντέτες, με αποφάσεις από τη βάση. Στην Αριστερά δεν νοείται τις αποφάσεις να τις παίρνει ο ηγέτης όπως γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ τώρα», υπογραμμίζουν και οι δύο.

«Είναι ακόμα πολύ νωρίς για δημοσκοπήσεις και ευρωεκλογές»

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές μετά την διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τοποθετούν την «Νέα Αριστερά» μεταξύ του 2,2% και 2,8%. Παρόλαυτα ο κ. Ζεϊμπέκ και ο κ. Γιαννακίδης επισημαίνουν ότι «ακόμα είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα».

Ο κ. Ζεϊμπέκ πιστεύει ότι «τα ποσοστά μας όταν έρθει η ώρα των ευρωεκλογών θα είναι πολύ μεγαλύτερα» και προσθέτει ότι «αυτό, όμως, θα το κρίνει ο ελληνικός λαός αφού πρώτα βέβαια σταθούμε στα πόδια μας και ο πολίτης έρθει σε επαφή μαζί μας». Ο κ. Γιαννακίδης, με τη σειρά του, υπογράμμισε ότι «αυτή τη στιγμή είχαμε την συγκρότηση της Κ.Ο. Δεν υπάρχει όμως κάποιο κόμμα ή πολιτικός φορέας παρότι έχουμε ως στόχο να δημιουργήσουμε. Οι ευρωεκλογές σαφέστατα είναι ένας πρώτος σημαντικός σταθμός στην πορεία αυτού του εγχειρήματος και αναγνωρίζουμε τις δημοσκοπήσεις οι οποίες, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι αποτυπώνουν την δεδομένη στιγμή την εικόνα του εκλογικού σώματος. Εμείς προχωρούμε δίχως άγχος σε όλα όσα πρέπει να γίνουν».

Χ. Ζεϊμπέκ: «Δεν παραδώσαμε τις έδρες διότι εμείς παραμείναμε σταθεροί, ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε ρότα»

Στην ερώτηση του «Ε» για την μη παράδοση των βουλευτικών εδρών, ο βουλευτής της «Νέας Αριστεράς» δήλωσε ότι «πιστεύω όντως ότι οι έδρες ανήκουν στο κόμμα και όχι στον βουλευτή. Όμως εδώ έχουμε το εξής γεγονός που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Εμείς με άλλον πολιτικό αρχηγό και άλλη πλεύση κόμματος πολιτευθήκαμε και εν τέλει το “καράβι άλλαξε ρότα” και όχι εμείς. Για αυτό το λόγο σε όσους δηλώνουν ότι θα πρέπει να παραδώσουμε τις έδρες, εμείς απαντάμε ότι εγώ προσωπικά δεν θα ήμουν ποτέ υποψήφιος με τον κ. Κασσελάκη άρα δεν μου την έδωσε την έδρα ο ίδιος αλλά οι συμπολίτες μου».

Τα πεπραγμένα της «Νέας Αριστεράς» έως ώρας

Μέχρι στιγμής η «Νέα Αριστερά» έχει δώσει δύο αντιπολιτευτικές μάχες, αυτή των «κόκκινων» δανείων και αυτή του Προϋπολογισμού. Η πρώτη παρουσία της «Νέας Αριστεράς» σημαδεύτηκε από το «παρών» σε άρθρα και ρυθμίσεις του νομοσχεδίου της κυβέρνησης («Ηρακλής 3») για τα «κόκκινα» δάνεια. Ο κ. Τσακαλώτος με ανάρτηση του εξήγησε την απόφαση αυτή καθώς επισημαίνει ότι «η Νέα Αριστερά καταψήφισε το νομοσχέδιο. Και το καταψήφισε γιατί απέχει πολύ από τη δική μας αντίληψη για την αντιμετώπιση του ζητήματος του ιδιωτικού χρέους, για το οποίο έχουμε παρουσιάσει στο παρελθόν ολοκληρωμένη πρόταση. Με δίκαιες ρυθμίσεις και προστασία των δανειοληπτών και της κύριας κατοικίας. Με κανόνες διαφάνειας και ισονομία» ενώ προσθέτει «ψηφίσαμε “παρών” μόνο στις διατάξεις που ενσωματώνουν την ευρωπαϊκή οδηγία του 2021 που βάζει κανόνες στη λειτουργία των servicers και που σύσσωμη η αντιπολίτευση το ζητούσε από το 2021. Ψηφίσαμε «παρών» γιατί η χώρα είναι υποχρεωμένη να ενσωματώνει τις οδηγίες, αλλά και γιατί κάνει ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Όσον αφορά την συζήτηση για τον προϋπολογισμό, η «Νέα Αριστερά» τον καταψήφισε. Παίρνοντας τον λόγο η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε ότι «η αλήθεια είναι ότι η ελληνική οικονομία παραμένει αθωράκιστη στην εποχή των πολλαπλών κρίσεων, τα βήματα που κάνετε αποτελούν μια οπισθοδρόμηση σε ένα παρωχημένο μοντέλο που εγκλωβίζει τις υπαρκτές δυνατότητες της χώρας, ενώ η συντριπτική μερίδα των πολιτών πιέζεται κάθε μέρα και περισσότερο, και το πραγματικό της εισόδημα να συρρικνώνεται, για αυτό βιώνει ακραία ανασφάλεια».

Η ίδια από το βήμα της βουλής κατέθεσε επτά σημεία [Φορολογία-Δαπάνες-Μισθοί-Οι κερδισμένοι- Αναπτυξιακή στρατηγική- Στεγαστική κρίση- Ιδιωτικό χρέος] ώστε να καταδείξει τα σημεία όπου ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης χωλαίνει. Αντιθέτως, πρότεινε ότι «για μια πραγματικά νέα πορεία απεγκλωβισμού από τον φαύλο κύκλο, ο προϋπολογισμός για το 2024 θα έπρεπε να είναι ένας προϋπολογισμός προτεραιοτήτων για τους πολλούς:

  1. Προϋπολογισμός για προστασία από την ακρίβεια
  2. Προϋπολογισμός μείωσης των ανισοτήτων
  3. Πράσινος προϋπολογισμός
  4. Προϋπολογισμός για την έμφυλη ισότητα

Οι δυνατότητες υπάρχουν. Η ελληνική κοινωνία μπορεί να χειραφετηθεί και να πρωταγωνιστήσει σε ένα δικό της πιο δίκαιο μέλλον.

Αυτό που απαιτείται είναι η αλλαγή στρατηγικής.

Όσο παραμένουμε στην αναπαραγωγή της προηγούμενης χρονιάς, τα αδιέξοδα πολλαπλασιάζονται.

Για αυτό και η Νέα Αριστερά καταψηφίζει αυτόν τον προϋπολογισμό».


Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης για έγκριση Προϋπολογισμού 2025

Κλήση σε ειδική συνεδρίαση για την έγκριση του προϋπολογισμού και του Ολοκληρωμένου Πλαισί…