300γρ. βρώμη
200γρ. ζάχαρη καστανή
20γρ. μπέικιν πάουντερ
½ κουταλάκι κανέλα
100γρ. σύκα αποξηραμένα, ψιλοκομμένα
100γρ. cranberries
100γρ. σταφίδες μαύρες
100γρ. καρύδια σπασμένα
1 πρέζα αλάτι
150ml γάλα
3 αβγά + 2 ασπράδια
1 κουτ. σούπας γιαούρτι
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Χτυπάτε στο μούλτι τη βρώμη μέχρι να γίνει αλεύρι πάρα πολύ καλά. Στη συνέχεια, χτυπάτε και την καστανή ζάχαρη, μέχρι να γίνει σχεδόν σκόνη. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύετε καλά το αλεύρι βρώμης, την αλεσμένη καστανή ζάχαρη ή το μέλι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, τα αποξηραμένα σύκα, τα μισά cranberries, τις μισές σταφίδες, τα καρύδια και το αλάτι.
Στο μούλτι, ρίχνετε το γάλα και τα υπόλοιπα cranberires και τις υπόλοιπες σταφίδες και τα χτυπάτε καλά, μέχρι το γάλα αρχίσει να αλλάζει ελαφρώς χρώμα για 20 – 30 δευτερόλεπτα.
Στη συνέχεια, σε ένα άλλο μπολ αναμιγνύετε καλά το γάλα από το μούλτι, όλα τα αβγά, το γιαούρτι και το ελαιόλαδο. Ρίχνετε σταδιακά το υγρό μίγμα στο στερεό, ανακατεύοντας καλά με έναν αβγοδάρτη ή μια πλαστική σπάτουλα ζαχαροπλαστικής.
Αφήνετε το μίγμα να σταθεί για 15 – 20 λεπτά, έτσι ώστε να απορροφήσει τα υγρά η βρώμη και να γίνει πιο παχύρευστο. Αν το μίγμα βγει πολύ σφιχτό προσθέτετε λίγο ακόμα γάλα.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Αλείφετε μια παραλληλόγραμμη φόρμα με ελαιόλαδο, την αλευρώνετε και ρίχνετε μέσα το μίγμα του κέικ. Ψήνετε στο φούρνο για 40-45 λεπτά ή μέχρι τη στιγμή που αν βάλετε ένα μαχαίρι στη μέση η λάμα του θα βγαίνει καθαρή. Αφήνετε λίγο να κρυώσει, κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.