Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Η ποίηση ως καθρέφτης: H πρώτη ποιητική συλλογή της Ζαφειρίας Μολ με τίτλο «Κανένα φτυάρι δεν έθαψε την Άνοιξη»

Η ποίηση ως καθρέφτης: H πρώτη ποιητική συλλογή της Ζαφειρίας Μολ με τίτλο «Κανένα φτυάρι δεν έθαψε την Άνοιξη»

0

Θα παρουσιαστεί αυτή την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου στο Βιβλιοπωλείο ΔΥΟ


Η Ζαφειρία Μολ στο «Ε» τονίζει: «Γράφω με γνώμονα τις ιδέες, οι οποίες τριγυρνούν το κορίτσι, αυτό είναι το θέμα που θεωρώ πάντοτε επίκαιρο»


Η Ζαφειρία Μολ από την Καβάλα ταξιδεύει στην Ξάνθη με σκοπό να παρουσιάσει την πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο «Κανένα φτυάρι δεν έθαψε την Άνοιξη» από την Κάπα Εκδοτική την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου στο Βιβλιοπωλείο Δύο.

Με αφορμή την παρουσία της στην Ξάνθη η κ. Μολ μίλησε στο «Ε» σχετικά με την ενασχόλησή της με την ποίηση, τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται την λειτουργία της αλλά και από που αντλεί την έμπνευσή της.

«Ε»: Θα μπορούσατε να πείτε λίγα λόγια για τον εαυτό σας και τι σας οδήγησε να γίνετε ποιήτρια;

Ζ.Μ.: Δεν μπορώ να αυτοπροσδιοριστώ ως ποιήτρια. Άλλωστε, αυτή είναι η πρώτη μου ποιητική συλλογή. Συνεπώς, για εμένα φαντάζει κάπως υπεροπτικό. Ξεκίνησα δειλά δειλά να γράφω. Περνώντας τα χρόνια δεν έπαψα ποτέ να ασχολούμαι με την γραφή, ώσπου πριν τρία χρόνια περίπου, δηλαδή κατά την περίοδο της καραντίνας αποφάσισα να καταπιαστώ με μία δραστηριότητα που θα μου έδινε μία αφορμή, ένα έναυσμα για να ξαναπιάσω τα βιβλία, μιας και για ένα διάστημα δεν αφιέρωνα τόσο χρόνο στο διάβασμα λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας. Η Βασιλική Στρώλη έβλεπε αυτά που γράφω τονίζοντάς μου πως έπρεπε να δημοσιευτούν. Επίσης, είχα μία τυχαία συνάντηση και με τον Γιώργο Δομιανό στην Αθήνα, ο οποίος με παρότρυνε να δημοσιεύσω κάποια από τα ποιήματά μου.

«Ε»: Ποια θέματα εξερευνάτε συχνά στην ποίησή σας και γιατί είναι σημαντικά για εσάς;

Ζ.Μ.: Γενικά ασυνείδητα δρω. Αυτό το κάνω με μια κριτική ματιά, με «μάτι τρίτου». Βλέπω κυρίως το κορίτσι που υπάρχει μέσα στη γυναίκα. Επίσης, ασχολούμαι με θέματα σχετικά με τη θεώρηση του υποκειμένου μέσα στην κοινωνία και τελικά με τα ιδανικά που περνούν σε αυτή την κοινωνία.

«Ε»: Καταρχάς συγχαρητήρια για το πρώτο βιβλίο σας με τίτλο «Κανένα φτυάρι δεν έθαψε την Άνοιξη»! Τι ενέπνευσε τη συγκεκριμένη συλλογή;

Ζ.Μ.: Παρουσιάζω διάφορα ποιήματα από ποικίλες φάσεις της ζωής μου. Με εμπνέουν γενικά τα κορίτσια. Εγώ απλά έγραφα. Ό,τι υπάρχει στην συλλογή δεν έχει υποστεί καμία αλλαγή.

«Ε»: Ποιοι ποιητές ή συγγραφείς έχουν επηρεάσει περισσότερο το έργο σας και με ποιον τρόπο;

Ζ.Μ.: Δεν έχω καμία συνειδητότητα για ό,τι γράφω. Έχω διαβάσει πολλούς ετερόκλητους, ωστόσο, κάποιοι από αυτούς που διαβάζω δεν έχουν σχέση με το έργο μου, γιατί είναι πολύ μεγάλοι. Παρόλα αυτά, μου αρέσουν ο Καρούζος, η Μπασδέκη, η Λαϊνά, ο Κοντός κι από τους νεότερους, ο Δομιανός.

«Ε»: Πώς επηρεάζει το πολιτιστικό σας υπόβαθρο ή τα μέρη που έχετε ζήσει την ποιητική φωνή και τα θέματά σας;

Ζ.Μ.: Η επαρχία με έχει επηρεάσει πάρα πολύ κι αναντίρρητα έχει ασκήσει πάνω μου επίδραση το γεγονός πως ζω σε αυτή την μικρή πόλη, την Καβάλα. Λαμβάνω πολύ εύκολα τα ερεθίσματα στο περιβάλλον αυτό.



«Ε»: Έχετε συναντήσει στιγμές που αισθανθήκατε το λεγόμενο «writer’s block»;

Ζ.Μ.: Αναμφισβήτητα, αυτό μου συνέβη πολλές φορές. Έβλεπα ότι σταματάω να γράφω. Το βίωνα σαν ένα block της σκέψης γενικά. Αυτός είναι, λοιπόν ο λόγος που δεν σταματάω τις δραστηριότητες που αφορούν το διάβασμα, αφού μου δίνουν ερεθίσματα και με βοηθούν πολύ.

«Ε»: Λαμβάνετε υπόψη τις πιθανές ερμηνείες των αναγνωστών σας ενώ γράφετε ή δίνετε προτεραιότητα στο να παραμένετε πιστοί στο δικό σας καλλιτεχνικό όραμα;

Ζ.Μ.: Επειδή είναι πολύ «φρέσκο» το βιβλίο, σχεδόν τριών μηνών, δεν έχω λάβει ανατροφοδότηση. Σίγουρα ό,τι έχω γράψει μέχρι στιγμής δεν ήξερα ότι θα δημοσιευτεί. Όταν, όμως πέρασαν στην δημοσίευση είχα κατηγοριοποιήσει μέσα μου ποια θα αρέσουν τουλάχιστον στους δικούς μου ανθρώπους που γνωρίζω. Ωστόσο, «έχω πέσει έξω» πολλές φορές. Ακόμη και τώρα που γράφω ακόμη περισσότερο, βλέπω ότι μένω πιστή σε αυτό που είμαι, είναι σαν «να αντιγράφω τον εαυτό μου». Προς το παρόν τουλάχιστον δεν έχω επηρεαστεί από το τι αρέσει στους αναγνώστες.

«Ε»: Μπορεί η ποίηση να χρησιμεύσει ως καταλύτης για κοινωνική αλλαγή ή βαθύτερη κατανόηση του κόσμου μας, κατά τη γνώμη σας;

Ζ.Μ.: Θεωρώ πως υπάρχουν διάφοροι πυλώνες, είτε πάνω τους δομείται η κοινωνία, είτε άλλοτε εξαιτίας τους καταρρέει. Σίγουρα όλες οι μορφές των τεχνών δρουν ως πολλαπλοί πυλώνες και το έχει δείξει η ιστορία, όπως επίσης και το μυαλό του κάθε ανθρώπου. Η λογοτεχνία και δη η ποίηση μπορεί να φέρει τρομερές αλλαγές. Οι νέοι είναι φορείς της αλλαγής, της ελπίδας, οι οποίοι μάλιστα βλέπουν τα πράγματα με επαναστατική ματιά, αυθόρμητα και ατόφια, διαβάζουν πολύ ποίηση, κάτι που είναι αισιόδοξο στην Ελλάδα. Η αίσθηση που έχω για την Ελλάδα είναι ότι το ελληνικό κοινό επηρεάζει και επηρεάζεται από την ποίηση, έχει μεγάλο ρόλο.

«Ε»: Υπάρχουν κάποια θέματα που θα θέλατε να εξερευνήσετε σε μελλοντική σας δουλειά;

Ζ.Μ.: Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο κατά νου προς εξερεύνηση. Γενικά γράφω με γνώμονα τις ιδέες, οι οποίες τριγυρνούν το κορίτσι, αυτό είναι το θέμα που θεωρώ πάντοτε επίκαιρο.


Χρύσα Κιατίπη
chkiatipi@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση του Σαββάτου: «Αίμος – Διαδρομές στα Βαλκάνια» του Θοδωρή Νικολάου

Τι είναι τα Βαλκάνια, όμως ; Φυλές, θρησκείες, εθνότητες, συνήθειες και ήθη παράγουν ένα γ…