Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Υφαίνοντας τα μουσικά νήματα του πλούσιου πολιτισμού της Θράκης

Υφαίνοντας τα μουσικά νήματα του πλούσιου πολιτισμού της Θράκης

0

Ο Ηρακλής Ψωμαδόπουλος μιλά στο «Ε» στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη σειρά «Νέοι & Νέες για την Θράκη και τον Πολιτισμό»


Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης παρουσιάζει σκέψεις-προβληματισμούς αναφορικά με τις ευκαιρίες που προσφέρει η καλλιέργεια της μουσικής παιδείας στους νέους της περιοχής


Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης παρουσιάζει το δεύτερο βίντεο στο πλαίσιο της σειράς βίντεο με θέμα τη σχέση των νέων ανθρώπων με την θρακιώτικη παράδοση και τις διαφορετικές εκφάνσεις του παραδοσιακού και σύγχρονου πολιτισμού στην Θράκη και καλεσμένο τον γκαϊντατζή Ηρακλή Ψωμαδόπουλο, απόφοιτο του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης και του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Στο βίντεο, ο κ. Ψωμαδόπουλος, αναφέρεται στη σχέση του με την παραδοσιακή μουσική και στην αγάπη του για το όργανο της θρακιώτικης γκάιντας. Σημειώνει, επίσης, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ως εκκολαπτόμενος μουσικός, αλλά και ως φοιτητής, λόγω της έλλειψης επιστημονικών μέσων διδασκαλίας και εκμάθησης του συγκεκριμένου οργάνου.

Προς επίρρωση, ο Ξανθιώτης μουσικός σε συνέντευξή του στο «Ε» τονίζει την σχέση του με τη μουσική σκιαγραφώντας έπειτα την μέχρι σήμερα πορεία του, κάνει στάση στο σήμερα αφήνοντας συνάμα «ανοιχτές» τις σκέψεις για το μέλλον…

«Ε»: Ποια είναι η σχέση σας με την μουσική; Περιγράψτε μας σε αδρές γραμμές τα πρώτα βήματά σας στον χώρο.

Η.Ψ.: Ασχολούμαι από πολύ μικρή ηλικία με τη μουσική. Ειδικότερα, ήμουν μαθητής στο Μουσικό Σχολείο Ξάνθης, όπου σπούδασα και άλλα όργανα παράλληλα, ενώ προηγουμένως είχα ξεκινήσει μαθήματα με τον δάσκαλό μου, κ. Βαγγέλη Δωρόπουλο. Έπειτα, έδωσα πανελλήνιες και πέρασα στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών Ιωαννίνων. Ασχολήθηκα με κλαρίνο, πιάνο, κιθάρα, όπως επίσης και με άλλα παραδοσιακά όργανα. Άλλωστε, ο μουσικός «τα σκαλίζει» όλα, είναι λίγο ανήσυχος. Επιπροσθέτως, επιμελήθηκα μία επιστημονική εργασία αναφορικά με τη μουσική των πομάκων της Ξάνθης, των μουσουλμάνων. Ακολούθως, συμμετείχα σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ στη Σερβία, στην Κωνσταντινούπολη, στη Ρουμανία, σε Βουλγαρία, Ιταλία, Γερμανία και σε πολλές άλλες περιοχές. Σήμερα διδάσκω μουσική από τον Γενάρη 2018, σε Πολιτιστικούς Συλλόγους και σε Ωδείο(Ωδείο το εύφωνον).

«Ε»: Σε δύο γραμμές τι είναι «μουσική» για εσάς;

Η.Ψ.: Γενικά ασχολούμαι σε καθημερινή βάση με την μουσική, δηλαδή με κάνει να ζω, με θρέφει. Δεν υπάρχει μέρα που να μην παίξω, αλλά ακόμη κι αν συμβεί αυτό, νιώθω ένα κενό μέσα μου.

«Ε»: Τι θα λέγατε σε ένα παιδί που είναι αποφασισμένο να ασχοληθεί με την μουσική ακόμη και επαγγελματικά ;

Η.Ψ.: Καταρχάς, θα το παρότρυνα σε κάθε περίπτωση να έχει αγάπη για αυτό που κάνει, μεράκι και πάθος. Επίσης, αξίζει να βάζει στόχους τους οποίους θα προσπαθεί να πετύχει. Δεν μπορεί ο κάθε άνθρωπος να ξέρει πόσο δυνατός είναι μέσα του, δεν το γνωρίζει.

«Ε»: Μέσα από αυτή την πορεία σας στον χώρο τι είναι αυτό που σας συγκινεί περισσότερο;

Η.Ψ.: Αυτό που με έχει στιγματίσει και με έκανε να νιώθω ικανοποίηση είναι ότι από το σημείο που διάβαζα και θαύμαζα κάποιους ανθρώπους, έφτασα σε ένα επίπεδο να συνεργάζομαι μαζί τους, να συμμετέχω με αυτούς σε συναυλίες. Στην ουσία ήταν για εμένα πρότυπα-ινδάλματα. Τώρα έχουμε μία σχέση συναδελφική, αλλά και φιλική. Αναντίρρητα, αυτό με έχει «σημαδέψει».

«Ε»: Θεωρείτε ότι η πόλη μας σήμερα αφήνει «ανοιχτές» προοπτικές στους νέους αναφορικά με την συστηματική ενασχόληση-άσκηση αυτού του είδους μουσικής ;

Η.Ψ.: Η Ξάνθη είναι μία πόλη με πολλούς Συλλόγους, έχει στη διάθεσή της φορείς που προβάλλουν την παράδοση. Υποστηρίζει, με λίγα λόγια πολλές δράσεις με σκοπό να πάρει ένα παιδί ερεθίσματα να έχει επιρροές. Χαίρομαι πολύ που έχω μαθητές μικρούς σε ηλικία, οι οποίοι έρχονται να μάθουν. Δεν χωρά αμφισβήτηση πως αυτά τα παιδιά είναι το μέλλον μας.

«Ε»: Φτάνοντας στο σήμερα, πώς προέκυψε τελικά η απόφασή σας να πάρετε μέρος στη σειρά «Νέοι & Νέες για την Θράκη και τον Πολιτισμό”;

Η.Ψ.: Έχω συνεργαστεί πολλές φορές με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, έχω παίξει μουσική, έχω πάρει μέρος και σε παρουσιάσεις βιβλίων. Γενικά συνεργαστήκαμε ανά διαστήματα. Προσφάτως, μάλιστα, το 2022 εκδώσαμε κι ένα CD. Έτσι, μου έκαναν την πρόταση ο Ανδρέας Ματζάκος και ο Νίκος Κοσμίδης και μου ζήτησαν να μιλήσω για την γκάιντα, για τα θρακιώτικα τραγούδια και γενικά αναφορικά με την εκπαίδευση. Φυσικά  η απάντηση ήταν καταφατική και προχωρήσαμε με το γύρισμά μας, το οποίο έλαβε χώρα στο Μουσείο Παραδοσιακών Φορεσιών στο ΙΘΤΠ.

«Ε»: Καταληκτικά, ποιες οι σκέψεις, ποια τα σχέδια για το μέλλον ;

Η.Ψ.: Όσον αφορά το μέλλον και τα σχέδιά μου η αλήθεια είναι πως έχω πολλά στο νου μου. Πάντως, το βέβαιο είναι ότι θέλω να συνεχίσω τα μαθήματα και ενδεχομένως να γράψω και κάποια βιβλία για την παραδοσιακή μουσική και πώς αυτή μπορεί να διδαχθεί, δηλαδή, να αποτελέσει τμήμα της συστηματικής μουσικής εκπαίδευσης και ακολούθως να διδάσκεται βάσει προγράμματος στα σχολεία και στα ωδεία με την βοήθεια συναδέλφων. Έπειτα, θα ήθελα να βγάλω έναν δίσκο με δικές μου μουσικές, με δικά μου τραγούδια, δηλαδή, να ξεφύγω κάπως από αυτό το όριο της παράδοσης, να κάνω κάτι διαφορετικό. Παράλληλα, ετοιμάζω και την εργασία πάνω σε μία έρευνα ανθρωπολογική και μουσικολογική.


«Η Ξάνθη είναι μία πόλη με πολλούς Συλλόγους, έχει στη διάθεσή της φορείς που προβάλλουν την παράδοση»
Ηρακλής Ψωμαδόπουλος
Μουσικός

Βιογραφικό


Ο Ηρακλής Ψωμαδόπουλος γεννήθηκε στην Ξάνθη και κατάγεται από τα χωριά Μάνδρα Ξάνθης και Μοναστηράκι Έβρου. Ασχολείται από μικρή ηλικία με την θρακιώτική γκάιντα και το καβάλι, ενώ από το 2018 διδάσκει πλέον παραδοσιακή μουσική.

Έχει ενεργό συμμετοχή σε διεθνή φεστιβάλ, εκδηλώσεις, χορούς, συναυλίες όσο και συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό (Γερμανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Κωνσταντινούπολη, Κύπρο, κ.α), σε μεγάλα μουσικά φεστιβάλ και μουσικές σκηνές. Συμμετείχε, επίσης, σε μουσικά αφιερώματα τηλεοπτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας.

Έχει παίξει και έχει συνεργαστεί με τους σπουδαιότερους εκπρόσωπους της θρακιώτικης μουσικής παράδοσης. Στο πλαίσιο, μάλιστα, του επιστημονικού και ερευνητικού του έργου, συμμετείχε στην επιμέλεια ενός δίσκου πομακικής μουσικής με 14 τραγούδια από τα Πομακοχώρια της Ξάνθης. Το CD εκδόθηκε από το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, το 2022.


Χρύσα Κιατίπη
chkiatipi@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφιέρωμα στον David Lynch από το «Ε»

Η κληρονομιά του Lynch δεν αφορά μόνο την αισθητική του ή τη σκηνοθετική του ιδιοφυΐα, αλλ…