Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Βιβλιοπρόταση της Παρασκευής: «Σαν Νερό Για Ζεστή Σοκολάτα» της Λάουρα Εσκιβέλ

Βιβλιοπρόταση της Παρασκευής: «Σαν Νερό Για Ζεστή Σοκολάτα» της Λάουρα Εσκιβέλ

0

Συνταγές της μεξικάνικης κουζίνας, έντονα πάθη και μαγικός ρεαλισμός είναι τα συστατικά του απολαυστικού μυθιστορήματος της Λάουρα Εσκιβέλ


Το «Ε» προτείνει το βιβλίο της Λάουρα Εσκιβέλ με τίτλο «Σαν Νερό Για Ζεστή Σοκολάτα» από τις εκδόσεις Κέδρος και σε μετάφραση της Κλαίτης Σωτηριάδου.

Η Τίτα γεννιέται πάνω στο τραπέζι της κουζίνας, μέσα σε μια πλημμύρα δακρύων από αυτά που προκαλεί το καθάρισμα των κρεμμυδιών. Καταδικασμένη από την παράδοση να μείνει ανύπαντρη για να φροντίζει την τυραννική μητέρα της, τη μαμά Ελένα, η Τίτα βρίσκει τον σκοπό της ζωής της στην κουζίνα της οικογένειας Ντε λα Γκάρσα. Τα φαγητά της όχι μόνο μαγεύουν με τις εξαίσιες γεύσεις τους, αλλά μεταδίδουν και συναισθήματα, τον πόνο, την πίκρα, τη χαρά ή τον πόθο της σε όποιον τα γεύεται. Όταν μάλιστα η μαμά Ελένα αναγκάζει τον αγαπημένο τής Τίτα, τον Πέδρο, να παντρευτεί τη μεγαλύτερη αδελφή της, η Τίτα μαθαίνει να διατηρεί και να τρέφει την αγάπη του με τα θρυλικά εδέσματά της.

Συνταγές της μεξικάνικης κουζίνας, έντονα πάθη και μαγικός ρεαλισμός είναι τα συστατικά του απολαυστικού μυθιστορήματος της Λάουρα Εσκιβέλ, που θεωρείται από τα σημαντικότερα ισπανόφωνα μυθιστορήματα του 20ού αιώνα. Μεταφράστηκε σε σαράντα γλώσσες, μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με μεγάλη επιτυχία και χάρισε στη συγγραφέα μια θέση στο πάνθεον της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα:

Η Λάουρα Εσκιβέλ γεννήθηκε το 1950 στην Πόλη του Μεξικού, όπου και ζει με τον άντρα της και την κόρη της. Άρχισε τη σταδιοδρομία της διδάσκοντας και γράφοντας θεατρικά έργα για παιδιά. Έγραψε επίσης πολλά κινηματογραφικά σενάρια. Το πρώτο της μυθιστόρημα, Σαν νερό για ζεστή σοκολάτα (1989, κυκλοφορεί από την «Ωκεανίδα»), γνώρισε πρωτοφανή επιτυχία. Μεταφράστηκε σε τριάντα πέντε γλώσσες, ήταν πάνω από ένα χρόνο στη λίστα των μπεστ σέλερ στους New York Times και πουλήθηκαν πάνω από τρία εκατομμύρια αντίτυπα. Το βιβλίο γυρίστηκε κινηματογραφική ταινία σε σενάριο της ίδιας της Εσκιβέλ και με σκηνοθέτη τον Αλφόνσο Αράου. Για αυτό το σενάριο η Εσκιβέλ κέρδισε το 1992 το βραβείο Αριέλ, που απονέμει η Ακαδημία Επιστημών και Κινηματογραφικών Τεχνών του Μεξικού, και το βραβείο Σίλβερ Ούγκο (στο 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σικάγου), και το 1993 το βραβείο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Χιούστον. Το 1994 απονεμήθηκε στη Λάουρα Εσκιβέλ το γνωστό βραβείο Βιβλίο της Χρονιάς των Αμερικανικών Βιβλιοπωλείων, για πρώτη φορά σε ξένο συγγραφέα. Το 1995 εκδόθηκε το μυθιστόρημά της Ο νόμος της αγάπης (κυκλοφορεί επίσης από την «Ωκεανίδα») και ύστερα τα έργα: Intimas Suculentias, Tratato Historico de Cocina (1998) και El Libro de las Emociones (2000). Το μυθιστόρημα Γρήγορος σαν το πόθο εκδόθηκε το 2001.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση του Σαββάτου: «Αίμος – Διαδρομές στα Βαλκάνια» του Θοδωρή Νικολάου

Τι είναι τα Βαλκάνια, όμως ; Φυλές, θρησκείες, εθνότητες, συνήθειες και ήθη παράγουν ένα γ…