Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τρανταχτές διαφωνίες έφερε στην επιφάνεια το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον τρόπο επιλογής των διοικήσεων δημόσιων φορέων

Τρανταχτές διαφωνίες έφερε στην επιφάνεια το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον τρόπο επιλογής των διοικήσεων δημόσιων φορέων

0

Τι είπαν οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και Σπαρτιάτες


Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών εισάγει νέες διαδικασίες επιλογής διοικήσεων για περισσότερους από 500 φορείς του Δημοσίου όπου τον τελευταίο λόγο θα τον έχει η κυβέρνηση


Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το «Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα, ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους και λοιπές διατάξεις» εισήχθη σήμερα Τετάρτη για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και η ψήφισή του αναμένεται να διεξαχθεί αύριο Πέμπτη.

Στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Διοίκησης το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία επί της Αρχής από τη ΝΔ.  Καταψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νίκη, ενώ επιφυλακτική στάση κρατούν ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Πλεύση Ελευθερίας που τοποθετήθηκαν στην Ολομέλεια.

Κ. Μητσοτάκης, ΝΔ: «Αστήρικτες κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί ευνοιοκρατίας και κομματισμού»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του από το βήμα της Βουλής τόνισε ότι «Είναι εύλογη κριτική για απολαβές, ότι είναι χαμηλότερες από δημόσιο τομέα. Κάτι πρέπει να κάνουμε για αυτό. Θα αυξήσουμε τις αμοιβές των διοικητών των οργανισμών εθνικής εμβέλειας και των νοσοκομείων στο ύψος των απολαβών του γενικού γραμματέα και αντίστοιχη αύξηση θα έχουμε και στις απολαβές των μικρότερων οργανισμών. Και θα δώσουμε και πριμ παραγωγικότητας».

Νωρίτερα, είχε μιλήσει για ένα νέο αξιοκρατικό πλαίσιο αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την επιλογή νέων διοικήσεων στο δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό στόχος πλέον του Δημοσίου θα είναι να εξυπηρετείται ο πολίτης, με την ιεραρχία να καθορίζεται από τις ικανότητες και την εμπειρία πάντα σε σχέση με τον τομέα. Ο ίδιος παρέθεσε τα σημεία κλειδιά του νέου νομοσχέδιου όπως για παράδειγμα ότι θα υπάρχει η συνέντευξη στην οποία θα συμμετέχουν οι 7 επικρατέστεροι, τα λεγόμενα on/off κριτήρια, οι σπουδές και η εργασιακή εμπειρία. «Θα τοποθετείται ο κατάλληλη άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, γι’ αυτό και το νομοσχέδιο απευθύνεται όχι σε εκείνους που ζητούν ένα δημόσιο πόστο για να πορευτούν, αλλά στους ικανούς», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, χαρακτήρισε αστήρικτες κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί ευνοιοκρατίας και κομματισμού. «Δεν υπάρχει κανένας σοβαρός τρόπος αξιολόγησης στον κόσμο που να μην περιλαμβάνει συνέντευξη. Είναι ανάξια σχολιασμού αυτά που ακούστηκαν από επίσημα χείλη, ελπίζω να μην τα ξανά ακούσουμε σήμερα, ότι οι διοικητές πρέπει να επιλέγονται από το προσωπικό. Όχι ευχαριστώ. Αυτές τις εποχές τις αφήσαμε πίσω μας», σημείωσε.

Σ. Φάμελλος, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Τίθενται ιδιαίτερα χαμηλά προσόντα ως ελάχιστες προϋποθέσεις για την επιλογή των διοικήσεων»

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άσκησε σφοδρή κριτική στο νομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι «κάτω από τον ευφημισμό του τίτλου και τον ψευδεπίγραφο μανδύα αξιοκρατίας, ουσιαστικά διαιωνίζει τον άκρατο κομματισμό και την ευνοιοκρατία στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης».

«Θολά και ανακριβή κριτήρια ομαδοποίησης των νομικών προσώπων από το υπουργικό συμβούλιο, απουσία σαφούς καταγραφής του ακριβούς αριθμού φορέων που πρόκειται να στελεχωθούν καθώς και την ανορθολογική διαδικασία επιλογής διοικήσεων με αδιαφανείς όρους», τονίζει ο Σωκράτης Φάμελλος, αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Τόνισε παράλληλα πως «τίθενται ιδιαίτερα χαμηλά προσόντα ως ελάχιστες προϋποθέσεις για την επιλογή των διοικήσεων, ενώ η απαιτούμενη “συνάφεια” είναι ένας αόριστος τεχνικός όρος, που χρήζει εξειδίκευσης. Ο ψηφιακός εγγραμματισμός είναι αναγκαίο και ελάχιστο προαπαιτούμενο σε κάθε θέση ευθύνης».

Τέλος, μίλησε για «κομματισμό, αναξιοκρατία και πελατειακό κράτος». «Κανείς δεν θα μπορούσε ποτέ να σας κατηγορήσει για ερασιτεχνισμό στην κομματικοποιήση του κράτους. Σε αυτό είστε επαγγελματίες», είπε και προσέθεσε πως «ο κ. Μητσοτάκης θέλει να ασκήσει απόλυτο κομματικό έλεγχο σε ένα κομματικό κράτος», γεγονός που «θάβει την αξιοκρατία, τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την αμεροληψία».

Ν. Ανδρουλάκης, ΠΑΣΟΚ: «Νομοσχέδιο «φύλλο συκής», με περιτύλιγμα αναξιοκρατίας»

Απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε πως «θέλετε κράτος λάφυρο και τις θέσεις ευθύνης σε αντίβαρο πολιτικής συναλλαγής» και έκανε λόγο για νομοσχέδιο «φύλλο συκής, με περιτύλιγμα αναξιοκρατίας». «Έχετε απολέσει οποιαδήποτε μεταρρυθμιστική ροπή, αντιθέτως κινείστε σε μικρές κινήσεις, ικανοποίησης συμφερόντων».

Κ. Βελόπουλος, Ελληνική Λύση: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το ΑΣΕΠ αργά το βράδυ σε συνεργασία με τη ΝΔ»

Ο αρχηγός της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος υπογράμμισε ότι «μπαίνει κόφτης σε διάφορες αιματολογικές και όχι μόνο εξετάσεις. Π.χ. γενική αίματος θα γίνεται μόνο ανά 4 ημέρες. Και αν κάποιος έχει ανάγκη να κάνει νωρίτερα, η εξέταση θα γίνεται μόνο σε δημόσια δομή, δηλ. νοσοκομείο ή κέντρο υγείας. Αν πας λέει να κάνεις τις εξετάσεις ιδιωτικά δεν σε αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Υπάρχει σχετικό ΦΕΚ γι’ αυτό. Επίσης, μπήκε κόφτης στη Β Χοριακή. Μια έγκυος κάνει Β Χοριακή κάθε 2 ημέρες για να είναι σίγουρος και ο γιατρός ότι το κύημα μεγαλώνει κανονικά. Τώρα θα κάνει την εξέταση κάθε 4 ημέρες! Έχουμε δημογραφικό πρόβλημα και αντί να κάνετε εύκολη την ζωή των Ελλήνων, τους δυσκολεύετε και σε αυτό τώρα».

Θ. Παφίλης, ΚΚΕ: «Τα νοσοκομεία δεν έχουν ανάγκη manager αλλά γιατρούς, νοσηλευτές και αναλώσιμα υλικά»

Ελέω της ασθένειας του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, τον λόγο στο βήμα της Βουλής πήρε εκ μέρους του ΚΚΕ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θανάσης Παφίλης.

Ο κ. Παφίλης δήλωσε ότι «η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τα νοσοκομεία στην τύχη τους και τώρα ενδιαφέρεται για τους διοικητές. Η ΝΔ έχει στρατηγική. Θέλει να δημιουργήσει ένα σύστημα με καλύτερες προϋποθέσεις ώστε να εξυπηρετεί το καπιταλιστικό σύστημα. Θέλει να οικοδομήσει τέτοια δημόσια διοίκηση η οποία να είναι στην υπηρεσία των επιχειρηματιών».

Παράλληλα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι «με ποια κριτήρια θα διορίζεται ένας διοικητής; Με τα κριτήρια του Νοσοκομείου Α.Ε.» και πρόσθεσε ότι «τα νοσοκομεία δεν χρειάζονται manager αλλά αντιθέτως χρειάζονται γιατρούς, νοσηλευτές και αναλώσιμα υλικά».

Β. Στίγκας, Σπαρτιάτες: «Όποιος διοικητής και να έρθει με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο δεν θα μπορεί να κάνει τη δουλειά του»

Ο κ. Στίγκας δήλωσε ότι «δεν μπορεί να θεωρείται ικανοποιητική λύση η πρόταση του πρωθυπουργού καθώς η μόρφωση δεν είναι από μόνη της ικανή για να διοικήσει κάποιος σωστά». Στη συνέχεια ανέφερε ότι «όποιος διοικητής και να έρθει με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο σήμερα δεν θα μπορεί να κάνει τη δουλειά του. Η δική μας θέση είναι ότι όλα τα κόμματα θα πρέπει να φέρουν προτάσεις και επίσης να συσταθεί μία μικρή επιτροπή που θα εξετάζει την ικανότητα κάποιου να διοικεί».


Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης για έγκριση Προϋπολογισμού 2025

Κλήση σε ειδική συνεδρίαση για την έγκριση του προϋπολογισμού και του Ολοκληρωμένου Πλαισί…