Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Τι συμβαίνει στο νοσοκομείο αλ Σίφα της Γάζας και γιατί; Τα σενάρια για το πώς μπορεί να μπει τέλος

Τι συμβαίνει στο νοσοκομείο αλ Σίφα της Γάζας και γιατί; Τα σενάρια για το πώς μπορεί να μπει τέλος

0

Εκατοντάδες ασθενείς, μεταξύ των οποίων δεκάδες μωρά, παραμένουν εγκλωβισμένοι στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, καθώς ισραηλινά στρατεύματα και μαχητές της Χαμάς μάχονται έξω από αυτό. Τι συμβαίνει και γιατί;

Το νοσοκομείο Dar al-Shifa (Σπίτι της Θεραπείας) είναι ένα εκτεταμένο συγκρότημα ιατρικών εγκαταστάσεων στην πόλη της Γάζας, στο βόρειο τμήμα της. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από την ακτή και σε έναν κεντρικό δρόμο.

Με 600 έως 900 κλίνες και χιλιάδες υπαλλήλους, αποτελούσε τον κύριο πυλώνα παροχής υγειονομικής περίθαλψης σε τοπικό επίπεδο, με ένα φάσμα υπηρεσιών που λίγα από τα άλλα νοσοκομεία στη Γάζα μπορούσαν να προσφέρουν. Από την έναρξη του πολέμου, έγινε καταφύγιο για όσους εκτοπίστηκαν από τις μάχες και τους συνεχείς ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Τι ισχυρίζεται το Ισραήλ για τις επιχειρήσεις της Χαμάς εκεί;

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι η Χαμάς έχει δημιουργήσει το αρχηγείο της σε καταφύγια και σήραγγες κάτω από το νοσοκομείο, χρησιμοποιώντας ουσιαστικά το κτίριο, τους ασθενείς και το προσωπικό ως ανθρώπινη ασπίδα. Αξιωματούχοι ασφαλείας έχουν επίσης δηλώσει ότι, μετά τις αιφνιδιαστικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ που σκότωσαν 1.200 Ισραηλινούς, οι ανώτεροι ηγέτες της Χαμάς έχουν εγκατασταθεί κάτω από το νοσοκομείο, γράφει η Guardian.

Υπάρχουν αποδείξεις για τους ισραηλινούς ισχυρισμούς;

Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ένας εκπρόσωπος των IDF έδειξε μια φωτογραφία δορυφόρου του χώρου του νοσοκομείου όπου είναι μαρκαρισμένα στρατιωτικά σημεία «διοίκησης», την οποία περιέγραψε ως απεικόνιση που βασίζεται «στο πραγματικό υλικό που έχουμε στα χέρια μας». Σε πλάνα που λέγεται ότι προέρχονται από ανάκριση, ένας μαχητής της Χαμάς που συνελήφθη τον περασμένο μήνα περιέγραψε πώς η Χαμάς είχε «κρυφτεί στα νοσοκομεία». Το Ισραήλ έδωσε επίσης στη δημοσιότητα άλλα στοιχεία που φαίνεται να δείχνουν σήραγγες κοντά ή μέσα σε άλλες ιατρικές εγκαταστάσεις στη Γάζα.

Πώς απαντούν η Χαμάς και άλλοι στους ισχυρισμούς αυτούς;

Η Χαμάς και αξιωματούχοι των υγειονομικών Αρχών που διοικούνται από τη Χαμάς στη Γάζα έχουν αρνηθεί τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι πρόκειται για προπαγάνδα που χρησιμοποιείται για να δικαιολογήσει επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγείας. Ο Δρ Γκασάν Αμπού-Σιτάχ, ένας Βρετανός γιατρός που εργάζεται στην αλ-Σίφα, περιέγραψε τον ισραηλινό ισχυρισμό ως «εξωφρενική δικαιολογία». Το Human Rights Watch δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τον ισραηλινό ισχυρισμό.

Πώς είναι οι συνθήκες στο νοσοκομείο;

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το αλ Σίφα, αλλά αξιωματούχοι του τομέα της υγείας λένε ότι οι εναπομείναντες ασθενείς πεθαίνουν εξαιτίας της έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας εν μέσω έντονων μαχών μεταξύ ισραηλινών στρατευμάτων και μαχητών της Χαμάς. Εξοπλισμός που σώζει ζωές, όπως οι θερμοκοιτίδες, δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς καύσιμα για τη λειτουργία των γεννητριών.

Στο νοσοκομείο υπάρχουν μεταξύ 600 και 650 νοσηλευόμενοι, καθώς και 200 έως 500 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και περίπου 1.500 εκτοπισμένοι που έχουν βρει καταφύγιο.

 

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι παρέχει ασφαλείς διαδρόμους για να διαφύγουν οι άνθρωποι από τις έντονες μάχες στον βορρά και να μετακινηθούν νότια, αλλά Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι που βρίσκονται μέσα στο αλ Σίφα δήλωσαν ότι το συγκρότημα έχει περικυκλωθεί από συνεχή πυρά και ότι οι ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές βρίσκονται παντού.

Πώς μπορεί να τελειώσει αυτό;

Υπάρχουν διάφορα σενάρια για το πώς μπορεί να λήξει αυτή η κατάσταση.

Οι ισραηλινές δυνάμεις θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να εισέλθουν στο νοσοκομείο, αν και αυτό ενέχει τεράστιους πολιτικούς και διπλωματικούς κινδύνους. Η Χαμάς θα μπορούσε να αποφασίσει να αποσυρθεί από την πόλη της Γάζας, ενδεχομένως μέσω σηράγγων, προς τα νότια της Γάζας, αν και αυτό είναι απίθανο. Μια κατάπαυση του πυρός – ενδεχομένως μετά τη σύναψη μιας συμφωνίας για τη μερική απελευθέρωση των περισσότερων από 240 ομήρων που κατέλαβε η Χαμάς τον περασμένο μήνα – θα επέτρεπε στις ανθρωπιστικές οργανώσεις, τις IDF ή άλλους φορείς να οργανώσουν μια πλήρη εκκένωση ή να μεταφέρουν ζωτικές προμήθειες στο νοσοκομείο.

Είναι η σημασία του νοσοκομείου μόνο ιατρική;

Όχι πλέον. Το αλ Σίφα έχει γίνει στρατηγικός στόχος για το Ισραήλ, το οποίο βλέπει το νοσοκομείο ως το νευραλγικό κέντρο των διοικητικών και στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς. Για τη Χαμάς και τους υποστηρικτές της, έχει γίνει σύμβολο της ικανότητας της οργάνωσης να πολεμήσει εναντίον ενός στρατιωτικά ισχυρότερου εχθρού. Για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, έχει γίνει η επιτομή του πόνου των αθώων πολιτών.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

1.442.721€ για τις Δασικές Υπηρεσίες Μακεδονίας και Θράκης – Ποια η κατανομή ανά περιφέρεια

Η κατανομή του προϋπολογισμού ανά περιφέρεια αναδεικνύει τη Μακεδονία-Θράκη ως την περιοχή…