Στάση εργασίας χθες στο νοσοκομείο – Κραυγή αγωνίας από την Προέδρο Εργαζομένων νοσοκομείου Ξάνθης, Ε. Γεωργιάδου
«Η κατάσταση χειροτέρεψε», λέει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Α. Κυριαλάνης
Με δανεικούς γιατρούς από τα γειτονικά νοσοκομεία και χωρίς κανένα μόνιμο λειτουργεί πλέον η Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου Ξάνθης προκαλώντας ανησυχία στους εργαζόμενους στο νοσοκομείο γιατρούς και νοσηλευτές αλλά και στην γενικότερη λειτουργία του νοσοκομείου. Παρά τις αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις των εργαζομένων αλλά και της τοπικής κοινωνία η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί κατ’ ελάχιστον όπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι γι’ αυτό εξάλλου πραγματοποίησαν μία ακόμη διαμαρτυρία – στάση εργασίας, χθες Πέμπτη 2 Νοεμβρίου στον περίβολο του νοσοκομείου, στο πλαίσιο της πανυγειονομικής απεργίας που προκήρυξε η ΠΟΕΔΥΝ, αποσκοπώντας για μια ακόμη φορά να επικοινωνήσουν και να ευαισθητοποιήσουν την τοπική κοινωνία για το πρόβλημα.
Κραυγή αγωνίας από την Προέδρο Εργαζομένων νοσοκομείου Ξάνθης, Ε. Γεωργιάδου
Μιλώντας στο «Ε» η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείου Ξάνθης κα Ελένη Γεωργιάδου σημείωσε ότι η ανταπόκριση δεν είναι αντίστοιχη με το μέγεθος του προβλήματος που όλοι γνωρίζουν και ο μόνος λόγος που έγινε η στάση εργασίας είναι και για να αναδειχθεί το πρόβλημα το οποίο πλέον όχι μόνο δεν ομαλοποιείται αλλά οξύνεται και είναι ένα: η υποστελέχωση: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα του νοσοκομείου μας είναι η υποστελέχωση και κυρίως εντοπίζονται στην Παθολογική κλινική που πλέον λειτουργεί με γιατρούς που έρχονται με αποσπάσεις από γειτονικά νοσοκομεία αφού οι δύο μόνιμοι έχουν άδειες ασθενείας. Επίσης εδώ και 3 χρόνια δεν έχουμε ΜΕΘ και για να έχουμε μια επάρκεια σε νοσηλευτικό προσωπικό έχουν συγχωνευτεί τριες κλινικές. Το νοσοκομείο μας συρρικνώνεται επικίνδυνα. Πρέπει κάτι να γίνει άμεσα. Είναι γνωστό πως κι άλλα περιφερειακά νοσοκομεία αντιμετωπίζουν προβλήματα υποστελέχωσης αλλά το δικό μας είναι σε πιο δυσμενή κατάσταση. Η διοίκηση εφαρμόζει το κυβερνητικό σχέδιο. Προκηρύξεις βγαίνουν συνεχώς αλλά βγαίνουν άγονες. Πρέπει να δοθούν επιπλέον κίνητρα στους γιατρούς για να έρθουν. Ένας λόγος που δεν υπάρχει ενδιαφέρον είναι ότι λόγω της υποστελέχωσης θα είναι αντιμέτωποι με εξουθενωτικές εργασιακές συνθήκες. Πρέπει να πιέσουν οι τοπικοί παράγοντες, η τοπική κοινωνία. Το νοσοκομείο μας αφορά όλους. Δεν ανησυχούμε για τις θέσεις μας …Ανησυχούμε αν θα χρειαστεί να βρεθούμε στα Επείγοντα. Κι εμείς και όλοι μας…Υπάρχει ανασφάλεια στην τοπική κοινωνία». Μια κραυγή αγωνίας από την κα Γεωργιάδου που δείχνει το μέγεθος της ανησυχίας για την κατάσταση του νοσοκομείου μας.
«Η κατάσταση χειροτέρεψε», λέει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Α. Κυριαλάνης
Για επιδείνωση της κατάστασης κάνει λόγο και ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών κ. Απόστολος Κυριαλάνης. Στο βασικό πρόβλημα της Παθολογικής προστίθεται και η έλλειψη αναισθησιολόγου που έχει σαν αποτέλεσμα να μην γίνονται τακτικά χειρουργεία παρά μόνο έκτακτα με αναισθησιολόγο που έρχεται με απόσπαση.
Είναι φανερό ότι όποιες λύσεις προτάθηκαν, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης δεν είχαν κάποια αποδοχή ούτε τέθηκαν σε εφαρμογή. Υπενθυμίζουμε ότι έγιναν πολλές κινητοποιήσεις και συζητήσεις και λήφθηκαν αποφάσεις για χορήγηση επιδομάτων από τον δήμο και την Μητρόπολη στους γιατρούς αλλά όλα αυτά ατόνησαν και προφανώς έμειναν στα λόγια. Η κατάσταση όχι μόνο δεν βελτιώθηκε αλλά επιδεινώνεται. Η τοπική κοινωνία πρέπει να αντιδράσει και να πιέσει να βρεθεί λύση γιατί αυτή είναι ο αποδέκτης των όποιων αρνητικών επιπτώσεων θα έχει μια προβληματική λειτουργία του νοσοκομείου μας!
Μαριάννα Ξανθοπούλου