Για πρώτη φορά εστάλησαν στις 2 Νοεμβρίου με e – mails οι εισηγήσεις των επιτροπών
Με καθυστέρηση όμως 8 μηνών και βάλε – Μιλά στο «Ε» ο προϊστάμενος του Γραφείου Κτηματογράφησης Ξάνθης Δ. Σιάμελος
Το Κτηματολόγιο ολοκληρώθηκε πριν χρόνια αλλά η…ουρά του παραμένει και ταλαιπωρεί τους πολίτες. Έτσι όσοι έκαναν ενστάσεις γιατί δεν συμφωνούσαν με κάποιες εγγραφές στα Γραφεία Κτηματογράφησης ανέμεναν την εκδίκαση αυτών από τις ειδικές επιτροπές που απαρτίζονται από μηχανικούς, δικηγόρους και δασολόγους αν πρόκειται για δασικές εκτάσεις, να συνεδριάσουν, να εξετάσουν τις ενστάσεις και να αποφανθούν. Μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία όταν μάλιστα πρόκειται για σύσταση επιτροπών που υποδεικνύουν οι σύλλογοι και ιδιαίτερα αν δεν προβλέπεται κάποια σεβαστή αποζημίωση η συμμετοχή σ’ αυτές. Αυτό όμως έχει σαν αποτέλεσμα οι όποιες αγοραπωλησίες ή μεταβιβάσεις ακινήτων να «παγώνουν» αφού βρίσκονται σε εκκρεμότητα και είναι φυσικό ο αγοραστής να θέλει να γνωρίζει τι ακριβώς αγοράζει και τι έχει εγγραφεί στο Κτηματολόγιο. Όλη αυτή η κατάσταση αναμονής έχει προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό στους πολίτες, και κλονίζει την εμπιστοσύνη τους προς το δημόσιο, ιδιαίτερα τώρα που γίνεται μια προσπάθεια ψηφιοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών.
Πρώτη φορά με e – mail οι εισηγήσεις επί των ενστάσεων – Με καθυστέρηση όμως 8 μηνών και βάλε
Το «Ε» απευθύνθηκε στον προϊστάμενο του Γραφείου Κτηματογράφησης Ξάνθης κ Δημήτρη Σιάμελο, ώστε να αντλήσει πληροφορίες για το πότε τελικά θα υπάρχει μια απάντηση σ’ όσους έχουν κάνει ενστάσεις. Και τα νέα ήταν καλά! Ειδικότερα όπως μας είπε ο κ. Σιάμελος από τις 2 Νοεμβρίου έχουν σταλεί στα e – mails όσων έχουν κάνει ενστάσεις οι εισηγήσεις επι των ενστάσεων: «Αυτό γίνεται για πρώτη φορά. Οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να μπουν με τους κωδικούς taxis και να μελετήσουν την εισήγηση. Στη συνέχεια θα έχει ένα μήνα προθεσμία για να κάνει την αναφορά του αν δηλαδή αποδέχεται την εισήγηση ή όχι. Κι αν μεν την αποδέχεται θα προχωρήσει η διαδικασία εγγραφής στο Κτηματολόγιο με τα νέα του δικαιώματα αν όμως όχι θα πρέπει να κάνει αναφορά με τις νέες ενστάσεις του να τις κοινοποιήσει στους όμορους και θα εξεταστεί εκ νέου η ένστασή του». Όπως διευκρίνισε ο κ. Σιάμελος αυτός ο τρόπος εφαρμόζεται για πρώτη φορά καθώς στην πρώτη φάση αυτό γινόταν μέσω δικαστηρίων: «Ο ιδιοκτήτης έχει άμεση πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες της εισήγησης και σε όλα τα στοιχεία», σημείωσε ωστόσο παραδέχθηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση στην εκδίκαση των ενστάσεων.: «Αρχικά η ημερομηνία ήταν για τον Νοέμβριο του 2022. Προέκυψαν προβλήματα με τις επιτροπές και τελικά δόθηκε παράταση για τον Απρίλιο του 2023. Μεσολάβησαν και οι εκλογές και έτσι φτάσαμε στον Νοέμβριο».
Μετά την Άνοιξη 2024 η οριστικοποίηση -Δεν παρεμποδίζονται οι αγοραπωλησίες μας λένε από το Γραφείο Κτηματογράφησης
Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Σιάμελου, ουσιαστικά η διαδικασία της επανεξέτασης των αντιρρήσεων θα ολοκληρωθεί μετα την Άνοιξη του 2024 οπότε και θα οριστικοποιηθούν οι εγγραφές στο Κτηματολόγιο. Ωστόσο πρόσθεσε πως αυτό δεν εμποδίζει τις αγοραπωλησίες οι οποίες μπορούν να γίνουν με προσύμφωνα.: «Υπάρχουν τρόποι να γίνουν αγοραπωλησίες, δεν εμποδίζονται από αυτή την εκκρεμότητα. Σίγουρα είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο».
Μαριάννα Ξανθοπούλου