Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η φορολόγηση με τεκμαρτό αδικεί τους δικηγόρους

Η φορολόγηση με τεκμαρτό αδικεί τους δικηγόρους

0

«Έσχατο μέσο η αποχή. Δεν θα υποστεί βλάβη κανένας πολίτης», λένε οι Δικηγόροι της Ξάνθης

Μιλά στο «Ε» η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης Δέσποινα Χατζηφωτιάδου – Κινδυνεύει με οικονομική δυσπραγία ο δικηγορικός κλάδος

Το οριζόντιο μέτρο φορολόγησης στους ελεύθερους επαγγελματίες με βάση το τεκμαρτό εισόδημα που εισάγει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ως μέτρο πάταξης της φοροδιαφυγής έχει φέρει σε …κάθετη αντίθεση και αντιπαράθεση με την κυβέρνηση πολλούς κλάδους μεταξύ αυτών και των δικηγόρων που θεωρούν ότι πλήττεται βάναυσα ο κλάδος τους και οδηγείται σε αφανισμό.

«Η αποχή είναι το έσχατο μέσο για να διεκδικήσουμε να εισακουστούν οι προτάσεις μας κατά την διαβούλευση. Δεν είναι επιλογή μας …ματώνουμε από τις αποχές» Δ. Χατζηφωτιάδου Προέδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης

«Έσχατο μέσο η αποχή. Δεν θα υποστεί βλάβη κανένας πολίτης», λένε οι Δικηγόροι της Ξάνθης

Γι’ αυτό και καταφεύγουν σε αποχή από νομικές ενέργειες και δίκες μετά από απόφαση της Ολομέλειας και των κατά τόπων Δικηγορικών συλλόγων. Όπως όμως σημειώνει η πρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης κα Δέσποινα Χατζηφωτιάδου: «η αποχή είναι το έσχατο μέσο για να διεκδικήσουμε να εισακουστούν οι προτάσεις μας κατά την διαβούλευση. Δεν είναι επιλογή μας …ματώνουμε από τις αποχές», τονίζει μεταφέροντας την αγωνία των δικηγόρων της Ξάνθης για ένα μέτρο που θεωρούν ότι είναι «άδικο» και θέτει σε κίνδυνο την βιωσιμότητα πολλών δικηγορικών γραφείων. Αναφορικά αν αυτή η αποχή στρέφεται εναντίον της κοινωνίας η κα Χατζηφωτιάδου τονίζει πως: «Κανένας πολίτης δεν θα υποστεί βλάβη. Σε κάθε σύλλογο υπάρχει μια επιτροπή που αν κρίνει ότι πρέπει να γίνει μια πράξη κατ’ εξαίρεση θα γίνει».

Κινδυνεύει με οικονομική δυσπραγία ο δικηγορικός κλάδος

Συνεχίζονται η κα Χατζηφωτιάδου επισημαίνει ότι επιχειρείται η εξομοίωση του κλάδου των δικηγόρων με τους μισθωτούς ενώ δεν είναι έτσι και ότι οι δικηγόροι δεν δουλεύουν 12 μήνες τον χρόνο όπως οι μισθωτοί. Επιπλέον: «Από το 2010 έχουμε μεγάλη συρρίκνωση της δικηγορικής νομικής ύλης. Έχουν αφαιρεθεί πολλές παραστάσεις σε επιτροπές όπως η παράσταση από συμβόλαιο. Επίσης πολλά άλλα αντικείμενα έχουν φύγει από εμάς. Είχαμε επίσης κλειστά τα δικαστήρια στην περίοδο της πανδημίας και είμαστε αντιμέτωποι με τεράστιες αυξήσει σε λειτουργικές δαπάνες και εισφορές, Αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στα οικονομικά του κλάδου». Σ’ ότι αφορά την φοροδιαφυγή: «Είμαστε ο μόνος κλάδος που πληρώνουμε κάθε μήνα τριπλότυπα Φόρο, ΦΠΑ και ασφαλιστικές εισφοράς. Το κράτος κερδίζει από μας αυτά τα έσοδα και μας το ανταποδίδει με ένα μέτρο σκληρό και άδικο. Ο δικός μας κλάδος όπως και οι υπόλοιποι που πλήττονται είναι ο κορμός της οικονομίας και αυτό θα μετακυληθεί σ’ όλους τους κλάδους. Ιδιαίτερα στην Θράκη που είναι η πιο φτωχή περιφέρεια και θα έπρεπε να δοθούν κίνητρα αντ’ αυτού έχουμε αυτό το άδικο νομοσχέδιο. Θεωρώ ότι ο αγώνας μας δεν θα πάει χαμένος και ευελπιστούμε ο υπουργός να λάβει υπ’ όψιν τις προτάσεις μας».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…