Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Δικαστικό Ρεπορτάζ Αρ. Σκουνάκη: «Η δίωξη των έξι φοιτητών του Πολυτεχνείου Ξάνθης είναι καθαρά πολιτική»

Αρ. Σκουνάκη: «Η δίωξη των έξι φοιτητών του Πολυτεχνείου Ξάνθης είναι καθαρά πολιτική»

0

Η δικηγόρος των έξι φοιτητών, Αρετή Σκουνάκη μιλάει στο «Ε» για την υπόθεση η οποία εκδικάζεται την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου στα Δικαστήρια Κομοτηνής


Με ποιο τρόπο εμπλέκεται ο πρώην καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Γεώργιος Παύλος


Την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου συνεχίζεται η δίκη σε βάρος των έξι φοιτητών από τη Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης οι οποίοι κατηγορούνται για την τέλεση των αδικημάτων της παράνομης βίας και ληστείας μετά από μήνυση δύο φοιτητών και του αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Γεωργίου Παύλου.

Το «Ε» μίλησε με την Αρετή Σκουνάκη, δικηγόρο των έξι φοιτητών, σχετικά με την υπόθεση που έχει ξεσηκώσει τους φοιτητές του Πολυτεχνείου Ξάνθης.

 Στη σχολή των ΗΜΜΥ εμφανίστηκαν σε αφίσες αριστερών παρατάξεων σβάστικες και συνθήματα όπως «Ζήτω η 21η Απρίλη»

Η κα Σκουνάκη ανέφερε ότι «η υπόθεση έχει τη βάση της σε μία σκευωρία που έχει εξαπολύσει ο πρώτος φοιτητής που υπέβαλε μήνυση ο οποίος δεν κατονομάζει, ούτε αναγνωρίζει κανέναν από τους “έξι”. Όλη η ιστορία ξεκινά από τον συγκεκριμένο φοιτητή, στις 13 Απριλίου 2016, ο οποίος κατηγόρησε για ληστεία και ξυλοδαρμό κάποια παιδιά που βρίσκονταν σε μία καθαρά συμβολική πορεία διαμαρτυρίας μέσα στο πανεπιστήμιο για κάποια φασιστικά σύμβολα που εμφανίστηκαν σε αφίσες αριστερών παρατάξεων λίγες μέρες πριν την 21η Απριλίου».

Η εμπλοκή του καθηγητή Γεωργίου Παύλου στην υπόθεση

Όπως υπογραμμίζει η κα Σκουνάκη «πέραν του γεγονότος ότι ο συγκεκριμένος καθηγητής είχε δημιουργήσει διάφορα ζητήματα που είχαν να κάνουν με την εκπαιδευτική διαδικασία και τα οποία είχαν απασχολήσει επανειλημμένα την επιτροπή φοιτητικών θεμάτων αλλά αργότερα και τη Σύγκλητο ενώ ο ίδιος οδηγήθηκε σε ΕΔΕ ύστερα από καταγγελίες φοιτητών φτάνοντας σε Πειθαρχικό (το οποίο δεν ολοκληρώθηκε λόγω συνταξιοδότησης του ίδιου)».

Ειδικά γι’ αυτόν τον καθηγητή, όπως έχουν καταγγείλει φοιτητές, τα ποσοστά αποτυχίας στις εξετάσεις των μαθημάτων του έφταναν έως και το 100%, ενώ απαιτούσε την παράδοση σημειώσεων σε κάθε μάθημα, επιβάλλοντας με αυτό τον τρόπο την υποχρεωτική παρακολούθηση. Παράλληλα, υποσχόταν bonus σε όποιον δακτυλογραφούσε τις χειρόγραφες σημειώσεις του, αφού είχε στόχο την έκδοση βιβλίου. Και όλα αυτά συνοδευόμενα από κηρύγματα εθνικιστικού περιεχομένου, αλλά και σχόλια υποτίμησης φοιτητών που παρακολουθούσαν τα μαθήματά του.

Εκτός όμως από τα εκπαιδευτικά ζήτημα που είχαν προκύψει, ο κ. Παύλος είχε προκαλέσει με την γενικότερη συμπεριφορά του αλλά και με την ιδεολογική του τοποθέτηση, σύμφωνα με τον Φοιτητικό Σύλλογο και την κα Σκουνάκη.

«Επικαλούμενος ενός θεσμικά ανύπαρκτου Εργαστηρίου Φιλοσοφίας, μάζευε φοιτητές από διάφορα τμήματα του Πολυτεχνείου και τους έκανε κατήχηση φασιστικών ιδεών ενώ πρέπει να τονίσουμε ότι ο εναγόμενος φοιτητής παρακολουθούσε στενά τις διαλέξεις του εν λόγω καθηγητή», ενώ  ίδια συμπληρώνει ότι «ο Γ. Παύλου την περίοδο εκείνη υπογράφει φασιστικά κείμενα που λένε επί λέξει “Μιμηθείτε τον Κασιδιάρη…..τον Ιωάννη Μεταξά”, και παράλληλα δηλώνει ανοιχτά υπέρ φασιστικών πρακτικών και με κηρύγματα στα αμφιθέατρα παρουσίαζε πρόσφυγες και μετανάστες ως πηγή προβλημάτων για τα δεινά της χώρας», δηλώνει η κα Σκουνάκη.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως μετά από τα γεγονότα, η Χρυσή Αυγή που αποτελούσε τότε ακόμη κοινοβουλευτικό κόμμα κατέθεσε επερώτηση στη Βουλή για το σχήμα της ΕΑΑΚ στην Ξάνθη (ΕΠΑΑ λεγεωνάριοι-κουρσάροι, το σχήμα που συμμετείχαν οι 4 από τους 6 διωκόμενους) και επιπλέον ο Γεώργιος Παύλος έλαβε δημόσια στήριξη σε κείμενο υπογραφών από διάφορους ακροδεξιούς μεταξύ των οποίων και η Χριστίνα Τζαμπάζη (συνήγορος υπεράσπισης Ρουπακιά και Θέμιδος Σκορδέλη – στέλεχος Χρυσής Αυγής), όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Φοιτητικού Συλλόγου Ξάνθης.


«Ανάμεσα στους δράστες, οι οποίοι φαίνονται στα βίντεο, δεν βρίσκεται κανένας από τους κατηγορούμενους»
Αρετή Σκουνάκη
Δικηγόρος των έξι φοιτητών

Η ημέρα της συμπλοκής μεταξύ των φοιτητών

Η δικηγόρος των «έξι» εξήγησε ότι «την ημέρα της πορείας ο πρώτος φοιτητής εμφανίστηκε στην κεφαλή της πορείας και πράγματι κάποιοι παρευρισκόμενοι τον χτύπησαν. Ανάμεσα στους δράστες, οι οποίοι φαίνονται στα βίντεο, δεν βρίσκεται κανένας από τους κατηγορούμενους. Ο δεύτερος φοιτητής προσπάθησε να βοηθήσει τον πρώτο και εν τέλει ασκείται βία και εναντίον του. Όσον αφορά το δεύτερο θύμα, καταγράφεται σε βίντεο οι πέντε από τους έξι κατηγορούμενους φοιτητές να προσπαθήσουν να βοηθήσουν και να τον περιθάλψουν. Άλλωστε και ο ίδιος αναγνωρίζει την παραπάνω προσπάθεια».

Το κενό που υπάρχει στο κατηγορητήριο είναι οι τέσσερεις διαδοχικές καταθέσεις του πρώτου φοιτητή, σύμφωνα με την κα Σκουνάκη. Η ίδια επισημαίνει ότι «στις πρώτες δύο καταθέσεις κατονομάζει τους τρεις από τους έξι κατηγορούμενους ενώ ενάμιση χρόνο αργότερα κατονόμασε, τελείως αυθαίρετα, και άλλους δύο. Και οι έξι κατηγορούμενοι ήταν δραστήρια άτομα με έντονη συνδικαλιστική δράση συνεπώς γνωστά στον χώρο του Πανεπιστημίου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι «μόνο ο ένας από τους δύο φοιτητές που ξυλοκοπήθηκαν, υποδεικνύει ως δράστες τους 6 συμφοιτητές του, στοχοποιώντας τους καθαρά για την συνδικαλιστικές και αντιφασιστική τους δράση. Στην πραγματικότητα κυνηγά τα συγκεκριμένα ονόματα και όχι τους πραγματικούς δράστες. Ο δεύτερος φοιτητής, αντίθετα από τον πρώτο, καταθέτει αυτό που πραγματικά έγινε. Ότι και οι δύο επιθέσεις έγιναν από άγνωστους δράστες και όχι από τους έξι κατηγορούμενους φοιτητές» ενώ προσθέτει ότι «ο κ. Παύλος στα μαθήματά του στοχοποιούσε συχνά πυκνά τους έξι φοιτητές και επιπρόσθετα δυο μέρες μετά το συμβάν ο πρώην καθηγητής έστειλε κατάλογο στην Εισαγγελία Ξάνθης με τα ονόματα των έξι κατηγορουμένων και άλλων πέντε φοιτητών».

Εν κατακλείδι η κα Σκουνάκη δηλώνει ότι «δεν υπάρχει κανένα απολύτως στοιχείο για τους έξι κατηγορούμενους. Η δίωξη είναι καθαρά πολιτική, στοχευμένη και σχεδιασμένη από την αρχή έως το τέλος».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Δικαστικό Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καθησυχαστικός για τον σεισμό στη Χαλκιδική ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός»

Ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε ότι η περιοχή δεν διαθέτει υψηλό σεισμικό δυναμικό, ενώ τόνισε…