Μπήκε λουκέτο σ’ όλο το κτηριακό συγκρότημα – Αποσύρθηκε η μισθώτρια εταιρεία –
Θα παραδώσει…ντουβάρια
Άγονος ο πρώτος διαγωνισμός -Δεν επαναπροκηρύχθηκε από την ΕΤΑΔ – Ένα «κουφάρι» στην πιο όμορφη περιοχή της πόλης;
Λουκέτο έχει μπει στο Ελισσώ. Η αυλαία έπεσε με την τελευταία πολιτική εκδήλωση του συνδυασμού «Μπροστά» την προηγούμενη Παρασκευή. Έκτοτε δεν λειτουργούν τα καφέ μπαρ και μόνο το ξενοδοχείο θα λειτουργήσει έως τα μέσα Νοέμβρη για να εξυπηρετήσει του πελάτες που έχουν κάνει κράτηση έως αυτή την ημερομηνία. Την θλιβερή είδηση επιβεβαίωσε ο Διευθυντής της εταιρείας κ. Άκης Καραηλιόπουλος επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια ειλημμένη απόφαση του ΔΣ. της εταιρείας δεδομένου ότι έχει λήξει η 20ετής σύμβαση μίσθωσης με την ΕΤΑΔ και δεν έχει βρεθεί κοινός τόπος για ανανέωσή της : «Αποφασίσαμε για δικούς μας λόγους να αποχωρήσουμε. Έχουν γίνει επαφές με την ΕΤΑΔ τρία χρόνια πριν αλλά δεν κατέληξαν κάπου. Προφανώς η ΕΤΑΔ έχει το δικό της πρωτόκολλο λειτουργίας αλλά εμείς είμαστε ιδιωτικός τομέας και λειτουργούμε με τους δικούς μας επιχειρηματικούς κανόνες. Η επιχείρηση έχει «δομικά» προβλήματα που την καθιστούν μια «δύσκολη» επιχείρηση. Δεν μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω γιατί έχει διάφορα προβλήματα. Κρίναμε ότι έπρεπε να αποσυρθούμε».
Γιατί είναι «δύσκολη» επιχείρηση
Σύμφωνα με τεχνικούς αναλυτές το παρόν ξενοδοχείο θεωρείται μικρό αφού δεν μπορεί να φιλοξενήσει ένα ολόκληρο γκρουπ καθόσον διαθέτει 43 κλίνες. Το μεγάλο του όμως μειονέκτημα είναι ότι δεν μπορεί να κάνει επέκταση όποιος θα το αναλάβει γιατί η οικοδομική γραμμή εφάπτεται στα όρια του ακινήτου και δεν έχει περιθώριο επέκτασης. Η εταιρεία που λειτουργεί επί 12 χρόνια το Ελισσώ θα παραδώσει το κτηριακό συγκρότημα τελείως αδειανό αφού ο εξοπλισμός της ανήκει.
Άγονος ο πρώτος διαγωνισμός -Δεν επαναπροκηρύχθηκε
Στο μεταξύ η ΕΤΑΔ στην οποία ανήκει το κτήριο έχει προκηρύξει διαγωνισμό τον Απρίλιο του 2023. Η τιμή εκκίνησης της ηλεκτρονικής δημοπρασίας ήταν 50.000 ευρώ ετήσιο μίσθωμα. Η προθεσμία για την υποβολή του φακέλου δικαιολογητικών ήταν η 28η Απριλίου 2023, ώρα 13.00 στα γραφεία της ΕΤΑΔ στο κέντρο της Αθήνας. Αρχικά πληροφορίες ανέφεραν ότι είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον ωστόσο δεν βγήκε άγονος. Έκτοτε δεν επαναπροκηρύχθηκε και δεν είναι γνωστό αν θα επαναπροκηρυχτεί. Γενικά η ΕΤΑΔ ακολουθεί μια παρελκυστική τακτική σ’ ότι αφορά την αξιοποίηση των ακινήτων της και αυτό το βλέπουμε και με τα Λουτρά Ποταμιάς.
Ένα «κουφάρι» στην πιο όμορφη περιοχή της πόλης;
Η αρνητική αυτή εξέλιξη για το «Ελισσώ» αφορά όλη την τοπική κοινωνία που το αγκάλιασε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα θα το βλέπει αδειανό και ερειπωμένο, έρμαιο στην φθορά του χρόνου, των βανδαλισμών αλλά και ενδεχομένως άντρο περιθωριακών και παραβατικών. Αφορά και τους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες που θα πρέπει να μην επιτρέψουν να μεταβληθεί σε «κουφάρι» και μια περιοχή «κόσμημα» να κινδυνεύει να υποβαθμιστεί τουριστικά. Το γεγονός ότι είναι το δεύτερο ξενοδοχείο που κλείνει μετά το Νατάσσα μέσα σ΄ ένα χρόνο δεν είναι καλό σημάδι για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης μας. Όμως το «Ελισσώ» δεν είναι απλά ένα ξενοδοχείο ή ένα κτηριακό συγκρότημα είναι σημείο αναφοράς για τους μεγαλύτερους Ξανθιώτες και θα είναι μεγάλη απώλεια να μην λειτουργήσει ξανά.
Ιστορική αναδρομή: Όταν η Ξάνθη απέκτησε “ΞΕΝΙΑ” 59 χρόνια πριν
«Ήταν το έτος 1964 όταν έγινε το ξενοδοχείο – ορόσημο για την Ξάνθη. Στα εγκαίνια κατέφθασαν με ελικόπτερο ο τότε πρόεδρος της Βουλής Δημήτριος Παπασπύρου κι ο υπουργός Γεωργίας Αλέξανδρος Μπαλτατζής, που προσγειώθηκαν στο παλαιό αεροδρόμιο του Ν. Ζυγού. Ήταν το ξενοδοχείο που η φιλοσοφία του ήταν να το επισκέπτονται όχι μόνο οι διαμένοντες, αλλά κι ο ντόπιος πληθυσμός (cafe bar, κοινόχρηστοι χώροι, κτλ) έτσι ώστε να εναρμονιστεί με το τοπικό περιβάλλον του. Το ΞΕΝΙΑ φτιάχτηκε μαζί με άλλα 44 στην Ελλάδα απ’ τον ΕΟΤ, από την “Αμερικανική βοήθεια” του σχεδίου MARSAL. Συνέβαλε καίρια στον τουρισμό και προτιμήθηκε από τους Ξανθιώτες, ως αγαπημένος τόπος στην Κυριακάτικη βόλτα τους… κι όχι μόνο». Το απόσπασμα είναι από ρεπορτάζ αρχείου του «Ε» με τίτλο: « Από τα Πανδοχεία, στα Ξενοδοχεία της Ξάνθης», που δημοσιεύτηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2019.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxathopoulou@empros.gr