Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Όταν τα νεοκλασικά κτήρια της Παλιάς Πόλης αφηγούνται  τις ιστορίες τους

Όταν τα νεοκλασικά κτήρια της Παλιάς Πόλης αφηγούνται  τις ιστορίες τους

0

Παρουσιάστηκε το Λεύκωμα καταγραφής 80 κτηρίων του παραδοσιακού οικισμού

 

Δήμαρχος Ξάνθης, Μ. Τσέπελης: «Εξαιρετικό το Λεύκωμα. Συγχαρητήρια… Η παλιά πόλη για μας είναι στοίχημα»

 

Όταν τα κτήρια αποκτούν φωνή και αφηγούνται τις ιστορίες των ανθρώπων που έζησαν και  συνεχίζουν σ’ αυτά…όταν η αγάπη για  τον τόπο γίνεται μεράκι και δουλειά για την ανάδειξη αυτού του αρχιτεκτονικού πλούτου και της ιστορικής κληρονομιάς που τον πλαισιώνει τότε γεννιέται κάτι αξιόλογο όπως το Λεύκωμα «Ξάνθη:  Ιστορία και καταγραφή νεοκλασικών κτηρίων του Παραδοσιακού Οικισμού».

Χρειάστηκαν δύο χρόνια συλλογής του υλικού οπτικού, με φωτογραφήσεις εσωτερικού και εξωτερικού χώρου και ιστορικού υλικού μέσα από αφηγήσεις και ιστορικές πηγές που επιμελήθηκε η ομάδα που απαρτίζεται  από τον συλλέκτη, ιστοριοδίφη Κώστα Μαυρομάτη, τον ιδρυτή της Εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ Ξάνθης, δημοσιογράφο Γιάννη Διαφωνίδη που είχε τον συντονισμό της έκδοσης και της φιλολόγου Ιωάννας Καλού για να ολοκληρωθεί ένα πόνημα 209 σελίδων όπου καταγράφονται 80 κτήρια με κείμενα σε ελληνικά και αγγλικά. Ένα χρηστικό εργαλείο τουριστικής προβολής για τον δήμο Ξάνθης. Η παρουσίαση του Λευκώματος πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου στις 6.30 το απόγευμα στο ανακαινισμένο παλιό Δημαρχείο που αποτελεί ένα από τα νεοκλασικά που καταγράφονται. Μια εκδήλωση που εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 104 χρόνια της Απελευθέρωσης της πόλης μας. Στην εκδήλωση παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο δήμαρχος κ. Μανώλης Τσέπελης και ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κώστας Κουρτίδης. Η παρουσίαση του Λευκώματος έγινε από την αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Τουρισμού κα Ειρήνη Χαριτωνίδου και τον κ. Διαφωνίδη που αναφέρθηκε διεξοδικά στο περιεχόμενό του και την κα Νατάσσα Μιχαηλίδου Αρχαιολόγο Μουσειολόγο Ξεναγό.

Δήμαρχος Ξάνθης, Μ. Τσέπελης: «Εξαιρετικό το Λεύκωμα. Συγχαρητήρια… Η παλιά πόλη για μας είναι στοίχημα»

Ο δήμαρχος Ξάνθης απευθυνόμενος στο κοινό της κατάμεστης κεντρικής αίθουσας του παλιού Δημαρχείου εξήρε την ιδέα, την δουλειά και το αποτέλεσμα και τόνισε πως αποτελεί χρέος του δήμου να προβάλλει και να αξιοποιεί αυτόν τον αρχιτεκτονικό πλούτο και την ιστορική κληρονομιά της παλιάς πόλης  και να στηρίζει ανάλογες προσπάθειες: «Η παλιά πόλη για μας είναι στοίχημα και τον επόμενο ήδη έχουμε ανάδοχο θα εφαρμοστεί η λεγόμενη στάθμευση. Ξέρουμε ότι καθυστερήσαμε αλλά δεν το κάναμε γιατί το θέλαμε μας ανάγκασαν οι συγκυρίες», σημείωσε ο δήμαρχος ευχαριστώντας όλους του συντελεστές.

Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, Κ. Κουρτίδης: « «Να συνεχίσετε και με άλλα πονήματα που αναδεικνύουν την Ξάνθη»

Ο κ. Κουρτίδης χαρακτήρισε «εξαιρετικό πόνημα», το λεύκωμα: « Θέλουμε να αναδείξουμε την αρχιτεκτονική πολιτιστική κληρονομιά της παλιάς πόλης. Να συνεχίσετε και με άλλα πονήματα που αναδεικνύουν την Ξάνθη», προέτρεψε.

Αντιδήμαρχος Τουρισμού , Ε. Χαριτωνίδου:» Αποτελεί παρακαταθήκη …είναι δουλειά ανθρώπων που λατρεύουν τον τόπο τους»

«Η κα Χαριτωνίδου που είχε την ευθύνη συντονισμού ανέφερε: «Θέλω να συγχαρώ όλους όσους συνέβαλαν στην δημιουργία του. Το Λεύκωμα είναι ένας εξαιρετικός  ύμνος στην ιστορία και τις ξεχωριστές ομορφιές του παραδοσιακού μας οικισμού. Δημιουργήθηκε από ανθρώπους με πολύ μεράκι και προσωπική εργασία καταφέρνοντας να παντρέψουνε το χθες με το σήμερα και να τοποθετήσουν την ιστορία και τον πολιτισμό της αγαπημένης μας παλαιάς Πόλης στον χώρο καις τον χρόνο ως αναπόσπαστο κομμάτι . Αποτελεί παρακαταθήκη καθώς αποτυπώνει ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία ενώ τιμά το παρελθόν μεταφέροντας την κληρονομιά στις νεότερες γενιές. Το αποτέλεσμα είναι δουλειά ανθρώπων που λατρεύουν τον τόπο τους», σημείωσε η κα Χαριτωνίδου ευχαριστώντας έναν  – έναν ξεχωριστά του συντελεστές καθώς και τον δήμαρχο Ξάνθης.

Γ. Διαφωνίδης: «Για να καθοριστεί και  χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός ο οικισμός υπήρξε ένας άνθρωπος,  ο τότε νομάρχης Θανόπουλος Κωνσταντίνος»

Ο κ. Διαφωνίδης ανέφερε πως η ιδέα ήταν του κ. Μαυρομάτη την οποία επεξεργάστηκε η ομάδα και συμφώνησε να καταγραφούν μόνο τα νεοκλασικά κτήρια για να δοθεί έμφαση στα κτήρια του οικισμού: Ενημερώσαμε τον δήμαρχο Μανώλη Τσέπελη, τον κάναμε κοινωνό της ιδέας μας και προς τιμήν του την αποδέχτηκε με ιδιαίτερη θέρμη αμέσως. Στον παραδοσιακό οικισμό 80 και πλέον κτήρια τα εντοπίσαμε τα μελετήσαμε και τα παρουσιάσαμε με μια αναλυτική προσέγγιση των στοιχείων. Πρόκειται για στολίδια μοναδικά όπως και το σύνολο του παραδοσιακού οικισμού μοναδικό στην χώρα που έχει διασωθεί ο ολόκληρος και αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά».

Ιδιαίτερη αναφορά με εμφανή συγκίνηση έκανε ο κ. Διαφωνίδης στον αείμνηστο Νομάρχη Ξάνθης Κωνσταντίνο Θανόπουλο που είναι αυτός που διέσωσε τον παραδοσιακό οικισμό. Μάλιστα έδειξε το βιβλίο του «Πορεία αντίθετα» όπου περιγράφει όλη την προσπάθειά του να διασώσει τον οικισμό παρά τα πολύ μεγάλα προβλήματα που συνάντησε: «Για να καθοριστεί όμως ο χώρος αυτός να ονομαστεί και  χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός υπήρξε ένας άνθρωπος ο τότε νομάρχης Θανόπουλος Κωνσταντίνος. Ο άνθρωπος αυτός ουσιαστικά είδε τον πλούτο του παραδοσιακού οικισμού, τον πλούτο του χώρου και με την βοήθεια άλλων εμπνευσμένων ανθρώπων προχώρησε στην νομοθέτηση του χώρου, στον ορισμό  των συνόρων και με την βοήθεια του αρχαιολόγου Πεντάζου αλλά και την συνδρομή του τότε υπουργού Πολιτισμού Κωνσταντίνου Τρυπάνη όρισαν, καθόρισαν και ψήφισαν και έληξε νομικά το θέμα και πλέον ο παραδοσιακός οικισμός τελεί υπό ένα καθεστώς προστασίας όπως τον γνωρίζουμε. Στο Λεύκωμα γίνεται μια ιστορική αναδρομή του παραδοσιακού οικισμού,  μια ουσιαστική αναφορά για την περίοδο εκείνη που καθόρισε το μέλλον του οικισμού». Επίσης  συμπλήρωσε ότι το Λεύκωμα περιλαμβάνει και μια άλλη ιστορική αναφορά στον νεοκλασικισμό: «Κρίναμε ότι  ο αναγνώστης οδηγείται  βήμα βήμα ενημερώνεται και συναντά τα παραδοσιακά κτήρια».

Νατάσσα Μιχαηλίδου Αρχαιολόγος, μουσειολόγος, ξεναγός: «Συνδεόνται τα κτήρια με τις ανθρώπινες ιστορίες

Η κα Μιχαηλίδου αναφέρθηκλεσ’ αυτό που κάνει αυτό το Λεύκωμα ξεχωριστό: «Αυτό το  έργο θα αποτελέσει μια σημαντική προσθήκη στην βιβλιογραφία για το παραδοσιακό οικισμό της Ξάνθης. Το βιβλίο δεν καταγράφει μόνο σημαντικά κτήρια τα κτήρια που ακολουθούν το αρχιτεκτονικό ρεύμα του νεοκλασικισμού, δεν παρατίθενται μόνο  ιστορικά στοιχεία και  φωτογραφίες , το πιο σημαντικό είναι ότι συνδεόνται τα κτήρια με τις ανθρώπινες ιστορίες που κρύβουν και πολλές φορές αναδεικνύουν.

Αυτό που κυρίως που αναδεικνύει τα μνημεία του παρελθόντος είναι η συσχέτισή του με τον άνθρωπο. Οι άνθρωποι που γεννήθηκαν, δούλεψαν και ονειρεύτηκαν, που δημιούργησαν και συνεχίζουν να δημιουργούν και μέσα από τα το Λεύκωμα αναδεικνύονται».

Να σημειώσουμε ότι στον χώρο της εισόδου του παλιού Δημαρχείου υπάρχει έκθεση φωτογραφικού υλικού της εποχής που έχουν σχέση με την επέτειο των 104 χρόνων ελεύθερης ζωής και είναι επισκέψιμη καθημερινά τις απογευματινές ώρες.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Ο συλλέκτης, ιστοριοδίφης Κώστας Μαυρομάτης
Η έκθεση στο παλιό Δημαρχείο είναι ανοιχτή στο κοινό

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

60 Χρόνια Delulu: Στη δημοσιότητα η αφίσα και τα γραφιστικά της επετειακής διοργάνωσης

Ένα Ταξίδι στην Παράδοση και τη Φαντασία υπόσχεται ο δήμος Ξάνθης για το φετινό Ξανθιώτικο…