Υπεύθυνος θα είναι ο Λαμπαδάριος του Μητροπολιτικού Ναού Ξάνθης, Χάρης Διαφωνίδης
Το Εθνικό Ωδείο Ξάνθης ενημερώνει για την επανέναρξη του τμήματος Βυζαντινής Μουσικής σε συνεργασία με τον Λαμπαδάριο του Μητροπολιτικού Ναού Ξάνθης, Χάρη Διαφωνίδη.
Η πατροπαράδοτη Ψαλτική Τέχνη, η οποία το 2019 εντάχθηκε στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, θα διδάσκεται σε άντρες, γυναίκες και παιδιά όλων των ηλικιών.
Για τις μικρές ηλικίες θα λειτουργήσει μικτή παιδική χορωδία, όπου θα διδάσκονται κατ’ αρχάς σύντομοι ύμνοι για την εξοικείωση των παιδιών με την γλώσσα και τους ήχους, σε συνδυασμό με παραδοσιακά τραγούδια και κάλαντα στους ίδιους ‘’δρόμους’’ της ενιαίας ελληνικής παράδοσης με παιγνιώδη τρόπο.
Για τους μη αρχάριους, που επιθυμούν να ενταχθούν σε κάποιο έτος, θα υπάρξουν κατατακτήριες εξετάσεις. Πέρα από την τυπική διδασκαλία του μαθήματος στους ενήλικες (παράδοση – εξέταση), οι μαθητές θα εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους με στοιχεία τυπικού, ιστορίας, υμνολογίας και γλώσσας, ανακαλύπτοντας τον πλούτο της βυζαντινής παράδοσης και την σύνδεσή του με το αρχαιοελληνικό μουσικό και γλωσσικό παρελθόν, αλλά και την παραδοσιακή μουσική. Πάντοτε με την δυνατότητα και προοπτική απόκτησης πτυχίου ή/και διπλώματος.
Ο Χάρης Διαφωνίδης ψάλλει τα τελευταία 11 χρόνια στον Μητροπολιτικό Ναό Τιμίου Προδρόμου στην παλιά πόλη της Ξάνθης. Διδάχτηκε την βυζαντινή μουσική αρχικά στην Εκκλησιαστική Σχολή Ξάνθης με τον Άρη Δελιανίδη και εν συνεχεία στο Άγιον Όρος και κοντά στον διδάκτορα και επιμελητή ψαλτικών εκδόσεων Γεώργιο Κωνσταντίνου. Έλαβε δίπλωμα μουσικοδιδασκάλου το 2013 με Άριστα και διπλωματική εργασία: «Η μουσική έκφραση μέσα από την χειρόγραφη και έντυπη παράδοση του αργού ‘’Χριστός Ανέστη’’ κατά τον 19ο και 20ό αι.». Πρόεδρος του Ιεροψαλτικού Συλλόγου Ξάνθης «Γρηγόριος ο Πρωτοψάλτης» και ταμίας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος. Ως μέλος της χορωδίας του Συλλόγου έχει λάβει μέρος σε εκδηλώσεις και λατρευτικές συνάξεις στην Ξάνθη, την Δράμα, την Κομοτηνή, την Ορεστιάδα, την Νάξο και το Μιλάνο -πολλές εξ αυτών σε πανελλήνια ραδιοφωνική και τηλεοπτική μετάδοση- αλλά και σε συναυλίες με καταξιωμένους ψάλτες και μουσικούς της λόγιας Ανατολικής και παραδοσιακής ελληνικής μουσικής, ενώ συμμετείχε ως χορωδός στην ηχογράφηση 12 ψηφιακών δίσκων ψαλτικής.
Το 2020 αποφοίτησε από την Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης (με βαθμό Άριστα) με πτυχιακή εργασία «Η αγιορειτική ψαλτική παράδοση του α’ μισού του 19ου αιώνα μέσα από το έργο των αγιορειτών Ματθαίου Βατοπαιδινού, Ιωάσαφ Διονυσιάτη και Νικολάου Δοχειαρίτη – Το παράδειγμα του Δοξασταρίου του Ιακώβου Πρωτοψάλτη» (με βαθμό Άριστα). Το 2023 αποφοίτησε από το εξ αποστάσεως προγράμματος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου «Βυζαντινή Μουσική – Ψαλτική Τέχνη». Έχει παρουσιάσει ψαλτικές εισηγήσεις σε διεθνή συνέδρια, ενώ ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό του στις «Σπουδές στην Τοπική Ιστορία – Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις» του Δ.Π.Θ, με διπλωματική εργασία «Κοινωνικές και πολιτισμικές διαδρομές των ψαλτικών εντύπων στον βαλκανικό χώρο του 19ου αιώνα».
Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές επικοινωνήστε με το Εθνικό Ωδείο Ξάνθης στο 2541075957.