Αυτή είναι η εκτίμηση του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών Μιχάλη Μούσιου που μιλά στο «Ε»
Μειώθηκε η κατανάλωση αλλά και η σπατάλη στο ψωμί – Ζόρια για τον κλάδο των αρτοποιών – 300 λουκέτα σ’ ένα χρόνο
Σε μια περίοδο παρατεταμένης και μη ελεγχόμενης ακρίβειας σε βασικά είδη διατροφής όπως τα γαλακτοκομικά και το λάδι, ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι το βασικότερο είδος διατροφής για τον Έλληνα, το ψωμί περνάει μια περίοδο σταθεροποίησης στην τιμή του.
Σταθερή η τιμή του ψωμιού – Δεν προβλέπονται ανατιμήσεις
Για σταθεροποίηση των τιμών και εξομάλυνσης της αγορά του ψωμιού αλλά και των αλεύρων κάνει λόγο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών κ. Μιχάλης Μούσιος: «Σύμφωνα με τα δεδομένα που ισχύουν τώρα, η εκτίμηση του φορέα μας είναι ότι δεν θα έχουμε ανατιμήσεις το ψωμί. Διανύουμε μια τάση σταθεροποίησης από τις ανατιμήσεις που είχαμε τον Μάρτιο του 2022. Φέτος έχουμε σημαντική επάρκεια στα σιτηρά, έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην αγορά των αλεύρων, γίνονται έλεγχοι. Γενικά υπάρχει αποκλιμάκωση και στο κόστος της ενέργειας, οπότε δεν προβλέπουμε ανατιμήσεις στο ψωμί. Βεβαίως είμαστε σε μια ελεύθερη οικονομία και εξαρτάται από τον καθένα αν θα αυξήσει ή θα μειώσει την τιμή του προϊόντος».
Τέλος η σπατάλη στο ψωμί
Στο ερώτημα αν ο ‘Έλληνας άλλαξε καταναλωτικές συνήθειες και έκοψε το ψωμί, ο κ. Μούσιος σημείωσε πως «δεν έκοψε το ψωμί αλλά την σπατάλη στο ψωμί: «Μειώθηκε η κατανάλωση σίγουρα. Ο Έλληνας δεν έκοψε το ψωμί αλλά αυτό που άλλαξε είναι ότι δεν κάνει την σπατάλη που έκανε παλαιότερα. Δεν αγοράζει αν δεν καταναλώσει και την τελευταία φέτα, Δεν πετά όπως παλιά και αυτό δεν είναι κακό. Αυτό όμως που έχει μειωθεί είναι η κατανάλωση σε αρτοπαρασκευάσματα. Οι καταναλωτές μείωσαν τις ποσότητες».
Ζόρια για τον κλάδο των αρτοποιών – 300 λουκέτα σ’ ένα χρόνο
Παρά την εικόνα εξομάλυνσης που παρουσιάζει η αγορά του ψωμιού τα προβλήματα για τον κλάδο των αρτοποιών οξύνονται. Όπως αναφέρει ο κ. Μούσιος σύμφωνα με την καταγραφή που έκανε η Ομοσπονδία μέσα σ’ ένα χρόνο έβαλαν λουκέτο 300 φούρνοι. Οι αιτίες είναι σύμφωνα με τον ίδιο: οι αυξημένες τιμές που προμηθεύονται τις πρώτες ύλες οι αρτοποιοί, το κόστος της ενέργειας αλλά και ο σκληρός και ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τα σούπερ μάρκετ που έχουν μειώσει τον τζίρο του φούρνου της γειτονιάς. Ειδικότερα ο κ. Μούσιος σημείωσε πως αναφορικά με το κόστος της ενέργειας το 2021 το ρεύμα που πλήρωνε ένα φούρνος για 5.000 κιλοβατώρες ήταν 1.000 ευρώ και στην συνέχεια με την ενεργειακή κρίση εκτοξεύτηκε στα 3.500 ευρώ ενώ με την επιδότηση του κράτους μειώθηκε στα 2.200 ευρώ. Σήμερα που μιλάμε για εξομάλυνση το κόστος της ενέργειας είναι στα 1.800 ευρώ. Και πάλι έχουμε αύξηση: «Επίσης έχουμε τον σκληρό και αθέμιτο ανταγωνισμό από τα σούπερ μάρκετ που πουλάνε κατεψυγμένο ψωμί αλλά και το διατηρημένο σε φέτες για φρέσκο παραπλανώντας του καταναλωτές. Ένα ψωμί που είναι 60% πιο ακριβό από αυτό που πουλάει ο φούρνος της γειτονιάς».
Δεν είμαστε και …Νορβηγία!
Παρά ταύτα η χώρα μας κατέχει μια καλή θέση στην Ευρωζώνη σ’ ότι αφορά την τιμή του ψωμιού. Είναι ακριβότερη από τις Βαλκανικές χώρες αλλά σίγουρα φτηνότερη από την Γερμανία Γαλλία, ή την Νορβηγία όπου το ένα κιλό ψωμί κοστίζει 8 ευρώ!
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr