Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Απασχόληση Τριετίες: Πώς ξεπαγώνουν για 1,3 εκατ. εργαζομένους

Τριετίες: Πώς ξεπαγώνουν για 1,3 εκατ. εργαζομένους

0

Κερδισμένοι οι παλιοί εργαζόμενοι

Σε τρεις ταχύτητες διακρίνονται οι εργαζόμενοι σε σχέση με την επαναφορά των τριετιών που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και υπολογίζεται ότι οι ωφελούμενοι είναι περί τις 600.000.

Στους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό των 780 ευρώ οι οποίοι υποχρεωτικά από 1.1.2024 θα λάβουν το επίδομα προϋπηρεσίας έως 9 έτη. Όπως τόνισε ο υπουργός εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων περισσότερο ευνοημένοι είναι οι παλιοί εργαζόμενοι που είχαν ξεκινήσει να κτίζουν τριετίες πριν από το πάγωμα τους το 2012 καθώς θα δουν νωρίτερα τα οφέλη.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε επίσης ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει προωθηθεί η νομοθετική ρύθμιση που ξεπαγώνει τις τριετίες νωρίτερα από το αναμενόμενο λαμβάνοντας υπόψη τις εκτιμήσεις για τη θετική πορεία της οικονομίας και την υποχώρηση της ανεργίας.

«Ωστόσο αν δούμε αύξηση της ανεργίας», συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης, «θα επανεξετάσουμε την απόφαση για το ξεπάγωμα. Η ρύθμιση είναι ισορροπημένη καθώς δεν είναι πολύ σκληρή με τους εργοδότες και προστατεύει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Εμείς θα είμαστε συνεπείς με τη δέσμευση μας ότι θα αυξηθεί ο μέσος μισθός το 2027».

Αναφερόμενος στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε «είναι ένα θέμα που με ενδιαφέρει και θα τον δούμε στην ώρα του».

Στη δεύτερη ταχύτητα περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι που καλύπτονται από κλαδικές συμβάσεις οι οποίες έχουν κηρυχθεί υποχρεωτικές όπως για παράδειγμα ο κλάδοι των ξενοδοχείων και του επισιτισμού.

Στην τρίτη κατηγορία ανήκουν οι εργαζόμενοι που δεν καλύπτονται από ενεργές συλλογικές συμβάσεις όπως είναι το λιανέμποριο.

Αναφορικά με την περίοδο που αφορά το «ξεπάγωμα» των τριετιών, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι ουδέποτε μία αναστολή, όπως αυτή που επιβλήθηκε το 2012, δημιουργεί ζητήματα αναδρομικότητας.

Παίρνοντας τον λόγο η γενική γραμματέας του υπ. Εργασίας, Άννα Στρατινάκη, ανέφερε ότι η αλλαγή γίνεται σε θεσμικό και ουσιαστικό περιβάλλον.

Εάν είχαμε εργαζόμενο που είχε προσληφθεί πριν τις 14/2/2012 και είχε συμπληρωμένες 2μισι τριετίες με κατώτατο μισθό, σήμερα ξεκινά να τρέχει για να συμπληρώσει τον χρόνο που του υπολείπεται από την 1/1/2024.

Γίνεται λοιπόν τακτοποίηση χωρίς να υπολογιστεί το μεσοδιάστημα από τις 14/2/2012 μέχρι 31/12/2023.

Οι εργαζόμενοι που προσελήφθησαν μετά τις 1/2/2012 θα ξεκινήσουν να χτίζουν την προϋπηρεσία τους από 1/1/2024.

Πλέον ο εργοδότης υποχρεώνεται να καταβάλλει επίδομα προϋπηρεσίας. Δεν είναι στην ευχέρειά του να παρακάμψει την συγκεκριμένη υποχρέωση, σημείωσε.

Αν υπάρχει ΣΣΕ που θα είναι σε ισχύ την 1/1/2024, οι εργαζόμενοι αυτοί καλύπτονται από τη συμφωνία εργαζομένων – εργοδοτών.

Στην περίπτωση των ατομικών συμβάσεων, αν μια ατομική σύμβαση είναι «γενναία», οπότε απορροφώνται προσαυξήσεις που περιλαμβάνουν τις τριετίες, θα υπάρξει συμψηφισμός με τον νομοθετημένο κατώτατο. Εάν τα καταβαλλόμενα δίνουν αποτέλεσμα πλεονασματικό σε σχέση με τις αυξήσεις που θα έπαιρνε ο εργαζόμενος με τη διαδικασία των τριετιών, είτε θα πάρουν ένα ποσό ως διαφορά είτε δεν θα λάβουν κανένα ποσό εάν οι αυξήσεις υπερκαλύπτουν τα ποσά που θα λάμβαναν μέσω των τριετιών.

«Αυτό που ενδιαφέρει μέσω της μη αναδρομικότητας και το συμψηφιστικό δικαίωμα – υποχρέωση, ή την κίνηση που μπορούμε να έχουμε μέσω των ΣΣΕ, το ζήτημα είναι ότι ο εργοδότης έχει πλέον υποχρέωση καταβολής του επιδόματος προϋπηρεσίας», σημείωσε η κα Στρατινάκη.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Απασχόληση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προ των πυλών το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο: Τι φέρνει για οικογένειες και επαγγελματίες

Τίθεται σε διαβούλευση 10 ημερών Τις αμέσως επόμενες ώρες αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευ…