Το «Ε» συζητά με την Μάλαμα Σιδηροπούλου, διευθύντρια της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης και την Μαρία Λουκοπούλου, πρόεδρο της ΕΛΜΕ Ξάνθης
Αντικρουόμενες απόψεις για το φλέγον ζήτημα της επάρκειας εκπαιδευτικών
Το κουδούνι των σχολείων χτύπησε την Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου με το οποίο σήμανε την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς στην Ξάνθη αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Τα κενά στις σχολικές μονάδες αποτελούν τον μόνιμο και διαχρονικό βραχνά του αρμόδιου υπουργείου που καλείται να τα καλύψει ώστε να διασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργεία των σχολείων όσον αφορά στην απρόσκοπτη παρακολούθηση των μαθημάτων από τα παιδιά αλλά και από την άλλη πλευρά να εξασφαλισθούν οι κατάλληλες εργασιακές συνθήκες για τους εκπαιδευτικούς.
Χθες Τετάρτη στη Βουλή συζητήθηκαν οι Επίκαιρες Ερωτήσεις του Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Ιωάννη Δελή προς τον Υπουργό Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού σχετικά με την κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς και ΕΕΠ-ΕΒΠ.
Κ. Δελής: «Διαψεύστηκε το κλίμα εφησυχασμού της κυβέρνησης για “σχολεία χωρίς κενά”»
Ο κ. Δελής, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι παρά τις επικοινωνιακές προσπάθειες της κυβέρνησης όλο το καλοκαίρι να δημιουργήσει κλίμα εφησυχασμού, διαβεβαιώνοντας ότι «τα σχολεία θα ξεκινήσουν χωρίς κενά», ο αριθμός των προσλήψεων της Α’ Φάσης αναπληρωτών επιβεβαίωσε τις ανησυχίες, που υπήρχαν, προς το χειρότερο: Προσλήφθηκαν 28.353 αναπληρωτές, τη στιγμή που τα καταγεγραμμένα κενά με βάση τα στοιχεία των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης είναι πάνω από 47.000. Άρα, τα κενά είναι 19.000 έως 20.000, σημείωσε.
Δ. Μιχαηλίδου: «Τυχαίνει πολλές φορές την τελευταία στιγμή οι εκπαιδευτικοί να μην αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους για διάφορους λόγους, κάτι που η κυβέρνηση δεν μπορεί να το ξέρει εκ των προτέρων»
Η υφυπουργός Παιδείας, Δόμνα Μιχαηλίδου απαντώντας στον κ. Δελή τόνισε ότι «τυχαίνει πολλές φορές την τελευταία στιγμή οι εκπαιδευτικοί να μην αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους για διάφορους λόγους, κάτι που η κυβέρνηση δεν μπορεί να το ξέρει εκ των προτέρων. Επικαλέστηκε ακόμα τις επιλογές των μαθημάτων που πρέπει να κάνουν οι μαθητές με την έναρξη της χρονιάς, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία πρόσληψης αναπληρωτών, επαναλαμβάνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μη μεσολαβεί μεγάλος χρόνος από τη στιγμή της καταγραφής του κενού μέχρι την αναπλήρωσή του μέσα στη χρονιά».
Ποια είναι η κατάσταση στην Ξάνθη στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση
Όσον αφορά την Π.Ε. Ξάνθης η κατάσταση που επικρατεί δεν είναι ξεκάθαρη καθώς η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης δηλώνει ότι η σχολική χρονιά ξεκίνησε με κάποια μικροκενά ενώ η ΕΛΜΕ Ξάνθης διαμαρτύρεται ότι τα κενά που υπάρχουν είναι πολλά με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται το έργο των εκπαιδευτικών.
Μ. Σιδηροπούλου: «Φέτος καλύφθηκε μεγάλο μέρος των κενών»
Η Μάλαμα Σιδηροπούλου, διευθύντρια της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης δήλωσε στο «Ε» ότι «η χρονιά ξεκίνησε σχετικά χωρίς προβλήματα. Τα όποια προβλήματα υπάρχουν αφορούν σε κάποια μικροκενά αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε στην πρώτη φάση. Καλύφθηκε ήδη μεγάλο μέρος των κενών με προτεραιότητα τα Λύκεια. Αυτή τη στιγμή στα Λύκεια δεν υπάρχουν κενά και δη στις βασικές ειδικότητες. Προσπαθήσαμε να καλύψουμε επίσης τα σχολεία των χωριών που βρίσκονται στο βουνό ενώ ευελπιστούμε ότι τα υπόλοιπα κενά θα καλυφθούν κατά την δεύτερη φάση».
Σχετικά με το προσωπικό ειδικής αγωγής στην Ξάνθη η κ. Μάλαμα ανέφερε ότι «μεγάλα κενά δεν υπάρχουν. Έχουν καλυφθεί κατά 80% τα τμήματα ένταξης και οι ανάγκες της παράλληλης στήριξης. Έχουμε γενικά καλύτερη εικόνα στην ειδική αγωγή και σε αυτό οφείλεται ότι φέτος δεν είχαμε τόσα κενά λόγω των διορισμών που είχαν προηγηθεί».
Μ. Λουκοπούλου: «Έχουμε τεράστια κενά στις θέσεις της παράλληλης στήριξης και ειδικής αγωγής»
Μία τελείως διαφορετική εικόνα από αυτήν της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης παρουσιάζει στο «Ε» η Μαρία Λουκοπούλου, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ξάνθης τονίζοντας ότι «η χρονιά δυστυχώς ξεκίνησε με πολλά κενά καθώς έχει υπολογιστεί ότι έχουν διοριστεί ούτε τα 2/3 των πραγματικών αναγκών. Τα 45.000 κενά δεν είναι μόνο για φέτος αλλά αποτελούν μόνιμα κενά που προκύπτουν κάθε χρόνο. Οι συνάδελφοί μας που διορίζονται κάθε χρόνο καλύπτουν πάγια κενά, όχι κάτι που προέκυψε. Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι υπήρχαν σχολεία πέρυσι που κάλυψαν τα κενά τους τον Δεκέμβριο ή και πιο αργά.
Η κ. Λουκοπούλου ανέφερε ότι «υπάρχουν τεράστια κενά στις θέσεις της παράλληλης στήριξης και ειδικής αγωγής. Εκτός των άλλων έχουμε πολύ μεγάλο κενό στο ειδικό βοηθητικό προσωπικό που βοηθά στη μετακίνηση και στη φροντίδα των παιδιών που έχουν ανάγκη. Τα συγκεκριμένα κενά δυσχεραίνουν την λειτουργία μιας τάξης. Το πρόβλημα, δυστυχώς, είναι σταθερό και επαναλαμβάνεται κάθε χρονιά αφήνοντας μετέωρους πολλούς μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι υπάρχουν παιδιά που υποστηρίζονται κατά το 1/3 ή και λιγότερο του εβδομαδιαίου σχολικού ωραρίου τους από το εξειδικευμένο προσωπικό που τόσο πολύ χρειάζονται. Ως σωματείο που ασχολείται με την εκπαίδευση είναι προτεραιότητά μας να αναδείξουμε τα συγκεκριμένα προβλήματα».
Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr