Υλικά για τη βάση:
-300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
-200 γρ. βούτυρο αγελαδινό παγωμένο και κομμένο σε μικρούς κύβους
-100 γρ. ζάχαρη άχνη
-1 τεμ. αυγό
-1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
-1 τεμ. βανιλίνη
Υλικά για το “κουλί” σύκου:
-300 γρ. σύκα κομμένα σε μικρά κομματάκια
-40 γρ. ζάχαρη καστανή
-50 ml νερό
Για την επικάλυψη:
-φρέσκα σύκα κομμένα στη μέση
-φιλέ αμυγδάλου
Κόβουμε το παγωμένο βούτυρο σε μικρά κομματάκια και ρίχνουμε όλα τα υλικά στο μίξερ να χτυπηθούν με τον γάντζο μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Καλύπτουμε τη ζύμη με διαφανή μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει για 30 λεπτά.
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε τα υλικά για το κουλί σύκου να βράσουν για 10 λεπτά από την ώρα του βρασμού. Στη συνέχεια χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ έτσι ώστε να μοιάζει σαν πολτός και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C βαθμούς στις αντιστάσεις.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια ταρτιέρα 26 εκ. και τινάζουμε το περιττό αλεύρι.
Ανοίγουμε τη ζύμη ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες με τον πλάστη λίγο μεγαλύτερη από την περίμετρο της ταρτιέρας και την τοποθετούμε καλύπτοντας τον πάτο και τα τοιχώματα. Καλύπτουμε όλη την επιφάνεια με το κουλί σύκου και κόβουμε την ζύμη που περισσεύει με ένα μαχαίρι.
Στο τέλος καλύπτουμε με τα σύκα κομμένα στη μέση και γύρω γύρω πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου.
Ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου ανάλογα τον φούρνο ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.