Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν: Στις 18 Σεπτεμβρίου η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν: Στις 18 Σεπτεμβρίου η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

0

Θετικό κλίμα με μηνύματα για κλίμα ηρεμίας και διαλόγου

Για νέα και εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έκανε λόγο στις δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, ο οποίος κατά τη συνάντηση που είχε με τον Γιώργο Γεραπετρίτη σημείωσε ότι «τα προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν με εποικοδομητικό διάλογο», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος τόνισε την επιθυμία οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να κινηθούν σε 3 άξονες: αυτού του πολιτικού διαλόγου, της ενίσχυσης των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και της θετικής ατζέντας των συνομιλιών.

Παράλληλα από την συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών ανακοινώθηκε με κάθε επισημότητα ότι η πολυαναμενόμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη στις 18 Σεπτεμβρίου.

Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι είναι πολύ σημαντικό ότι οι δύο πλευρές επιστρέφουν στο τραπέζι του «επικοδομητικού διαλόγου» και έτσι θα μπορέσουν να λυθούν τα «προβλήματα», αν και ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν «διαφορές» στο Αιγαίο.

Φιντάν: Τα προβλήματα θα επιλυθούν μέσω του εποικοδομητικού διαλόγου

« Σήμερα, δώσαμε συνέχεια στα θέματα που συζήτησαν οι ηγέτες μας σε εκείνη τη συνάντηση, εξετάσαμε διεξοδικά τις σχέσεις μας, αναλύσαμε τον οδικό χάρτη για τους επόμενους μήνες. 2 εβδομάδες αργότερα, ο αξιότιμος πρόεδρός μας και ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα πολιτικές διαβουλεύσεις και συναντήσεις για το κοινό σχέδιο δράσης σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών μας. Προβλέπουμε τη διεξαγωγή της πέμπτης συνάντησης συνεργασίας υψηλού επιπέδου υπό την προεδρία των ηγετών μας στη Θεσσαλονίκη πριν από το τέλος του έτους. Η αναβίωση των διαύλων διαλόγου και των επαφών υψηλού επιπέδου είναι μια θετική εξέλιξη για εμάς. Ο συνάδελφός μου και εγώ επιβεβαιώσαμε την αμοιβαία βούλησή μας να το συνεχίσουμε. Επαναλάβαμε την πεποίθησή μας ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν μέσω του εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των δύο γειτόνων και συμμάχων. Αξιολογήσαμε συνολικά τα προβλήματά μας στο πλαίσιο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Έχουμε διαφορές απόψεων στο Αιγαίο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο οδικός χάρτης των επαφών και το «κλίμα ηρεμίας»

Από την πλευρά του ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στον οδικό χάρτη των επαφών που θα υπάρξει ανάμεσα στις δυο πλευρές το επόμενο διάστημα.

Στη συνέχεια ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ακόμα ότι «απαραίτητη προϋπόθεση του μεταναστευτικού όσο και κάθε άλλου συναφούς ζητήματος είναι η αντιμετώπιση των περιφερειακών κρίσεων που προκαλούν αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή μας και είχαμε σήμερα την ευκαιρία με τον κ. Φιντάν να συζητήσουμε για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για τη Συρία, για τη Λιβύη, για τις συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο ακριβώς αυτό της περιφερειακής σταθερότητας είναι σημαντικό για τις διμερείς μας σχέσεις να διατηρηθεί το κλίμα ηρεμίας στην περιοχή μας με αποχή από επιθετική ρητορική και μονομερείς ενέργειες που μπορεί να υπονομεύσουν την προσέγγιση».

Φιντάν: Οι απόψεις για το Κυπριακό είναι σαφείς

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στο Κυπριακό ζήτημα αλλά και για τις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Τις έχουμε συζητήσει στο παρελθόν σε συμβουλευτικές συναντήσεις. τονίσαμε την επανέναρξη της διαδικασίας το επόμενο διάστημα. συμφωνήσαμε να φέρουμε νέες προσεγγίσεις για την επίλυση των προβλημάτων. Στο πλαίσιο της Ανατολικής Μεσογείου, ως Τουρκία, υπερασπιζόμασταν πάντα την αρχή της δίκαιης κατανομής. Ανταλλάξαμε επίσης απόψεις με τον ομόλογό μου για το κυπριακό ζήτημα. Οι απόψεις μας για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος είναι σαφείς. Ως δύο εγγυήτριες χώρες, θα συνεχίσουμε να συζητάμε το θέμα αυτό. Συζητήσαμε επίσης τα βήματα που μπορούν να γίνουν για τη βελτίωση των εμπορικών και οικονομικών μας σχέσεων. είμαστε επίσης ικανοποιημένοι που το κοινό σχέδιο δράσης για το θέμα αυτό λειτουργεί καλά. οι αναπληρωτές υπουργοί μας θα συζητήσουν τις εξελίξεις στο πλαίσιο του κοινού σχεδίου δράσης στην Ελλάδα τον επόμενο μήνα. μεταφέραμε επίσης ότι αναμένουμε να δούμε αποτελεσματική συνεργασία από τη γείτονα μας στον αγώνα μας κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η Feto, το PKK και η Dhkpc. το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης θα πρέπει να αποτελεί πεδίο συνεργασίας και όχι ανταγωνισμού. δεν θέλουμε να δούμε περισσότερες απώλειες ανθρώπινων ζωών στο Αιγαίο. Συζητήσαμε επίσης τα προβλήματα των συμπατριωτών μας που ζουν στην Ελλάδα ως ένα σημαντικό σημείο της ημερήσιας διάταξης. έχουμε εφαρμόσει πολλές θετικές πρακτικές σχετικά με τα προβλήματα των μειονοτήτων στη χώρα μας. αναμένουμε την ίδια εποικοδομητική προσέγγιση για τους συμπατριώτες μας. Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην Ελλάδα. Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την αποκατάσταση των οθωμανικών μνημείων. τονίσαμε την αμοιβαία συνεργασία μας στο θέμα αυτό. Σήμερα συζητήσαμε επίσης περιφερειακά θέματα. αξιολογήσαμε τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Λιβύη. επαναλάβαμε τις προσδοκίες μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αγαπητοί δημοσιογράφοι, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις πολύτιμες σχέσεις μας με τη γειτονική μας Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις και να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας στη βάση των κοινών συμφερόντων σε κάθε τομέα. Μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματά μας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου με σεβασμό των αμοιβαίων δικαιωμάτων και συμφερόντων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά την αγαπητή Ελλάδα για την επίσκεψη».

Πηγή: Μαρία Ζαχαράκη/Έθνος

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πολιτική στήριξη από το ΠΑΣΟΚ στον Νικήτα Κακλαμάνη για την Προεδρία της Βουλής

«Παρών» η Νέα Αριστερά στην αυριανή ψηφοφορία Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε την απόφασή του να στηρί…