Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Στα καμένα «φυτρώνουν» ανεμογεννήτριες;

Στα καμένα «φυτρώνουν» ανεμογεννήτριες;

0

Απ. Καλτσής, Υπεύθυνος Δράσεων Διατήρησης και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας: «Πρέπει να υπάρξει ένα πάγωμα των αδειοδοτήσεων ΑΠΕ στις πληγείσες περιοχές»

Η κυβέρνηση και το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης αγνοούν επιδεικτικά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις του ΟΦΥΠΕΚΑ

Σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία προχώρησε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, σύμφωνα με την οποία η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης έδωσε άδεια για αιολικά εντός καμένης έκτασης στην περιοχή NATURA του Έβρου, συγκεκριμένα στην περιοχή όπου βρίσκονταν τα ενδιαιτήματα του μαυρόγυπα. Αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι η απόφαση ελήφθη λιγότερο από ένα μήνα από την καταστροφική πυρκαγιά.

Όπως επισημαίνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η άδεια για ανεμογεννήτριες δόθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου εντός της καμένης έκτασης και μέσα στην περιοχή NATURA (Ζώνη Ειδικής Προστασίας, ΖΕΠ) GR1110009 «Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Έβρου».

Το «Ε» επικοινώνησε με τον Αποστόλη Καλτσή, Υπεύθυνο Δράσεων Διατήρησης και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας ο οποίος σημείωσε ότι «υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που ακόμα και πριν την πυρκαγιά υποδείκνυαν ότι δεν πρέπει να αδειοδοτηθεί ο συγκεκριμένος αιολικός σταθμός. Οι πολιτικοί παράγοντες όμως αγνόησαν τις επιστημονικές επιταγές και συνέχισαν με το business as usual, με την ρουτίνα των αδειοδοτήσεων σαν να μην έχει συμβεί τίποτα.

Πρέπει να γίνει μία παύση αδειοδοτήσεων ώστε να παρατηρηθεί η ανταπόκριση των πουλιών

Στη συνέχεια ο κ. Καλτσής πρόσθεσε ότι «η θέση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας είναι ότι θα πρέπει να παγώσουν επίσημα οι αδειοδοτήσεις ΑΠΕ στον Έβρο τουλάχιστον για δύο χρόνια ώστε η μονάδα διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς να παρατηρήσει πώς ανταποκρίνονται τα πουλιά ύστερα από αυτή την καταστροφή. Η τοποθέτηση ΑΠΕ θα ασκήσει μία επιπλέον πίεση στα αρπακτικά πουλιά της περιοχής.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας αλλά και το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης αγνοούν τις επιστημονικές αναφορές

Όσον αφορά την συνεργασία κυβέρνησης και επιστήμης υπάρχει το εξής παράδοξο. Ο ΟΦΥΠΕΚΑ δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2020 από την παρούσα κυβέρνηση με σκοπό την εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων βιώσιμης ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Όπως αναφέρεται ρητά στο Άρθρο 27, ανάμεσα στις υποχρεώσεις του είναι να συντονίζει την εφαρμογή της πολιτικής για τις προστατευόμενες περιοχές, αναλαμβάνοντας την επιστημονική και διοικητική υποστήριξη του εθνικού συστήματος προστατευόμενων περιοχών αλλά και να  Διενεργεί επιστημονικές έρευνες και καταρτίζει μελέτες, οι οποίες: ι) αφορούν όλους τους δημόσιους φορείς που έχουν αρμοδιότητα στη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών, ιι) υποστηρίζουν τη διαδικασία σχεδιασμού, λήψης αποφάσεων και αξιολόγησης των πολιτικών διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών και ιιι) υποβάλλονται σε διεθνείς φορείς σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της χώρας.

Όπως υποστηρίζει η ανακοίνωση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, η αδειοδότηση βασίστηκε στην ομόφωνα θετική εισήγηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) Θράκης, το οποίο παρέκαμψε προκλητικά την αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ (Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς) για το συγκεκριμένο έργο.

Η περίπτωση του Έβρου αποτελεί ένα κραυγαλέο παράδειγμα ενώ παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παρακάτω έργα ενώ έχουν δοθεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις, προχωράνε κανονικότατα:

– ΑΣΠΗΕ «ΘΡΟΝΟΣ», «ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ», «ΠΕΝΘΙΜΟΝ» στην Π.Ε. Ροδόπης, εντός της ΖΕΠ «Κοιλάδα Κομψάτου»
– ΑΣΠΗΕ «ΛΟΦΟΣ-ΠΟΥΛΙΑ» στην Π.Ε. Ροδόπης, εντός της ΖΕΠ «Κοιλάδα Φιλιούρη»
– ΑΣΠΗΕ «ΜΑΤΙ-ΚΟΣΚΙΝΑ», «ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ-ΚΟΡΦΟΒΟΥΝΙ», «ΣΚΟΠΙΑ-ΒΡΑΧΑΚΙ» στις Π.Ε. Ροδόπης και Έβρου, εντός της ΖΕΠ «Κοιλάδα Φιλιούρη»
– ΑΣΠΗΕ ΖΥΓΟΥΡΟΛΙΒΑΔΟ στην Π.Ε. Καρδίτσας, εντός της ΖΕΠ «Όρη Άγραφα»

 

Εδώ διαφαίνεται η κυνικότητα από την πλευρά της κυβέρνησης αλλά και της περιφερειακής διοίκησης στη λήψη αποφάσεων καθώς και η απαξίωση του ρόλου του ΟΦΥΠΕΚΑ αλλά και της επιστημονικής κοινότητας καθώς σύμφωνα με τον Μαρτίνο Γκαίτλιχ, Υπεύθυνο Περιβαλλοντικών Θεμάτων και Πολιτικής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και του κ. Καλτσή πολλές εισηγήσεις προς το αρμόδιο Υπουργείο παραμένουν αναπάντητες.

Οικονομικά συμφέροντα υποσκάπτουν τον ρόλο του ΟΦΥΠΕΚΑ

Ύστερα από τη συνάντηση της ΕΛΕΤΑΕΝ (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ) με τον κ. Σκυλακάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 27 Ιουλίου 2023 ήρθε στην δημοσιότητα το υπόμνημα της συγκεκριμένης συνάντησης όπου στο έκτο σημείο ανέφερε  χαρακτηριστικά «Αποκλεισμοί ενάντια στην Αιολική Ενέργεια με πρόσχημα τη Βιοποικιλότητα». Το χωρίο τόνιζε ότι «οι υπό εκπόνηση Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ) (από τον ΟΦΥΠΕΚΑ) διεξάγονται χωρίς ή και με λανθασμένα δεδομένα, με επιφανειακή ανάλυση, γενικές πιθανολογήσεις και ατεκμηρίωτη κινδυνολογία, πολλές ΕΠΜ προσπαθούν να αποκλείσουν a-priori τις Α.Π.Ε. από εκτεταμένες περιοχές της χώρας». Όπως επίσης αναφέρεται ότι «Διαπιστώνεται συστηματικά αρνητική γνωμοδότηση για αιολικά πάρκα και γενικά Α.Π.Ε. από τις υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για τις περιοχές Natura […] Συναφώς, στο άρ.175 του ν.5037/2023 παρείσφρησε η παρ. 8 σύμφωνα με την οποία “απαγορεύεται η υποβάθμιση των περιοχών όπου συναντώνται οι τύποι οικοτόπων των Παραρτημάτων Ι και ΙΙ”. Όμως στα Παραρτήματα Ι και ΙΙ περιλαμβάνονται σχεδόν όλοι οι οικότοποι της Οδηγίας 92/43 (!!). Έτσι, ο ΟΦΥΠΕΚΑ γνωμοδοτεί αρνητικά για τους όλους τους οικότοπους, χωρίς στην πραγματικότητα να εξετάζει την έκταση των έργων στο σύνολο κάθε οικότοπου».

Οι τελευταίες εξελίξεις θέλουν τον κ. Μαρινάκη, ύστερα από τον σάλο που έχει προκληθεί από την  ανακοίνωση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, να δηλώνει ότι θα υπάρξει μία οριζόντια, συνολικά για την ευρύτερη περιοχή, πλήρους αναστολής για τις επενδυτικές δραστηριότητες.

Το ζήτημα είναι ότι πρέπει η «πράσινη ανάπτυξη» να ακολουθεί την  επιστημονική κοινότητα και όχι το αντίθετο.

Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΑΜΘ: 36.220.000 € η δημόσια δαπάνη από το ΥΠΑΑΤ για Νέους Γεωργούς

Η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων θα ξεκινήσει την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024 και θα διαρκέσ…